Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2013. (X. 14.) önkormányzati rendelete

Gépjármű elhelyezési kötelezettség pénzbeni megváltásáról, a parkolóalap képzéséről és felhasználásáról

Hatályos: 2013. 10. 14

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2013. (X. 14.) önkormányzati rendelete

Gépjármű elhelyezési kötelezettség pénzbeni megváltásáról, a parkolóalap képzéséről és felhasználásáról

2013.10.14.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (1) bekezdés a) pontjában, (2) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában foglaltak alapján a gépjármű elhelyezési kötelezettség pénzbeni megváltásáról, parkolóalap képzéséről és felhasználásának szabályairól a következőket rendeli el:

1. § (1a) A rendelet hatálya kiterjed minden magánszemélyre, jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetre (továbbiakban: építtető), aki Szentes város közigazgatási területén

1. új lakóépületet, vagy nem lakás céljára szolgáló építményt szándékozik létesíteni,

2. meglévő épület funkciójának megváltoztatása érdekében építési engedély köteles bővítést, illetve átalakítást szándékozik megvalósítani,

3. működési engedélyezési, telepengedélyezési eljárást kezdeményez, feltéve, hogy az épület funkciójához a meglévőnél nagyobb számú parkoló szükséges.

2. § Amennyiben az építésügyi hatóság az eljárása során megállapítja, hogy az engedélyeztetni kívánt építményhez külön jogszabályban meghatározott számú gépjármű elhelyezési kötelezettség a telken belül a megfelelő nagyságú terület hiánya miatt, a műemléki védettség, illetőleg városrendezési vagy egyéb műszaki okokból nem, vagy csak részben teljesíthető, az építésügyi hatósági engedély, szakhatósági hozzájárulás akkor adható meg, ha a kérelmező vállalja a telken kívüli parkolóhely építését a Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki Osztálya által megjelölt helyen, 500 m-es körzeten belül, vagy az általa nem teljesíthető gépjármű-elhelyezési kötelezettségét pénzben megváltja, építési, vagy fennmaradási engedélyezési eljárás esetén nyilatkozik annak vállalásáról.

3. § A gépjármű elhelyezési kötelezettség megváltása és az előírt számú gépjárműtárolók közterületen történő megépítése nem keletkeztet kizárólagos használati jogot az építtető számára.

4. § (1) A gépjármű elhelyezési kötelezettség megváltásának összege: 500.000,- Ft gépjárművenként.

(2) A befizetett megváltási összegek felhasználásáról a Képviselő-testület a Városi Főépítész, a Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki Osztály és a Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Városrendezési,- Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága javaslata alapján a befizetést követő év március 31-ig dönt.

5. § (1) A gépjármű-elhelyezés megváltási összegét az építésügyi hatósági eljárás keretében kell megállapítani és a kérelmezőnek, vagy tulajdonosnak

a) a használatba vételi, vagy fennmaradási és használatba vételi engedély iránti kérelem benyújtásáig,

b) a használatbavétel tudomásul vételi eljárás iránti kérelem benyújtásáig,

c) a működési, vagy telepengedélyhez szükséges építésügyi szakhatósági állásfoglalás kiadásáig kell megfizetnie az Önkormányzat számlájára.

(2) A kérelmező a hatóság felhívására köteles csatolni a befizetés tényét igazoló dokumentum másolati példányát. Az engedély, szakhatósági engedély kiadásának feltétele a befizetés igazolása.

6. § (1) Az önkormányzat az egyes építtetőket terhelő gépjármű elhelyezési kötelezettség szervezett formában történő teljesítése érdekében parkolóalapot hoz létre.

(2) Az e célból származó bevételeket az Önkormányzat a főkönyvi könyvelésben elkülönítetten köteles kezelni. .

(3) A parkolóalap csak parkolóhely (közterületi parkoló, mélygarázs, parkolóház) létrehozásával kapcsolatos területek megszerzésére, azok közművesítésére és parkolóhely létesítését célzó beruházásokra, azok előkészítésére, közterületi parkolók rehabilitációjára használható fel.

7. § (1) Ezen rendelet a 2013. november 1. napján lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit az ezt követően benyújtott építési engedély, vagy építési engedélyezési eljárás nélküli működési engedély, telepengedély iránti kérelem alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/1999.(III.31.) KT. számú rendelete a gépjármű elhelyezési kötelezettség pénzbeni megváltásáról, a parkolóalap képzéséről és felhasználásáról, valamint az ezt módosító 19/2000.(IX.23.)KT. rendelet, 16/2003.(VII.11.)KT. rendelet, 10/2009. (IV.1.) rendelet, 34/2009. (XII.12.) rendelet.