Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2022. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi költségvetés végrehajtásáról

Hatályos: 2022. 02. 16
a 2022. évi költségvetés végrehajtásáról
Végső előterjesztői indokolás
Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése a költségvetési rendelettől elkülönülő önálló rendeletben szabályozza a költségvetés végrehajtásának szabályait. A költségvetési végrehajtási rendelet hatálya az Önkormányzatra, az önkormányzat szerveire, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulásra és költségvetési szerveire, a Hódmezővásárhely-Mártély-Székkutas Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulásra, valamint a nemzetiségi önkormányzatokra, továbbá a támogatásban részesített magánszemélyekre, jogi személyekre, és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.
A költségvetési végrehajtási rendelet határozza meg az elfogadott költségvetés végrehajtásának részletszabályait, így - egyebek mellet - meghatározza a rendelkezési jogosultságok körét és mértékét, rendelkezik az önkormányzat és az önkormányzati költségvetési szervek gazdálkodásának főbb kereteiről, megadja a szükséges felhatalmazást a költségvetésben foglaltak végrehajtásához. A végrehajtási rendelet - a stabilitási törvénnyel összhangban - szabályozza az adósságot keletkezető ügyletek megkötésének körülményeit, a rendelet továbbá rögzíti a számlavezető pénzintézeteket.
A végrehajtási rendelet meghatározza továbbá a készpénzben teljesíthető kötelezettségek körét, rendelkezik az önkormányzati biztos kirendelésének részletszabályairól, illetve a közbeszerzési eljárás lefolytatásának főbb feltételeiről is.
A költségvetési végrehajtási rendelet megalkotása szükséges ahhoz, hogy az elfogadott költségvetési rendeletben lefektetett követelmények teljesülhessenek.