Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 40/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési támogatásról szóló 12/2021. (III.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 01
a települési támogatásról szóló 12/2021. (III.12.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A helyi önkormányzatok gyermekvédelmi és szociális rendeleteinek célvizsgálata megállapításainak figyelembevételével javításra kerülnek az alaprendelet jogalkotási és elírási hibái, továbbá a gyakorlati tapasztalatok alapján pontosításra kerülnek egyes települési támogatások igénylésének, elbírálásának és folyósításának szabályai.
Rögzítésre kerül a lakásfenntartási támogatás jogcímének köre, azaz a kérelmező csupán egyetlen típusú rezsiköltség tekintetében kaphat támogatást legfeljebb egy év időtartamra.
Hatályon kívül helyezésre kerül a lakás és környékének tisztántartására vonatkozó jogosultsági feltétel, tekintettel arra, hogy annak megfelelő igazolása a kérelmező részéről nem megoldható, a Hivatal részéről pedig nem ellenőrizhető.
Az elmúlt időszak tapasztalatait figyelembe véve az időskorúak támogatási forma jogosultsági feltételeinek és elbírálásának teljes újra szabályozása vált indokolttá.