Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2009. (X. 12.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú ingatlanok nem üzleti tevékenységet folytató szervezetek által történő használatának szabályozásáról

Hatályos: 2010. 01. 01- 2010. 01. 01

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2009. (X. 12.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú ingatlanok nem üzleti tevékenységet folytató szervezetek által történő használatának szabályozásáról

2010.01.01.

Szentes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény /a továbbiakban: Ötv./ 1. §- ának (3) bekezdésében, 16. §-ának (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján – figyelemmel a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről szóló 1959. évi IV. törvény /a továbbiakban: Ptk./, az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény, továbbá a közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény rendelkezéseire is az alábbi

rendeletet

alkotja:

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy az önkormányzati tulajdonú ingatlanok nem üzleti tevékenységet folytató szervezetek, társadalmi szervezetek, továbbá alapítványok általi használatának szabályozásával biztosítsa a rendelet hatálya alá tartozó ingatlanok és helyiségek használatának törvényességét, egyben a bérleti díjak megállapítása eltérő módjaival - lehetőséget teremtsen az önkormányzatilag és társadalmilag is hasznos tevékenység támogatására.

A rendelet tárgyi és szervezeti hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya alá tartoznak azok az önkormányzati tulajdonú ingatlanok, vagy közös tulajdon esetében az önkormányzati tulajdoni hányadhoz tartozó ingatlanrészek /a továbbiakban: ingatlan/, amelyek jellegűknél fogva alkalmasak nem üzleti tevékenységet folytató szervezetek, társadalmi szervezetek és az alapítványok működési, ügyviteli ügyintézési, tanácskozási, tudományos, művészeti és egyéb közösségi tevékenység folytatására.

3. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó ingatlan használatára az e rendeletben foglalt eltérésekkel Szentes Város Képviselő-testületének a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről szóló rendeletének előírásait kell alkalmazni.

A nem üzletszerű tevékenységet folytató szervezetek ingatlan
használatának sajátos szabályai

4. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó ingatlanok vonatkozásában a bérbeadói jogok és kötelezettségek a Szentesi Beruházó és Vagyonhasznosító Kft- t illetik, illetve terhelik.

(2) Ha a nem üzleti tevékenységet folytató szervezetek, társadalmi szervezetek, illetve alapítványok által a helyiségben végzett tevékenység nem anyagi haszonszerzést szolgál a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díja legfeljebb 70%- al mérsékelhető.

(3) A bérleti díj mérséklését különösen indokolhatja, ha a nem üzleti tevékenységet folytató szervezet, társadalmi szervezet állami, vagy önkormányzati feladat körébe tartozó, vagy Szentes Város Önkormányzata érdekeit is szem előtt tartva a lakosság szélesebb körének érdekeit szolgáló tevékenységet folytat.

(4) A Szentesi Beruházó és Vagyonhasznosító Kft. a költségvetési év lezárását követően évente egyszer adj tájékoztatást a Képviselő-testületnek a jelen rendelet szerinti kedvezményekkel történt bérbeadásokról.

Hatályba léptető és vegyes rendelkezések

5. § (1) E rendelet 2010. január 1. napján lép hatályba.