Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2023. (III. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Hódmezővásárhelyi Lakásfenntartást Segítő Eseti Települési Támogatásról szóló 41/2022. (XI. 17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 31

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2023. (III. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.31.
a Hódmezővásárhelyi Lakásfenntartást Segítő Eseti Települési Támogatásról szóló 41/2022. (XI. 17.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat) 21. § (2) bekezdése szerint az önkormányzati rendeletek hatályosulásának utólagos vizsgálatát, illetve a Jat. 22. § (2) bekezdése szerint az önkormányzati rendeletek tartalmi felülvizsgálatát a jegyző végzi.
A Rendeletet érinti Magyarország Alaptörvényének tizenegyedik módosítása, mely az ország területi tagozódására vonatkozó rendelkezéseinek megváltoztatását eredményezte. Ennek következtében a megyék elnevezése vármegyékre változott, továbbá egyes közigazgatási szervek, intézmények elnevezése is módosult.
2023. év január 1-jétől változik a szociális ellátások és támogatások összegének megállapításánál a viszonyítási alap, mely a továbbiakban nem az öregségi nyugdíj lesz, hanem az úgynevezett szociális vetítési alap.
A változtatás oka, hogy az öregségi nyugdíjminimum elsősorban a nyugdíjszakágazat mutatószáma, amelyet a társadalombiztosítási nyugellátáshoz kapcsolódóan használnak. A szociális vetítési alap bevezetésével figyelembe veszi a szakterület sajátosságait, célozottabb lesz a támogatások és juttatások megállapítása. A szociális vetítési alap összege megegyezik az öregségi nyugdíjminimum összegével.
A Rendelet által szabályozott szociális ellátás keretösszegét a települési adóból befolyó összeg adja. A bevallások feldolgozása az Adó szakrendszeren keresztül történik. Az Adó szakrendszer az év eleje óta számos frissítést kapott, melynek következtében a települési adó feldolgozása nem működött. A központi hiba elhárítására március 20-án került sor, ezt követően kerülnek a bevallások feldolgozásra, a fizetendő adó megállapításra, a határozatok kézbesítésére. Az előírt adót a határozat véglegessé válását követő 15 napon belül – gyakorlatilag a határozat kézhezvételét követő 30 napon belül – kell megfizetni, így az első félévi részlet fizetési határideje is 2023. április 15-e utáni időpontra fog esni. Tekintettel arra, hogy a tervezett, április 15-ei határidőre a várt adóbevétel nem érkezik be az Önkormányzathoz, a határidő június 30-ra módosítása szükséges.
A fenti körülményekre tekintettel szükséges a Rendeletben a fentiek technikai átvezetése, nyugdíjminimum elnevezés helyett szociális vetítési alap elnevezés bevezetése, valamint a határidő módosítása.