Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2022. (III. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közutak nem közlekedési célú igénybevételéről, a közút melletti közterületek felbontásáról és igénybevételi díjáról

Hatályos: 2022. 03. 11
a közutak nem közlekedési célú igénybevételéről, a közút melletti közterületek felbontásáról és igénybevételi díjáról
Végső előterjesztői indokolás
Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának a közutak nem közlekedési célú igénybevételéről és a közút melletti közterületek felbontásáról és az igénybevételi díjáról szóló 5/2004. (01.21.) Kgy. számú rendeletének hatályon kívül helyezése vált aktuálissá felsőbb rendű jogszabály alapján.
A közutak kezelésének szakmai szabályozása és az útügyi igazgatásról szóló rendeleteknek megfelelően a korábbi rendelet átdolgozásra került és új rendeletként lép életbe.
A változás indoklása, hogy a 26/2021. (VI.28.) ITM számú rendelet központilag szabályozza az önkormányzati tulajdonú közutak nem közlekedési célú igénybevételéről szóló díjszabást. A hivatkozott rendelet értelmében a díjak maximálva lettek, így az elfogadott önkormányzati rendelet már a központi díjtételeket tartalmazza. Mivel Hódmezővásárhely belterületi útjainak átlagos napi forgalmi adatai nem haladják meg a rendeletben foglaltakat, így a díjszabás minden útkategória esetében egyforma. A nagyobb forgalmú közutak a Magyar Közút kezelésébe kerültek átadásra.