Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (II.3.) önkormányzati rendelete

az építményadóról

Hatályos: 2015. 02. 04- 2019. 11. 28


Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva a 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 42.§ 1. pontjában foglalt feladatkörében eljárva, a helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. 1. § (1) bekezdésében, 5. § b) pontjában és a 6. §-ban foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


Az adó mértéke


   1.§ (1) Az adó mértéke a II. zónában az adóalap 30 m2-t meg nem haladó része után 0 Ft/m2, az adóalap 30 m2-t meghaladó része után 600,- Ft/m2.

          (2) Az adó mértéke – az I. zónában – az adótárgy minden megkezdett m2-e után 20 Ft

          (3) Az adóévben kizárólag az adóalany által, nonprofit jelleggel és kizárólag közösségi célra hasznosított adótárgy éves adójának mértéke az adóalap minden négyzetmétere után 0 Ft/m2.

          (4) A kizárólag nonprofit jelleggel és kizárólag közösségi célra történő hasznosításról az adózónak évente az adóév január 31. napjáig nyilatkozatot kell tennie az adóhatóságnak.


Adómentesség


   2. §. Mentes az adó alól minden olyan épület, építmény, amely nem vállalkozás célját szolgálja;


Értelmező rendelkezések


   3. §. (1) Vállalkozási célt szolgáló épület:

Mely haszonszerzési célból, üzletszerű gazdasági tevékenység folytatására alkalmas, (pl.: üzlet, műhely, raktár, iroda, étterem, konyha, tároló, gépműhely, üzemcsarnok, irattár, panzió, hűtőház)

(2) I. zóna: Az ipari park Északi zónájának keleti része, a Keleti zóna keleti része, a      Déli zóna keleti és déli része, továbbá az elkerülő út nyugati oldalán elhelyezkedő területek a melléklet szerinti térképvázlatnak megfelelően.

II. zóna: az I. zónába nem tartozó minden más terület.

(3) Nonprofit jelleg: Nonprofit gazdasági társaság, vagy nonprofit közhasznú gazdasági társasági formában térítésmentesen, ellenérték fizetés nélkül végzett tevékenység.

(4) Közösségi cél: oktatási, nevelési, kulturális, művészeti tevékenység.










Záró rendelkezés


   4. §. (1)  Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit a 2015. adóévtől kell alkalmazni.


   (2) E rendelet hatályba lépésével hatályát veszti Szentes Város Önkormányzat Képviselő-testületének az építményadóról szóló 36/2012. (XI.30.)  önkormányzati rendelete



Dr. Sztantics Csaba sk.

Szirbik Imre sk.

jegyző

polgármester




Záradék:

Megalkotta Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2015. január 30. napján megtartott ülésén.

Kihirdetve: 2015. február 03. napján.                                       



                                                                                                                   Dr. Sztantics Csaba                                                                                                                                     jegyző