Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2013. (XII. 6.) önkormányzati rendelete

A magánszemélyek kommunális adójáról

Hatályos: 2014. 01. 01

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2013. (XII. 6.) önkormányzati rendelete

A magánszemélyek kommunális adójáról

2014.01.01.

Szentes Város Önkormányzatának Képviselő – testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. 1. §. (1) bekezdésében, 5. §. b) pontjában és a 6. §-ban foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. §. (1) bekezdésében, a 13. §. (1) bekezdés 13. pontjában továbbá Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdésének h.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a magánszemély kommunális adójáról a következőket rendeli el.

1. § (1) A magánszemélyek kommunális adójának évi mértéke:

- belterületen adótárgyanként: 6000,- Ft
- egyéb belterületen adótárgyanként: 4500,- Ft
- külterületen adótárgyanként: 3500,- Ft
(2) Egyéb belterület: A központi belterülettel földrajzilag össze nem függő, nem külterületi helyrajzi számon nyilvántartott terület, melynek beépítése, telkeinek kialakítása a belterületre érvényes szabályok szerint történik.
Kajánújfaluban: Csík utca, Nádudvary Jenő utca, Vekerparti utca; Lapistón: Kalász utca, Orosházi út, Róna utca; Magyartésen: Árvíz utca, Körösparti utca, Magyartési utca, Őrház utca, Sport tér.

Mentességek kedvezmények

2. § (1) Az adófizetési kötelezettség alól mentes adótárgyak:

a) az a lakás, amely nem éri el az állandóra bejelentett ott tartózkodó személyek szerint számított lakásigény mértékének alsó határát:

2 személyig

1 szobát

4 személyig

1,5 szobát

6 személyig

2 szobát

7 vagy több személyig

3 szobát.

b) a szükséglakás,
c) a külterületi, közművesítetlen építmény (tanya) amennyiben az lakás céljára szolgál. (Állandó bejelentett lakója van, és arra a használati módra kapott építési engedélyt),
d) a műemléképítményben levő lakás céljára szolgáló helyiség, amennyiben az adóalanynak nincs vagyona és a családban az egy főre számított nettó havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori legkisebb munkabér másfélszeresét, illetve egyedülállóként a nettó havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori legkisebb munkabér kétszeresét.
e) a szociális-, egészségügyi és gyermekvédelmi-, illetőleg nevelési-oktatási célokat szolgáló épület, épületrész,
f) a lakáshoz és üdülőhöz tartozó kiegészítő helyiségek, ha nem is épültek egybe a lakással, üdülővel (pl. alsó konyha, barkácsműhely, lomkamra, tüzelőtároló stb. ), de a tulajdonos által ilyen célra vannak hasznosítva, és azonos helyrajzi számon vannak nyilvántartva a lakással, üdülővel
g) az építési tilalom alatt álló telek,
h) az állattartást és növénytermesztést közvetlenül szolgáló épületek, valamint az ezekhez kapcsolódó raktárak, tárolók (pl. istállók, ólak, magtárak, üvegházak stb.) amennyiben használatuk ténylegesen és kizárólagosan ezen célra történik
i) az életveszélyessé nyilvánított építmények, valamint
j) a gépjárműtárolók (garázsok).
(2) Mentes az adó megfizetése alól a 70. életévét betöltött adóalany, a követő év első napjától, egy darab ingatlan esetében akkor, ha az ingatlanban tulajdoni hányada vagy haszonélvezeti joga van és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint abban bejelentett lakóhellyel rendelkezik.
(3) Ha a magánszemély Szentes Város Önkormányzatának illetékességi területén kommunális beruházást hajt végre, vagy ilyen beruházás céljára befizetést teljesít, akkor a saját beruházás számlával igazolt ellenértéke a beruházás befejezésének évében, illetőleg a befizetés támogatással csökkentett összege a befizetés évében levonható a beruházással érintett ingatlanra megállapított, az adott évben esedékessé vált helyi adóból. Kommunális beruházásnak minősül a közterületi kommunális beruházáshoz való hozzájáruláson túl, a gáz- illetve szennyvízvezetékre történő rákötés költsége is.
(4) Ha a helyi adó éves összege nem éri el a /3/ bekezdés szerint levonható összeget, a levonási jog a megnyíltát követő 4 naptári évben esedékes helyi adóval szemben érvényesíthető.
(5) Az adónem bevezetése előtt elkészült beruházásra fordított összeg, illetve ilyen célra történt befizetés összege nem vonható le.
(6) A mentesítésre - kedvezményre vonatkozó kérelmet az adóbevallás beadásakor, írásban kell benyújtani az önkormányzati adóhatósághoz, a kérelem alapjául szolgáló bizonyítékokkal együtt.
(7) Az, az ingatlantulajdonos, aki a Szentesi Csatornamű Társulat tagjaként a városi szennyvízhálózat kiépítéséhez való hozzájárulás megfizetése érdekében, csak és kizárólag e célra, lakás-előtakarékossági szerződést köt, a szerződés megkötésének évét követő adóév első napjától kezdődően, 5 adóévre mentesül a mindenkori hatályos adómértékkel számított magánszemélyek kommunális adója megfizetése alól. A mentességre való jogosultságot biztosító feltétel teljesítésének ellenőrzését a /havi rendszeres befizetések megtörténte, vagy a hozzájárulás teljes összegű befizetése/ minden év végén, a Szentesi Csatornamű Társulás által az adóhatóság részére szolgáltatott befizetési adatok alapján kell elvégezni. Amennyiben a társulat tagja a szerződésben vállalt rendszeresség szerint és összegben befizetési kötelezettségét nem teljesíti, a mulasztás évében a biztosított kedvezményt elveszíti és az adott évi adót köteles utólag, egy összegben megfizetni.
(8) Mentes az adófizetési kötelezettség alól az I. és II. rokkantsági fokon csökkent munkaképességű adóalany - a saját használatában levő adótárgy vonatkozásában - e rokkantsági fok megállapítását követő év január 1-jétől kezdődően.
(9) Az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtti 26 hónapot el nem érő adózók az Országos Orvosszakértői Bizottság szakvéleményével, illetve az ezen alapuló Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság határozatával bizonyítják a (8) bekezdésben foglalt jogosultságot.
(10) Az öregségi nyugdíjkorhatár előtti 26 hónapot meghaladó adózók a háziorvosuk vagy a kezelő szakorvosuk igazolása alapján részesülhetnek a (8) bekezdésben foglalt mentességben.

Záró rendelkezés

3. § Ez a rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba, mellyel egyidejűleg a magánszemély kommunális adójáról szóló 3/2011. (XII.31.) önkormányzati rendelet és az azt módosító 35/2012.(XI.30.) és 39/2012.(XII.28). önkormányzati rendelet hatályát veszíti.