Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 21/2013. (IX. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

A közterületek filmforgatási célú használatának szabályairól

Hatályos: 2013. 09. 11
A közterületek filmforgatási célú használatának szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
Az Országgyűlés a közelmúltban fogadta el az egyes törvényeknek a közigazgatási hatósági eljárásokkal, az egyes közhiteles hatósági nyilványtartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvényeknek módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV. törvényt. E törvény módosította egyebek mellett a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényt (a továbbiakban: Mgtv.).
Az Mgtv. 2013. július 1-jén hatályba lépő 37. § (4) bekezdése szerint a települési önkormányzat felhatalmazást kap, hogy a tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatának díjára vonatkozó részletes szabályokat, az alkalmazható mentességek és kedvezmények körét, a használat területi és időbeli korlátait és egyéb feltételeit, valamint a turisztikailag kiemelt közterületek körét rendeletben állapítsa meg. Filmforgatás célú közterület-használatnak minősül a közterület használata akkor is, ha a közterület csak a filmforgatáshoz kapcsolódó technikai jellegű kiszolgálásra (forgatás technikai megvalósulását elősegítő eszközök), illetőleg a stáb parkolásához szükséges.
A közterület-használati engedély iránti kérelmet a forgatás fekvése szerint illetékes Kormányhivatalnál kell benyújtani. Az eljáró Kormányhivatal a közterület-használat kérdésében a kérelmezővel hatósági szerződésben állapodik meg, amely szerződés csak a tulajdonos önkormányzat képviselő-testületének jóváhagyásával válik érvényessé.
A közterület tulajdonosa a jóváhagyott, vagy jóváhagyást megtagadó nyilatkozatát a hatósági szerződés megérkezését követő 2 munkanapon belül, sürgősségi eljárás esetén haladéktalanul megküldi a Kormányhivatalnak, amely a következő munkanapon a szerződést aláírja, vagy elutasító döntést hoz.
A közterület-használati díj a tulajdonos önkormányzatot illeti meg a törvényben meghatározott mértékben, tehát az önkormányzatnak a törvényben meghatározottnál magasabb díj meghatározására nincs lehetősége, azonban a felhatalmazás szerint rendeletében meg kell állapítania a turisztikailag kiemelt közterületek körét, melyekre eltérő díj alkalmazandó. Ahogyan fentebb is írtam a települési önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatával kapcsolatos egyes feltételeket a települési önkormányzat képviselő-testülete rendeletben szabályozza. Ennek keretében meghatározza a forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetére vonatkozó külön feltételeket is, különösen azt, hogy ilyen esemény esetén hány napon belül köteles újra biztosítani a közterület használatot.
A települési önkormányzat tulajdonában álló közterület filmforgatási célú használatához kapcsolódó részletes szabályokról szóló 205/2013. (IV: 14.) Korm. rendelet az Mgtv. kapcsolatos végrehajtási szabályokat tartalmazza. E kormányrendelet a főbb eljárási szabályokat meghatározza, így az önkormányzati rendelet mindössze az ezen kívül eső részletszabályokat, speciális feltételeket tartalmazhatja.