Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2017. (XII.29.) önkormányzati rendelete

a reklámok, reklámhordozók elhelyezéséről

Hatályos: 2017. 12. 30

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének

27/2017. (XII.29.) önkormányzati rendelete

a reklámok, reklámhordozók elhelyezéséről

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12.§ (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a településkép védelme érdekében a következőket rendeli el:

1.   A rendelet célja és hatálya

l.§

(1) E rendelet célja Szentes Város településképének védelme érdekében a település területén elhelyezhető reklámok, reklámhordozók elhelyezésének szabályozása a településképi rendelet módosításáig, illetve új településképi rendelet megalkotásáig.

(2) E rendelet hatálya Szentes Város közigazgatási területén a közterületen, a közterületről látható magánterületen, köztulajdonban álló ingatlanon vagy köztulajdonban álló, valamint közforgalmi személyszállítási szolgáltatást végző személy tulajdonában álló ingatlanon történő reklám, illetve reklámhordozó elhelyezésére terjed ki.

(3)  E rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre - ideértve a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepét is -, aki, vagy amely Szentes Városban a (2) bekezdésben meghatározott helyen reklámot tesz közzé, reklámhordozót tart fenn, helyez el, valamint reklámot, reklámhordozót kíván elhelyezni vagy ilyen céllal felületet alakít ki.

2.  Értelmező rendelkezések

2.§

E rendelet alkalmazásában:

  1. autóbusz-várón kialakított reklámfelület: a buszvárón erre a célra kialakított hely, ami állandó vagy cserélhető hirdetmények, reklámok elhelyezésére, megjelenítésére szolgál.
  2. cégér: a vállalkozás valamely mesterség, tevékenység jelvényeként használt tábla, mely az üzlet megnevezésén és az üzlet emblémáján kívüli más reklám jellegű jelzést /pl.: futófény/ nem tartalmaz.
  3. egyéb hirdető eszköz: mérettől függetlenül a jelen §-ban fel nem sorolt, minden más reklámhordozó.
  4. funkcionális célokat szolgáló utcabútor: olyan utasváró, kioszk és információs vagy más

célú berendezés, amely létesítésének célját tekintve elsődlegesen nem reklámközzétételre, hanem az adott területen ténylegesen felmerülő, a berendezés funkciójából adódó lakossági igények kielégítésére szolgál;

  1. hirdetés: Valamely tény, körülmény, felhívás közzététele a hirdető érdekében.
  2. közérdekű helyi információ: az egyéb hirdetmények azon csoportja, amely épület házszámát, az épületről vagy az épületben történtekről közérdekű, illetve megemlékezés jellegű tájékoztatást, közterület, középület, településrész, helyi közszolgáltatások és közszolgáltatók, műemlék és egyéb helyi nevezetesség megnevezését, irányát, térbeli elhelyezkedését, ezek térképét, a helyi tömegközlekedés rendszerét, valamint egyéb közérdekű tájékoztatást nyújt a közterületen tartózkodó természetes személyek számára.

g) mobil hirdető és -reklámtábla: rendszerint a műhely, üzlet, vendéglátó hely bejárata elé kihelyezett mozdítható tábla vagy ábra, melynek mérete max: lm x 1,2 m.

h) önkormányzati hirdetőtábla: az önkormányzat által a lakosság tájékoztatása céljából létesített és fenntartott, elsődlegesen a település élete szempontjából jelentős információk, közlemények, tájékoztatások, így különösen a település életének jelentős eseményeivel kapcsolatos információk közzétételére szolgáló, közterületen elhelyezett tábla, mely a közérdekű tájékoztatási célt meghaladóan reklámok közzétételére is szolgálhat;

i) útbaigazító hirdetmény: közérdekű információt nyújtó olyan közterületi jelzés, amelynek funkciója idegenforgalmi eligazítás, közösségi közlekedési szolgáltatásról tájékoztatás vagy egyéb közérdekű tájékoztatás;

3.   Reklámok elhelyezésének általános szabályai közterülten és a közterületről látható magánterületen

3. §

(1)   Szentes Város közigazgatási területén reklámot, reklámhordozót, reklámhordozót tartóberendezést elhelyezni vagy közzétenni kizárólag

  1. a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Tvtv.),
  2. a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendel­kezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV. 28.) Korm. rendelet (továbbiakban: Rr.),
  1. a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 12.§ és
  2. a reklámtáblák, reklámhordozók és egyéb reklámcélú berendezések közutak melletti elhelyezésének részletes szabályairól szóló 224/2011. (X. 21.) Korm. rendelet előírásainak figyelembe vételével és településképi bejelentési eljárás alapján lehetséges.


(2) Mobil hirdető- és reklámtábla csak a hirdetett üzlet előtt, annak nyitvatartási ideje alatt lehet közterületen, ha a megállapodásban rögzített kivitelben gyártották le és helyezték el.

(3) Egy épület azonos közterületre néző homlokzatán kizárólag egy építési reklámháló helyezhető el.

(4) Szentes Városban tilos a közterületek és közterület jellegű területek használatáról szóló 16/2013. (VII. 17.) önkormányzati rendelet szerinti kiemelt területen 5 m2 -nél nagyobb hirdetőtábla elhelyezése.

4.   Reklám közzététele a településszerkezeti terv alapján meghatározott területen

4. §

(1) Reklámot közzétenni, reklámhordozót, reklámhordozót tartó berendezést elhelyezni a mindenkor hatályos településszerkezeti tervben foglalt terület felhasználási egységek figyelembevételével az Rr.-ben meghatározott követelményekkel összhangban lehet, a (3) és a (4) bekezdésekben meghatározottak szerint.

(2)   Reklámhordozók elhelyezése a hagyományosan kialakult településképet nem változtathatja meg hátrányosan.

(3)   Reklámot közzétenni, reklámhordozót, reklámhordozót tartó berendezést elhelyezni a mindenkor hatályos településszerkezeti terv figyelembevételével

  1. utcabútor alkalmazásával -ab) pont és a (3) bekezdés kivételével - a város teljes közigazgatási területén lehet.
  2. kizárólag a védett terület jellegét nem befolyásoló, funkcionális célokat szolgáló utcabútoron


  1. a műemléki környezet területein
  2. a helyi védelem alatt álló területeken lehet.

(4)    A közérdekű információt hordozó molinó kivételével nem tehető közzé reklám, nem helyezhető el reklámhordozó, reklámhordozót tartó berendezés

  1. a műemléki védettség alatt álló építményen
  2. a helyi védelem alatt álló építményen.

5. Reklámhordozóra, reklámhordozó berendezésekre vonatkozó követelmények

5.§

  1. Épülethomlokzaton elhelyezett reklám- és hirdető-berendezés, cég- és címtábla épületdíszítő tagozatot nem takarhat el.
  2. Nem helyezhető el reklámhordozó városképi, tájképi látványt, kilátást gátló vagy rontó módon.

(3)  Magántulajdonban álló ingatlanon elhelyezett reklámhordozó a telekhatárt nem keresztezheti és közvetlenül a telekhatáron nem helyezhető el.

  1. Reklám analóg és digitális felületen, állandó és változó tartalommal is közzétehető.
  2. A közérdekű információt tartalmazó molinó, az építési reklámháló és a közterület fölé nyúló árnyékoló berendezés kivételével molinó, ponyva vagy háló reklámhordozóként, reklámhordozót tartó berendezésként nem alkalmazható.
  3. Közterületen reklám, illetve plakát reklámhordozón;


  1. horganyzott és szinterezett acélból vagy szinterezett alumíniumból készült eszközön;
  2. plexi vagy biztonsági üveg mögött;
  3. hátsó fényforrás által megvilágított eszközben;
  4. állandó és változó tartalmat is megjelenítő eszközön helyezhető el.

6. Az utcabútorokra vonatkozó szabályok

6.§

(1) A 4. § (3) bekezdés alapján elhelyezett utcabútor a településképet és a terület rendeltetésszerű használatát hátrányosan nem befolyásolja.


(2)   Utcabútoron kizárólag az utcabútor felülete vehető igénybe reklámközzététel céljából. Az utcabútoron reklámhordozót tartó berendezés - az utasváró és a kioszk kivételével – nem helyezhető el.

(3)   Utcabútorként létesített információs célú berendezés reklámközzétételre alkalmas felületének legfeljebb kétharmadán tehető közzé reklám.


7. Reklámhordozók közterületen történő elhelyezése

7.§

A közterületen elhelyezett reklámok, reklámhordozók után - amennyiben azok az e rendeletben meghatározott követelményeknek megfelelnek - az engedélyes a közterületek és közterület jellegű területek használatáról szóló 16/2013. (VII.17.) önkormányzati rendeletben meghatározottak szerint közterület-használati díjat köteles fizetni.

8. Eljárási szabályok

8. §

Reklám, reklámhordozó a külön rendeletben meghatározott településképi bejelentési eljárás alapján - a Tvtv., az Rr. és jelen rendelet keretei között, meghatározott feltételeknek megfelelően helyezhető el, módosítható.

9. Záró rendelkezések

9. §

  1. Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.
  2. E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a reklámhordozókról és a reklámokról szóló 26/2013. (XI.08.) és az azt módosító 3/2017. (I. 31.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.






Dr. Sztantics Csaba sk.                                                                 Szirbik Imre sk.

             jegyző                                                                                  polgármester





Záradék:

Megalkotta Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2017. december 14. napján megtartott ülésén.

Kihirdetve: 2017. december 29. napján.             




                                                                                                          Dr. Sztantics Csaba

                                                                                                                    jegyző