Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 35/2020. (VI.27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterület használatáról és a közterület-használati díjról

Hatályos: 2020. 07. 01

a közterület használatáról és a közterület-használati díjról

Végső előterjesztői indokolás

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 22. § rendelkezései alapján a jegyző gondoskodik az önkormányzati rendeletek tartalmi felülvizsgálatáról, és az elavult, szükségtelenné vált, párhuzamos vagy többszintű szabályozást megvalósító rendelkezések esetén javaslatot tesz a Közgyűlésnek önkormányzati rendelet módosítására, esetleges hatályon kívül helyezésére.

Ezen felülvizsgálat eredményeként megállapításra került, hogy a közterület használatáról és a közterület-használati díjról szóló 12/2016. (II.05.) önkormányzati rendelet okafogyott rendelkezéseket tartalmaz, szerkesztése nem felel meg a jogalkotási szabályoknak, ezért annak módosítása helyett új rendelet megalkotása vált indokolttá.

A korábbi szabályozáshoz képest, az új rendeletben pontosításra kerültek egyes fogalmak, különös tekintettel a reklámhordozókra és hirdetésekre, figyelembe véve a településkép védelméről szóló 2017-ben megalkotott önkormányzati rendeletet.

Pontosításra került a mentességek és kedvezmények rendszere, valamint mellékletben került elhelyezésre a közterület-használati engedély kérelem formanyomtatványa.

A jogalkotási szabályok nem adnak lehetőséget arra, hogy mellékletben kerüljön elhelyezésre teljes szabályzat, ezért - a korábban mellékletként szereplő - mártélyi Tisza holtág móló használati rendje a jogszabály szövegébe került beépítésre, annak kisebb módosításával, pontosítva a csónakok elhelyezésének feltételeit és rendjét.

A holtágon található csónakok tárolásával kapcsolatban rendszeres probléma, hogy a tulajdonosok a közterület-használati engedély megszűnése után a csónakszám-táblát nem szolgáltatják vissza az önkormányzat részére, azok pótlása jelentős költséggel jár. Erre tekintettel az új rendelet szankcionálja a tábla elvesztését, annak elkészítési költségét a csónaktulajdonosra hárítja.

A közterület-használati díjaknál a 2016-ban megállapított díjtételekhez képest az idényjellegű árusítás napi díja 370 Ft-ról 550 Ft-ra emelkedik, ezzel összhangba kerül az alkalmi árusítás díjtételével, illetve csekély mértékű emelés történik az építőanyagok tárolásával és építési munkával kapcsolatos közterület-használati díj tekintetében, ezzel hatékonyabban motiválható a lakosság, hogy csak a feltétlenül szükséges ideig használja a közterületet.