Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 11/2022. (IV. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közművelődésről

Hatályos: 2022. 04. 29
a közművelődésről
Végső előterjesztői indokolás
A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal a helyi önkormányzatok közművelődési rendeleteinek törvényességi célvizsgálatát követően megállapításra került, hogy a közművelődésről szóló 19/2017. (V.17.) önkormányzati rendelet elavult rendelkezéseket tartalmaz, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.), valamint az egyéb közművelődési tárgyú jogszabályok változása miatt a rendelet átfogó módosítása indokolt.
Fentieken kívül az önkormányzati rendelet módosítását az is szükségessé teszi, hogy az elmúlt évben városunkban a közművelődési és kulturális ellátások intézményrendszere teljes átalakításon esett keresztül.
A Kultv. értelmében a helyi önkormányzatoknak a közművelődésről szóló rendelet megalkotása során egyeztetési kötelezettségük áll fenn a települési nemzetiségi önkormányzatokkal, mely egyeztetés megtörtént, a rendeletet a települési nemzetiségi önkormányzatok képviselő-testületei is jóváhagyták.