Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 72/2020. (XII.16.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról szóló 6/2015. (II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 12. 17- 2020. 12. 17

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése feladat- és hatáskörében a polgármester a katasztrófavédelemről szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában biztosított hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a) pontjában meghatározott feladatkörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. §

A települési támogatásról szóló 6/2015. (II.28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 3. § (1a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(1a) A Közgyűlés az (1) bekezdésben meghatározott hatáskörét – a 10/B. §-ban foglalt lakbér-kedvezmény megállapítását kivéve – a polgármesterre ruházza át. A polgármester döntését a Szociális és Egészségügyi Bizottság véleménye alapján hozza meg.

2. §


A Rendelet a következő 10/B. §-szal egészül ki:


Lakbér-kedvezmény

10/B. §


(1) Az önkormányzati tulajdonú lakás érvényes bérleti szerződéssel rendelkező bérlője lakbér-kedvezmény iránti kérelmet nyújthat be a Hódmezővásárhelyi Szolgáltató és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság Ingatlankezelő Részegységéhez (a továbbiakban: Ingatlankezelő).

(2) Kérelem benyújtására évente két alkalommal; január 5. és február 5. napja, illetve augusztus 5. és szeptember 5. napja között (a továbbiakban: benyújtási időszakok) van lehetőség.

(3) A kérelem benyújtására a piaci és szociális alapon bérleti jogviszonnyal rendelkező bérlő egyaránt jogosult.

(4) A beérkezett kérelmeket az Ingatlankezelő a lakások bérletére vonatkozó egyes szabályokról szóló 39/2020. (VI.27.) önkormányzati rendelet 3. mellékletében meghatározott szempontrendszer (a továbbiakban: szempontrendszer) alapján értékeli, majd a kérelmeket az értékelés szerinti véleményével együtt továbbítja a Polgármesteri Hivatal Lakosságszolgálati Iroda Népjóléti Csoportjának a benyújtási időszak végét követő 5 munkanapon belül.

(5) A lakbér-kedvezmény iránti kérelmek elbírálása a Szociális és Egészségügyi Bizottság javaslatának figyelembevételével a Közgyűlésnek a benyújtási időszakot követő első rendes ülésén történik, zárt ülés keretében.

(6) A lakbér-kedvezmény összege havi 10.000.- Ft, melynek összegével 6 hónapon keresztül csökken a bérlő által fizetendő havi bérleti díj összege.

(7) Lakbér-kedvezményben benyújtási időszakonként legfeljebb 20 bérlő részesülhet.

(8) Az Ingatlankezelő a lakbér-kedvezményben részesülő bérlők vonatkozásában köteles a (6) bekezdésben meghatározott időtartam alatt folyamatosan figyelemmel kísérni a szempontrendszer feltételeinek érvényesülését.

(9) Amennyiben megállapításra kerül, hogy a bérlő vonatkozásában nem érvényesülnek a szempontrendszer feltételei, az Ingatlankezelő – a Népjóléti Csoport útján - haladéktalanul értesíti a polgármestert, aki javaslatot tesz a Közgyűlésnek a kedvezmény megszüntetésére.

(10) Amennyiben a bérlő bérleti jogviszonya az (6) bekezdés szerinti időtartam alatt megszűnik, a kedvezményt a Közgyűlés megszünteti.

3. §

Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.