Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2017. (VI.9.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési, településrendezési és településképi feladataival összefüggő partnerségi egyeztetések szabályairól

Hatályos: 2017. 06. 10

Szentes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában meghatározott kizárólagos hatáskörében, valamint a 13.§ (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012.(XI. 8.) Kormányrendelet 29.§-ában kapott felhatalmazás alapján Szentes Város településfejlesztési, településrendezési és településképi feladataival összefüggő partnerségi egyeztetések szabályairól a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1. § E rendelet hatálya Szentes Város közigazgatási területére készülő településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia, településrendezési eszközök, településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet készítésének és módosításának partnerségi egyeztetésére terjed ki.


2. § Szentes Város közigazgatási területére készülő fejlesztési dokumentumok, településrendezési eszközök és településképi dokumentumok készítése során a partnerségi egyeztetések résztvevői:

  1. Szentes város lakossága és Szentesen ingatlantulajdonnal rendelkező magánszemélyek,
  2. Szentes város területén működő bejegyzett civil szervezetek,
  3. Szentes városban székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezetek,
  4. Szentesen működő intézmények,
  5. Szentesen működő elismert egyházak,
  6. Szentes székhelyű, bejegyzett településfejlesztéssel, településrendezéssel összefüggésbe hozható érdekképviseletre létrehozott szervezet.


2. A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei


3. § (1) A Polgármester a településfejlesztési, településrendezési és településképi dokumentum készítéséhez és módosításához az értelmezéshez szükséges részletezettségű és szükség esetén alátámasztó munkarészeket tartalmazó dokumentációt és tájékoztatást tesz közzé a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012.(XI. 8.) Kormányrendelet szerint teljes körűen vagy részlegesen:

aa) a helyi lapban,

ab) Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján,

ac) Szentes város www.szentes.hu honlapján,

ad) lakossági fórumon.


(2) Az Önkormányzat a partnerek tájékoztatásának elősegítésére a www.szentes.hu honlapon (továbbiakban: honlap) külön tárhelyet biztosít a partnerségi egyeztetés során keletkező dokumentációk közzététele érdekében.


(3) A településfejlesztési, településrendezési, településképvédelmi dokumentumról és az egyeztetési eljárás módjától függően az egyeztetési szakaszokban a főépítész szükség esetén alátámasztó munkarészeket is tartalmazó tájékoztatást tölt fel a város honlapján biztosított tárhelyre, melynek megjelenéséről felhívást tesz közzé a honlap főoldalán és az(1) pont szerinti módokon.


4. A partnerek által adott javaslatok, vélemények megadásának módja és

határideje, továbbá nyilvántartásának módja


4. § A partner az előzetes tájékoztatóval kapcsolatban kifejtheti előzetes javaslatait a településrendezési eszköz készítésével kapcsolatban, továbbá megjelöli az eljárás további szakaszaiban való részvételi szándékát.


5. § (1) A partnerek a honlapról letölthető, illetve a Szentesi Közös Önkormányzati Hivatalban (továbbiakban: Hivatal) átvehető 1. melléklet szerinti partneri adatlap felhasználásával a tájékoztatóban meghatározott határidőn belül észrevételt, javaslatot tehetnek, véleményt nyilváníthatnak

  1. papír alapon a Hivatal címére (6600 Szentes, Kossuth tér 6.)
  2. elektronikus levélben a polghiv@szentes.hu e-mail címre történő megküldéssel.
  3. a város honlapján létrehozott regisztrációs ablakon keresztül.

(2) A véleményezés időtartamát a tájékoztatás tartalmazza, minimálisan 8 naptári nap álljon rendelkezésre.


6. § A nyilatkozatban meg kell jelölni a véleményezési eljárás tárgyát, a partner nevét, képviselőjét, postai címét és e-mail címét.


7. § A beérkezett észrevételeket, javaslatokat, véleményeket az Önkormányzat főépítésze összesíti.


8. § Az el nem fogadott véleményeket és azok indokolását a településfejlesztési, településrendezési, településképvédelmi tárgyú előterjesztésben Képviselő-testületi ülésen ismertetni kell. A vélemények elfogadásáról vagy el nem fogadásáról a Képviselő-testület dönt. Az el nem fogadott véleményeket, valamint azok indokolását a főépítész összesíti, majd

  1. nyilvántartásba veszi és összegzi;
  2. az el nem fogadott véleményeket indoklással látja el;
  3. a döntéskérő indítvány alapján a partnerségi egyeztetést lezáró - elfogadást vagy elutasítást tartalmazó határozatot közzéteszi és feltölti a honlap külön tárhelyére;
  4. intézkedik az elfogadott véleményeknek a dokumentációban történő átvezetéséről;
  5. tájékoztatást küld a partnereknek.


9. § Az Önkormányzat az elfogadott településfejlesztési koncepciót, integrált településfejlesztési stratégiát, településrendezési eszközöket, településképi arculati kézikönyvet és településképi rendeletet a hatálybalépést követő 20 napon belül a honlap külön tárhelyére feltölti.




5. Záró rendelkezések


10. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépést követően megkezdett eljárásokra kell alkalmazni.



Szirbik Imre sk.

Dr. Sztantics Csaba sk.

polgármester

jegyző






Záradék:

Megalkotta Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2017. május 25. napján megtartott ülésén.

Kihirdetve: 2017. június 9. napján





                                                                                                             Dr. Sztantics Csaba

                                                                                                                        jegyző

Mellékletek