Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017. (III.10.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselőket megillető szociális juttatásokról és támogatásokról

Hatályos: 2017. 03. 11- 2020. 07. 09

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikke (1) bekezdés a.) pontjában eljárva, a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 237. §-ában foglalt felhatalmazás alapján az alábbiakat rendeli el:


I. FEJEZET

Általános rendelkezések


A rendelet hatálya


1. §.


  1. A rendelet hatálya a Szentesi Közös Önkormányzati Hivatalnál (továbbiakban: Hivatal) foglalkoztatott köztisztviselőkre és a közszolgálati jogviszonyban álló ügykezelőkre terjed ki.


  1. A rendelet előírásait a foglalkoztatási jogviszonyban álló polgármesterre, alpolgármesterre is alkalmazni kell.


  1. A rendeletnek a juttatásokról, támogatásokról rendelkező §-aiban foglaltakat a Hivatalnál a Munka Törvénykönyve hatálya alá eső munkavállalókra is megfelelően alkalmazni kell (kivéve a közfoglalkoztatás keretében alkalmazottak).


  1. Az e §.(1), (2) és (3) bekezdéseiben említettek továbbiakban együtt: köztisztviselő


II. FEJEZET


Juttatások

2. §.


  1. Az e rendelet szerint biztosítható juttatások megállapítása és kifizetése csak a Hivatal költségvetésében biztosított keret terhére történik, melyet az e rendeletben és a Hivatal Közszolgálati Szabályzatában meghatározott módon kell felhasználni.


3. §.

Lakásépítési és -vásárlási támogatás


  1. A köztisztviselő lakásépítéséhez, -vásárlásához, -bővítéséhez kamatmentes kölcsönt igényelhet.
  2. A kölcsön nyújtható összegét, igénylésének, engedélyezésének, visszafizetésének rendjét Szentes város polgármesterének a lakásépítési,  -vásárlási munkáltatói támogatásról szóló szabályzata tartalmazza.







4. §.

Képzési, továbbképzési támogatás


  1. A munkáltató a Hivatal feladatainak színvonalasabb ellátása, valamint szakember szükségletének tervszerű biztosítása érdekében tanulmányi szerződést köthet a közvetlen munkahelyi vezető támogató javaslatával rendelkező köztisztviselővel, amennyiben olyan képzésben vesz részt, amelyet a Hivatal vezetése szakmai, előmeneteli szempontból a köztisztviselő és a Hivatal számára is hasznosnak ítél meg.

A tanulmányi szerződéssel történő támogatáshoz a Hivatalnál eltöltött minimum 3 év közszolgálati jogviszony szükséges.

(2) Idegen nyelv tanulása, a nyelvvizsga megszerzésének elősegítése érdekében is adható pénzügyi támogatás, tanulmányi szerződés alapján.



5. § .

Szociális támogatás


  1. A szociális támogatás lehet
    • szociális segély és
    • temetési segély.
  2. A szociálisan nehéz helyzetbe került köztisztviselő, amikor megélhetése veszélyeztetetté válik, vissza nem térítendő szociális támogatásban részesíthető.
  3. Temetési segély adható a köztisztviselőnek a házastársa vagy eltartott gyermeke halála esetén a halotti anyakönyvi kivonat bemutatása után. Egyéb közeli hozzátartozó temetési költségeihez való hozzájárulást a köztisztviselő nevére szóló temetkezési szolgáltatási számlával lehet igényelni.
  4. A szociális támogatásról a köztisztviselő kérelmére a jegyző dönt, melynek mértéke maximum 50.000 Ft.


6. §.

Családalapítási támogatás


  1. A határozatlan időre kinevezett és legalább egy éve a Hivatalban dolgozó köztisztviselő első házasságkötése alkalmával vissza nem térítendő családalapítási támogatásban részesíthető.
  2. A  támogatás mértéke: 200.000 Ft/fő.



7. §.

Képernyő előtti munkavégzéshez szemüvegtérítés


  1. A számítógéppel ellátott munkahelyeken, legalább napi 4 órán keresztül képernyő előtti munkát végzők részére, 2 évente monitorvédő szemüveg készítésére vissza nem térítendő támogatás adható, melynek mértéke 15.000 Ft.



8. §.

Illetményelőleg


  1. Illetményelőleg igénylésére jogosult minden határozatlan időre kinevezett köztisztviselő átmeneti anyagi gondjai enyhítésére.
  2. Az illetményelőleg felső határa a mindenkori köztisztviselői illetményalap kétszerese. Visszafizetési ideje maximum 6 hónap.

9. §.

A köztisztviselő eredményes munkájának elismerése


  1. A köztisztviselő az adott közszolgálati feladat kiemelkedő teljesítéséért, illetve feladatainak hosszabb időn át történő eredményes végzéséért a teljesítményértékelése alapján az alábbi elismerésekben részesíthető:
    • pénz-, tárgy-, vagy természetben nyújtott jutalom, melyről a jegyző a polgármester egyetértésével dönt,
    • önkormányzati közszolgálati elismerésben évente a Hivatal létszámának maximum 4 %-a részesíthető, mely elismerések minden évben augusztus 20-a alkalmából kerülnek átadásra.

(2) A polgármester, az alpolgármester, illetve a jegyző esetében a munkáltatói jogkör gyakorlója dönt az eredményes munka elismeréséről.


10. §.

Céljuttatás


  1. A jegyző – ide nem értve a helyettesítést –  rendkívüli, célhoz köthető feladatot állapíthat meg a köztisztviselő részére, amelynek teljesítése a munkakör ellátásából adódó általános munkaterhet jelentősen meghaladja (továbbiakban: célfeladat).
  2. A jegyző a célfeladat eredményes végrehajtásáért – a köztisztviselő illetményén felül írásban, a célfeladat megállapításakor vagy teljesítésének igazolásakor – céljuttatást határoz meg a megállapított személyi juttatások előirányzatán belül.


11. §.

Cafetéria


  1. A Hivatalban a cafetéria juttatásra igénybe vehető éves keretösszeg mértékét az adott év költségvetési törvénye határozza meg. Az összeg biztosít fedezetet az egyes juttatásokhoz kapcsolódó, közterhek megfizetésére is.
  2. A cafetéria keretében választható juttatási elemeket és a juttatásokra vonatkozó szabályokat a Hivatal Közszolgálati Szabályzatának Cafetéria Szabályzata tartalmazza.  


12. §.

Juttatások a nyugállományú köztisztviselők részére


  1. A közszolgálati tisztviselők részére adható juttatásokról és egyes illetménypótlékokról szóló 249/2012.(VIII.31.) Korm. rendelet 10.§. alapján eseti szociális és temetési segély állapítható meg.

Odaítéléséről és mértékéről a rászorultság függvényében a jegyző dönt, ezen rendelet 5. §-ában foglalt szabályok alapján.

  1. A szociális támogatás odaítélése történhet kérelemre vagy javaslatra.
  2. A jegyző a személyügyi szervezet útján figyelemmel kíséri a köztisztviselői állomány szociális helyzetét. A létrehozott Nyugdíjas Bizottságon keresztül a Hivatal folyamatosan kapcsolatot tart a nyugdíjasokkal.
  3. A rendkívüli feladatok végrehajtása során, így különösen választás, népszámlálás, egyéb statisztikai felmérések keretében elsősorban az életpályájukat a közszolgálatban letöltő, tapasztalt nyugdíjas köztisztviselő előnyben részesítendő.
  4. A hivatal vezetése a nyugállományú köztisztviselők részére évente egy alkalommal rendezvényt szervez, ahol minden nyugdíjas 6.000 Ft értékű étkezés vásárlására jogosító utalványt kap.
  5. A nyugállományú köztisztviselő ingyenesen jogosult a Hivatalban fénymásolásra, internet használatra.



13. §.

Közszolgálati Tisztviselők Napja


  1. A Hivatal köztisztviselői számára a július 1-je a Közszolgálati Tisztviselők Napja, munkaszüneti nap.
  2. Amennyiben a július 01. hétvégére esik, a Közszolgálati Tisztviselők Napja az azt megelőző munkanapon tartható.


14. §.


  1. A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.
  2. A rendelet hatályba lépésének napjával egyidejűleg hatályát veszti Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Polgármesteri Hivatal köztisztviselőinek juttatásairól, szociális és kegyeleti támogatásáról szóló 4/2003.(II.7.) KT számú rendelete.




Dr. Sztantics Csaba sk.                                                                      Szirbik Imre sk.

         jegyző                                                                                           polgármester



Záradék:

Megalkotta Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2017. február 23. napján megtartott ülésén.

Kihirdetve: 2017. március 10. napján




                                                                                                             Dr. Sztantics Csaba

                                                                                                                        jegyző