Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2008. (III. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a járművek behajtási engedélyeinek kiadási és felülvizsgálati rendjéről

Hatályos: 2008. 04. 07
a járművek behajtási engedélyeinek kiadási és felülvizsgálati rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közigazgatási területén a behajtási engedélyhez kötött útszakaszok és közterületek használatára és ezzel együtt a behajtási engedélyek kiadásának és felülvizsgálatának eljárása jelenleg nem szabályozott rendelet által.
A helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény, az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló 20/1984 (XII. 21.) KM rendelet, valamint a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975 (II. 5.) KPM-BM rendelet alapján, az Önkormányzatnak mint, a helyi közutak kezelőjének jogában áll bizonyos útszakaszok forgalmának korlátozására, figyelembe véve az épített és természetes környezet védelmét, közlekedésbiztonsági okokat és az utak, burkolt felületek védelmét.
A rohamosan növekvő gépjárműszám és ezzel együtt sűrűsödő forgalom, valamint a 2007. évben bevezette fizető parkolási rend bevezetése óta különösen nagyszámban megnőtt az igény a korlátozott közterületek és közutak használatára.
Jelen rendelet tervezet kíván egyértelmű szabályozást adni a behajtási engedélyek kiadására, használatára és felülvizsgálatára