Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 50/2017. (XII.20.) önkormányzati rendelete

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzati Környezetvédelmi Alapjáról

Hatályos: 2018. 01. 01- 2018. 01. 01

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 50/2017. (XII.20.) önkormányzati rendelete

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzati Környezetvédelmi Alapjáról

2018.01.01.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése a környezet védelméhez és a természeti értékek megóvásához szükséges feladatok finanszírozása érdekében, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított származékos jogalkotási hatáskörében eljárva a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. Tv. 58. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 11. pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. A rendelet célja

1. § (1) Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata a környezetvédelmi feladatainak megoldása érdekében Önkormányzati Környezetvédelmi Alapot (továbbiakban: Alap) tart fenn.

(2) A rendelet célja, hogy a hódmezővásárhelyi környezet és természet védelmét közvetlenül elősegítő feladatok megvalósítását hatékonyan segítse.

(3) Az Alap megnevezése: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának Környezetvédelmi Alapja.

2. Bevételi források

2. § (1) Az Alap bevételi forrásai a következők:

a) az önkormányzat által véglegesen kiszabott környezetvédelmi bírság teljes összege,

b) az illetékes környezetvédelmi hatóság által Hódmezővásárhely közigazgatási területére véglegesen kiszabott környezetvédelmi bírságok összegének 30%-a a veszélyhelyzet kihirdetését megalapozó eseménnyel összefüggésben véglegesen kiszabott környezetvédelmi bírságok kivételével,

c) környezetterhelési díjak és igénybevételi járulékok külön törvényben meghatározott része,

d) Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának bevételeiből az éves költségvetési rendeletben meghatározott környezetvédelmi célokra elkülönített összeg,

e) az Alap lekötéséből származó kamatbevételek,

f) az 1995. évi LIII. tv. 58. § (6) bekezdése alapján az Önkormányzatot arányosan megillető megosztott bevétel,

g) állampolgárok, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek által az Alap részére történt befizetések, illetve bármely, az Alapot megillető egyéb bevételek.

3. Az alap felhasználása

3. § (1) Az Alap felhasználásának tervéről és keretösszegeiről alapján a Közgyűlés évente a költségvetési rendelet elfogadásával egyidejűleg rendelkezik, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottság véleményezését követően.

(2) Az Alap Hódmezővásárhely település közigazgatási területén a következő célokra használható fel:

a) a környezetvédelmi szempontból károsodott környezet javítása, helyreállítása,

b) az emberi egészség védelme, az életminőség javítása,

c) a levegő tisztaságának védelme, a légszennyezettség mértékének tartósan a határérték alá való csökkentése, levegőtisztaság-védelmi beruházások pályázatok útján való elősegítése,

d) a felszíni és felszín alatti vizek mennyiségi és minőségi védelme, a vizek tisztaságának védelme, a vizek szennyeződésének megakadályozása, víztisztaság-védelmi beruházások pályázatok útján való támogatása,

e) a vállalatoknál, illetve a lakosságnál keletkezett veszélyes hulladékok nyilvántartása, kezelése,

f) a városi kommunális hulladékkezelés- és hasznosítás támogatása, a város köztisztasági helyzetének jelentős javítása,

g) a talajszennyeződések megelőzése, a szennyezett talajok feljavítása,

h) a helyi természeti értékek és erőforrások megőrzése, fenntartása, a város zöldterületeinek védelme, parkok területeinek növelése,

i) az épített környezet és a város műemlékeinek védelme,

j) a környezetvédelemmel kapcsolatos ötletek, találmányok bevezetése,

k) környezetvédelemről szóló tájékoztatások, előadások, a lakossági tudat- és szemléletformálás költségeinek fedezése, különös tekintettel az ifjúság környezetvédelmi nevelésére,

l) környezetvédelmi vizsgálatok, felmérések, tanulmányok elkészítése,

m) a város környezetvédelmi adatbázisának és környezetvédelmi információs rendszerének létrehozása, csatlakozás az országos monitoring-hálózathoz.

(3) Az Alapba befolyt összeget, amely az (1) bekezdésben foglaltak szerint nem került felhasználásra, lekötött betétként kell kezelni.

(4) Az Alapból a környezet közvetlen veszélyeztetésének elhárítására szolgáló beavatkozások költségeire az éves felhasználási tervben 10%-os tartalékot kell képezni.

(5) Az Alap bevételeit környezetvédelmi célokra kell fordítani, más célokra azok még ideiglenesen sem vonhatók el. A Környezetvédelmi Alap bevételeiből kell fedezni az Alap kezelésével járó költségeket.

(6) Az Alap előző évről megmaradt pénzösszegét a következő évre át kell vinni, az még ideiglenesen sem vonható el.

4. Az Alap kezelése

4. § (1) Az Alapba befolyt összegeket és az onnan történő kifizetéseket Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának más pénzforrásaitól elkülönített számláján kell kezelni.

5. Záró Rendelkezések

5. § (1) Ez a rendelet 2018. január 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzati Környezetvédelmi Alapjáról szóló 55/2008. (11.29.) Kgy. rendelet.