Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 14/2020. (III.20.) önkormányzati rendeletének indokolása

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzatáról

Hatályos: 2020. 04. 19
Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzatáról
Végső előterjesztői indokolás
A Helyi Építési Szabályzatok (HÉSZ) tartalmi követelményeit a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (továbbiakban: Eljr.) 5. melléklete állapítja meg.
A HÉSZ alapvető célja, hogy kiegészítse az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (továbbiakban: OTÉK) országos előírásait a helyi adottságokon és szándékokon nyugvó sajátos előírásokkal. Hódmezővásárhely jelenlegi szabályzata még az OTÉK 2012. augusztus 6 előtt hatályos jogállapotát követi le, az új rendezési terv készítése viszont feljogosítja városunkat a jelenleg hatályos OTÉK-ra való áttérésre, amelyből az alábbi általános változtatások történnek a HÉSZ-ben.
A HÉSZ mellékletét képező szabályozási tervek jelkulcsa átalakul, a rendeltetési kategóriák és betűjeleik az Eljr. 6. melléklete szerint változnak.
Törvényi változások miatt is módosult a HÉSZ tartalma, a legnagyobb jelentőségű változás a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2016. július 23-i hatályba lépése volt. A törvény deklarált célja, hogy egy új típusú önkormányzati rendeletben, a Településképi rendeletben kerüljenek egyértelműen megállapításra a településkép védelmének elemei, a településképi követelmények alkalmazásának felelősségi viszonyai, az önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer részletes tartalma, a településképi véleményezési, a településképi bejelentési és a településképi kötelezési eljárásra vonatkozó részletes szabályok. A törvény hatálybalépésétől új településképi követelményt csak a településképi rendeletben lehet meghatározni, tehát a HÉSZ nem szabhat meg ebben a rendelkezési körben előírásokat.