Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 41/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekek napközbeni ellátásáról és a gyermekétkeztetés térítési díjáról

Hatályos: 2022. 01. 01
a gyermekek napközbeni ellátásáról és a gyermekétkeztetés térítési díjáról
Végső előterjesztői indokolás
A helyi önkormányzatok gyermekvédelmi és szociális rendeleteinek célvizsgálatát követően felülvizsgálatra került a gyermek intézmények étkezési térítési díjairól szóló 41/2016. (XI.16.) önkormányzati rendelet, valamint a gyermekek napközbeni ellátásáért, bölcsődékben és a köznevelési intézményekben fizetendő térítési díjról szóló 32/2021. (IX.22.) önkormányzati rendelet tekintetében.
Megállapításra került, hogy mindkét rendelet hasonló típusú életviszonyokat szabályoz, gyermekjóléti ellátásra, illetve gyermekétkeztetésre vonatkozó térítési díjakat tartalmaz, és egymással átfedéseket is mutat.
Erre tekintettel az új rendelet egyben tartalmazza a bölcsődei ellátás igénybevételére vonatkozó szabályokat, a bölcsődei térítési díjat, továbbá a Hódmezővásárhelyen biztosított gyermekétkeztetés térítési díját.
A célvizsgálat kiterjedt még a gyermekek védelméről szóló 5/2001. (02.13.) Kgy. sz. rendeletre is, és megállapításra került, hogy megszűnt szervezeti egységekre, hatályon kívül helyezett jogszabályokra hivatkozik, továbbá tartalmát tekintve is már elavult vagy máshol szabályozott rendelkezéseket tartalmaz, ezért indokolttá vált a hatályon kívül helyezése.