Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (II.14.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2015. 02. 04


Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének

1/2014. (II.14.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó

helyi közszolgáltatásról


Módosítva: 2/2015. (II.03.),


Szentes Város Önkormányzata Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény IX/A. fejezetben foglaltak, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (2) bekezdése a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. Törvény 44./C § (2) bekezdése valamint a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység részletes szabályairól szóló 455/2013.(XI.29.) Korm. rendelet alapján az alábbiakat rendeli el.


1. Értelmező rendelkezések


1. § (1) Közműpótló műtárgy: az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997.(XII.20.) Korm. rendelet 1.sz. melléklet 69. pontjában lévő fogalom meghatározás szerint értendő.

         

(2) Ingatlanhasználó: az ingatlan tulajdonosa, bérlője, használója aki az ingatlant bármely jog alapján használja.


2. A közszolgáltatás tartalma, a közszolgáltatással ellátott terület határai


2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Szentes város teljes bel- és külterületén azokra az ingatlanokra amelyeken a háztartási szennyvíz nem szennyvíz közművel, hanem közműpótló (szennyvíz szikkasztó illetve tároló valamint űrgödrös árnyékszék) műtárgyakkal kerül összegyűjtésre és ezekből kell az összegyűlt anyagot begyűjteni, elszállítani elhelyezés, ártalmatlanítás céljából az arra kijelölt helyre.


(2) Szentes város közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatás ellátásával Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a vonatkozó jogszabályok szerint egy közszolgáltatóval (továbbiakban: Szolgáltató) köt szerződést.


(3) Az összegyűjtött háztartási szennyvizet a Szolgáltatónak a Szentesi Szennyvíztisztító Telep kijelölt leürítő helyre kell szállítania és az ártalmatlanítás díját neki kell megfizetnie.


3. A közszolgáltatás ellátásának rendje, módja, időtartama


3. § (1) Az Önkormányzat kötelessége gondoskodni arról, hogy valamennyi érintett ingatlan tulajdonos a vonatkozó jogszabályok szerint gondoskodjon az ingatlanán keletkezett, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvize szakszerű gyűjtéséről, elhelyezéséről, tárolásáról és szükség szerint annak begyűjtetéséről és elszállíttatásáról a kijelölt leürítő helyre, ártalmatlanítás céljából.


(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése, szállítása és leürítése kizárólag úgy történhet, hogy az szennyezést ne idézzen elő a gyűjtés helyén, közterületeken, a szennyvíztisztító telepen és azokon kívül sem.


(3) A Szolgáltató a tevékenységét kizárólag úgy és olyan begyűjtő és szállító járművel végezheti, amely teljes mértékben megfelel a mindenkor érvényes jogszabályoknak.


(4) A Szolgáltató köteles a szolgáltatást az igény bejelentésétől számított 48 órán belül - az igénylővel egyeztetett időpontban - teljes körűen elvégezni.


(5) A Szolgáltató a közszolgáltatási tevékenységét  a vele megkötött közszolgáltatási szerződés időtartamáig látja el.


4. A közszolgáltató és ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei, a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettségei


4. § (1) A Szolgáltató jogai és kötelezettségei:

a) a Szolgáltató kizárólagos joga az, hogy a szolgáltatási tevékenységet Szentes város közigazgatási területén a jelen rendelet illetve a közszolgáltatási szerződés szerint ellássa;

b) a Szolgáltató az ingatlanhasználó igénybejelentése alapján, a vele egyeztetett időpontban köteles a közszolgáltatást elvégezni a 3. § (4) bekezdésben megállapított határidőn belül.

c) a közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett - az Önkormányzat illetékes munkatársaival egyeztetett - változásokról, a változások bekövetkezte előtt, köteles írásban illetve hirdetményben értesíteni az ingatlanhasználókat;

d) a Szolgáltató a közszolgáltatás nyújtását nem tagadhatja meg, kivéve ha a begyűjtendő anyagról érzékszervi megállapítás alapján vagy egyéb módon feltételezhető, hogy a szennyvíztisztító műbe való bebocsátás feltételeinek nem felel meg.


(2) Az ingatlanhasználó jogai és kötelezettségei:

a) ahol a háztartási szennyvizek elvezetése szennyvíz közművel nem biztosítható, köteles gondoskodni a nem közművel elvezetett háztartási szennyvizek jogszabályok szerinti összegyűjtéséről, elhelyezéséről, tárolásáról,

b) az ingatlanhasználó köteles a jogszabályoknak megfelelő közműpótló műtárgyban gyűjteni és tárolni a szennyvizet,

c) a közműpótló műtárgyba csak háztartási vagy összetételét tekintve kommunális jellegű szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló műtárgyba mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést illetve ürítést végző vagy más személyek életét, testi épségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését.

d) Az ingatlanhasználó köteles a közműpótló műtárgya megtelése esetén igénybe venni a közszolgáltatást valamint annak elvégzéséhez a szükséges feltételeket biztosítani,

e) az ingatlanhasználó köteles a közszolgáltatás díját megfizetni és a kiegyenlítéséhez szükséges adatokat közölni.


5. Díjfizetési kötelezettség, alkalmazható díjtételek mértéke, a díj megfizetésének rendje, kedvezmények és a szolgáltatás ingyenességének esetei


5. § (1) A közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlan tulajdonosa díjat köteles fizetni, amely közszolgáltatási díj legmagasabb értékeit a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.


     (2) A közszolgáltatási díj a begyűjtött és elszállított emésztőgödörből származó szennyvíz után köbméterenként, az űrgödrös árnyékszékekből származó szennyvíz után azok darabszáma szerint számítandó, melyet az igénybevevő köteles készpénzben vagy átutalással kiegyenlíteni, számla ellenében. Az emésztőgödörből származó szennyvíz mennyiségét a szippantó-szállító járműbe gyárilag beépített szintjelző alapján kell megállapítani.



     (3) Az ingatlanhasználó a közszolgáltatási díj felsőbb jogszabályok által előírt csöketésével korrigált díjat köteles a Szolgáltató részére megfizetni.


     (4) A Szolgáltató a felsőbb jogszabályok által előírt csökkentés miatt keletkező veszteségek megtérítését kérheti az Önkormányzattól.


     (5) A Szolgáltató a közszolgáltatási szerződés érvénybelépését követő jogszabály változást követően azonnal illetve minden év október 31-ig kezdeményezheti a következő évre vonatkozó díj felülvizsgálatát.


     (6) A kötelező közszolgáltatásra vonatkozó közszolgáltatási szerződés létrejön:


a) közszolgáltatás első igénybevételével,

b) ha a Szolgáltató a közszolgáltatás ellátására vonatkozó rendelkezésre állását igazolja,

c) a szerződés írásba foglalásával.


     (7) A szolgáltatási szerződés minimális feltételei:

    a) a Szolgáltató adatai, elérhetőségei

b) a megrendelő Ht. 38. § (3) bekezdésében meghatározott személyes adatai

c) a begyűjtendő szennyvíz átvételi helye

d) a begyűjtendő szennyvíz mennyisége

e) a közszolgáltatás időtartama

f) a közszolgáltatás díja

g) a közszolgáltatás főbb feltételei.


6. Üdülőingatlanokra, az időlegesen használt és a nem használt

ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályok


6. § (1) Az üdülőingatlanokra külön szabályozást nem állapít meg az Önkormányzat.


     (2) Az ingatlanhasználó mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettség alól beépítetlen ingatlana vonatkozásában. Mentesül továbbá nem használt vagy olyan  ingatlana esetében, ahol szennyvíz nem keletkezik.


7. Közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések


7. § (1) Jelen rendelet alapján a közszolgáltatás igénybevételére köteles ingatlanhasználókról a Szolgáltató nyilvántartást vezet az azonosításához szükséges adatok feltűntetésével. A Szolgáltató jogosult a nyilvántartás vezetéséhez és kezeléséhez kapcsolódó kötelezettségét olyan alvállalkozójára átruházni, akit az adminisztrációs, ügyfélszolgálati, könyvviteli feladatokkal megbíz. Az átruházás nem érinti a Szolgáltató jogát arra, hogy bármely kapcsolódó nyilvántartásba betekintsen, a nyilvántartást feladataihoz kapcsolódóan használja.


     (2) Az ingatlanhasználó a közszolgáltatási szerződés megkötéséhez szükséges, a Ht. 38. § (3) bekezdésében meghatározott személyes adatait és - amennyiben az nem azonos a közszolgáltatás igénybevételének helyével - a számlázási címét köteles a Szolgáltató felhívására, valamint a személyes adatainak változását követően 8 napon belül bejelenteni.


     (3) A Szolgáltató a személyes adat kezelése során köteles az információs önrendelkezési jogról és az információ szabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően eljárni.


     (4) A (3) bekezdés alkalmazásában a Szolgáltató köteles megteremteni az adatkezelés személyi és tárgyi feltételeit, köteles gondoskodni az adatok biztonságáról és köteles meghatározni azokat az eljárási szabályokat, amelyek a adat- és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek.


     (5) Az ingatlanhasználók személyes adatainak kezelése a 2011. évi CXII. törvény 5. § (1) bekezdés (b) pontja alapján közérdeken alapuló cél érdekében valósul meg.


     (6) Az adatszolgáltatás célja a közszolgáltatással összefüggően az ingatlanhasználó személyének megállapításához, a közszolgáltatási díj behajtásához szükséges és arra alkalmas adatbázis létrehozása és működtetése.


     (7) A Szolgáltató az ingatlanhasználók személyes adatait - az adatok tárolása kivételével - a szerződéses viszony létrejöttétől annak megszűnéséig, díj hátralék esetén a tartozás fennállásáig kezelhetik. A jogviszony megszűnését követően a közszolgáltató a kezelt adatokat köteles megsemmisíteni.


8. Vegyes és záró rendelkezés


          8.§ ­*(1)

                *(2) Hatályát veszítette: 2015. február 4. napján.


                  (3) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


9. Hatályon kívül helyező rendelkezés


     9. § (1) Hatályát veszti a Szentes városban folytatott közszolgáltatói tevékenységekről szóló 2/1996. (I. 26.) KT rendelet 13.§-a.





            Dr. Sztantics Csaba sk.                                                                   Szirbik Imre sk.

                      jegyző                                                                                      polgármester




Záradék:

Megalkotta Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2014. január 31. napján megtartott ülésén.

Kihirdetve: 2014. február 14. napján.

                                                                                                          Dr. Sztantics Csaba 

                                                                                                                        Jegyző


     A 1/2014. (II.14.) önkormányzati rendelet melléklete



a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének legmagasabb

 közszolgáltatási díjairól





A közszolgáltatási díj legmagasabb értéke emésztőgödörből való begyűjtés esetén:

bruttó 3.333.- Ft/m3




A közszolgáltatási díj legmagasabb értéke űrgödrös árnyékszékből való begyűjtés esetén:

bruttó 8.889.- Ft/db.