Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2005. (X.25.) önkormányzati rendelete

Városi önkormányzat fenntartásában működő nevelési-oktatási intézményekben szedhető térítési díjakról és tandíjakról .

Hatályos: 2005. 10. 25

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. törvény 16.§ (1) bekezdésében, valamint a közoktatásról szóló többször módosított 1993. évi LXXIX. törvény (továbbiakban: Törvény) 124.§ (21) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az általa fenntartott közoktatási intézményekben igénybe vehető szolgáltatások térítési díj és a tandíj összegéről az alábbi rendeletet alkotja.



A rendelet hatálya

1. §.


A rendelet hatálya kiterjed Szentes Város Önkormányzata fenntartásában működő valamennyi közoktatási intézmény szolgáltatásait igénybe vevőkre.




Az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatások

2. §.


/1/ Valamennyi, a Törvény 114.§-ában meghatározott szolgáltatás: óvodákra, általános iskolákra, kollégiumokra, alapfokú művészetoktatási intézményre, pedagógiai szakszolgálatra vonatkozóan.


/2/ Az ingyenes szolgáltatások körében a nevelési program, a pedagógiai program végrehajtásához kapcsolódó, a mindenki számára előírt tananyag megismerését, feldolgozását, a mindennapos testedzést szolgáló, intézményen kívüli kulturális, művészeti, sport- vagy más foglalkozást, kirándulást, erdei iskolát a nevelési-oktatási intézmény költségvetésének terhére lehet megszervezni.



A térítési díj- és tandíjfizetési kötelezettség

3. §.


/1/ Térítési díjat kell fizetni a Törvény 115.§-ában, tandíjat a Törvény 116.§-ában felsorolt szolgáltatások igénybevétele esetén.


/2/ Díjat kell fizetni a nem magyar állampolgároknak – aki ha nem tartozik a Törvény 110.§ /1/–/4/ bekezdésében foglaltak hatálya alá – a Törvény 110.§ /6/ bekezdésében felsorolt szolgáltatások igénybevételéért.




A térítési díj- és tandíjfizetés kötelezettség mértéke

4. §.


/1/ A térítési díj tanévenként a szakmai feladatra – a tanévkezdéskor számított – folyó kiadások egy tanulóra jutó hányadának a Törvény 117.§ /1/ bekezdésében meghatározott százaléka, amely azonban nem lehet kevesebb mint a Törvény 117.§ /2/ bekezdésében meghatározott összeg. A tandíj, illetve a nem magyar állampolgárok által fizetendő díj nem lehet több ennél az összegnél.


/2/  A térítési díj és a tandíj  tanulmányi eredménytől függően történő mérséklése költségvetési többlettámogatási igénnyel nem járhat.


/3/ A térítési díj és a tandíj szociális indok alapján történő mérséklése ugyancsak nem járhat költségvetési többlettámogatási igénnyel.


/4/ A nem magyar állampolgárok által fizetendő díj a tanulmányi eredménytől és a szociális helyzettől függően csökkenthető.


/5/ A térítési díj, a tandíj és a nem magyar állampolgárok által fizetendő díj összegéről, a tanulmányi eredmények alapján járó és a szociális helyzet alapján adható kedvezményekről, a befizetés módjáról külön intézményi szabályzatban kell rendelkezni. A szabályzat jóváhagyása Szentes Város Önkormányzata Jegyzőjének hatáskörébe tartozik.



A befizetett tandíj és a térítési díj felhasználása

5. §.


/1/ A tandíj és a térítési díj nyereséget nem tartalmazhat. Ide nem értendő a kiegészítő tevékenység keretében végzett szolgáltatás.


/2/ A befolyó tandíjból és térítési díjból származó költségvetésen belüli többletbevétel felhasználásáról az intézmény vezetése dönt a tantestület, illetve a Közalkalmazotti Tanács bevonásával.


/3/ A tandíj és térítési díjból származó bevétel legfeljebb 50%-a használható fel személyi juttatás és közterhei befizetésére.


6. §.


A nevelési-oktatási intézmények vezetői saját hatáskörben kötelesek szabályozni az alapító okirat szerinti kiegészítő tevékenységet és az ezzel összefüggő szolgáltatás igénybevételével kapcsolatos tandíj és térítési díj mértéket, a kedvezményeket és a befizetés módját.


Vegyes és értelmező rendelkezések

7. §.


/1/ A térítési díj és a tandíj mértékének meghatározásánál minden esetben csak a szakfeladatra jutó működési kiadások összege vehető figyelembe. Nyereség a tanulóra nem hárítható át.


/2/ Szakmai feladatra jutó folyó kiadások: az adott feladatra elszámolható működési, beruházásai és felújítási jellegű kiadások feladattal arányos része.


/3/ A második szakképesítés ingyenességének korlátozása: a szakképzésben részt vevő tanulók a jövőben csak az első szakképesítésre történő felkészülés során vehetik igénybe fizetési kötelezettség nélkül a közoktatási intézményeket. A törvény 114.§ /1/ bekezdés b.) pontja alapján az említett rendelkezést első alkalommal azoknál a tanulóknál kell alkalmazni, akik a 2005/2006. tanévben kezdik meg tanulmányaikat az első szakképzettség megszervezése céljából.

A sajátos nevelési igényű tanuló esetén az oktatásban való részvétel és a kollégiumi ellátás minden esetben ingyenes. A hátrányos helyzetű tanuló részére ingyenes a második szakképzettség megszerzése.



Hatálybalépés

8. §.


/1/ E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. Egyidejűleg hatályát veszti a 26/1999.(IX.18.) KT. számú rendelet.






           

  

          Dr. Sztantics Csaba sk.                                                                           Szirbik Imre sk.

                   jegyző                                                                                              polgármester