Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 42/2023. (XI. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési támogatásról szóló 12/2021. (III.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 01

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 42/2023. (XI. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.01.
a települési támogatásról szóló 12/2021. (III.12.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A települési támogatásról szóló 12/2021. (III.12.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 6. § (4) bekezdésben foglaltakat javasolt kiegészíteni azzal, hogy az évi négy alkalommal beadható kérelmek köréből kivételt képezzen a tűzifa támogatás, valamint az időskorúak támogatása. Tehát, ha valamely kérelmező az év során négy alkalommal igényel támogatást az Önkormányzattól, ebben az esetben a két megjelölt támogatási forma a Rendeletben meghatározott számú kérelmezési lehetőség felett legyen igénybevehető. Így növelhető a támogatásokban részesülők számát.
A Rendeletet szükséges kiegészíteni a 16/A. §-al. Ezen szakaszhoz javasolt a nyári gyermekétkeztetést, valamint a gyermekkarácsony keretében adható támogatási formák Rendeletbe foglalása.
A Rendelet 22. § (6) bekezdésénél a tűzifa iránti kérelmek beadási időszakának módosítása szükséges a következők szerint: a kérelmek beadási időszaka november 1-től december 15-ig tart. Ezen módosítás indokolása az, hogy a megelőző évek tapasztalata alapján a kérelmezők jellemzően a novemberi időszakban keresik fel az Önkormányzatot tűzifa támogatás iránt.
A Rendelet 23. § (4) bekezdését javasolt az alábbiakkal kiegészíteni: abban az esetben, ha a kérelmező nem rendelkezik bankszámlaszámmal, lehetősége legyen a támogatás összegét az Önkormányzat pénztárából készpénzben felvenni. Ezen bekezdés módosítását a készpénzkifizetésének magas postaköltsége indokolja. A tavalyi év során több mint 300 fő részére kézbesítette a posta a támogatás összegét.
A fentieken túlmenően a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat) 21. § (2) bekezdése szerint az önkormányzati rendeletek hatályosulásának utólagos vizsgálatát, illetve a Jat. 22. § (2) bekezdése szerint az önkormányzati rendeletek tartalmi felülvizsgálatát a jegyző végzi.
A felülvizsgálat alapján a Rendelet technikai jellegű korrekciója (elírás javítása) vált indokolttá, mely jelen módosítással megy végbe.