Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017. (III.10.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselőket megillető szociális juttatásokról és támogatásokról

Hatályos: 2020. 07. 10

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének

6/2017. (III.10.) önkormányzati rendelete


a köztisztviselőket megillető szociális juttatásokról és támogatásokról


Módosítva: 5/2020. (VII.09.),


Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikke (1) bekezdés a.) pontjában eljárva, a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 237. §-ában foglalt felhatalmazás alapján az alábbiakat rendeli el:


I. FEJEZET

Általános rendelkezések


A rendelet hatálya


1. §.


  1. A rendelet hatálya a Szentesi Közös Önkormányzati Hivatalnál (továbbiakban: Hivatal) foglalkoztatott köztisztviselőkre és a közszolgálati jogviszonyban álló ügykezelőkre terjed ki.


  1. A rendelet előírásait a foglalkoztatási jogviszonyban álló polgármesterre, alpolgármesterre is alkalmazni kell.


  1. A rendeletnek a juttatásokról, támogatásokról rendelkező §-aiban foglaltakat a Hivatalnál a Munka Törvénykönyve hatálya alá eső munkavállalókra is megfelelően alkalmazni kell (kivéve a közfoglalkoztatás keretében alkalmazottak).


  1. Az e §.(1), (2) és (3) bekezdéseiben említettek továbbiakban együtt: köztisztviselő


II. FEJEZET


Juttatások

2. §.


  1. Az e rendelet szerint biztosítható juttatások megállapítása és kifizetése csak a Hivatal költségvetésében biztosított keret terhére történik, melyet az e rendeletben és a Hivatal Közszolgálati Szabályzatában meghatározott módon kell felhasználni.


3. §.

Lakásépítési és -vásárlási támogatás


  1. A köztisztviselő lakásépítéséhez, -vásárlásához, -bővítéséhez kamatmentes kölcsönt igényelhet.
  2. A kölcsön nyújtható összegét, igénylésének, engedélyezésének, visszafizetésének rendjét Szentes város polgármesterének a lakásépítési,  -vásárlási munkáltatói támogatásról szóló szabályzata tartalmazza.







4. §.

Képzési, továbbképzési támogatás


  1. A munkáltató a Hivatal feladatainak színvonalasabb ellátása, valamint szakember szükségletének tervszerű biztosítása érdekében tanulmányi szerződést köthet a közvetlen munkahelyi vezető támogató javaslatával rendelkező köztisztviselővel, amennyiben olyan képzésben vesz részt, amelyet a Hivatal vezetése szakmai, előmeneteli szempontból a köztisztviselő és a Hivatal számára is hasznosnak ítél meg.

A tanulmányi szerződéssel történő támogatáshoz a Hivatalnál eltöltött minimum 3 év közszolgálati jogviszony szükséges.

(2) Idegen nyelv tanulása, a nyelvvizsga megszerzésének elősegítése érdekében is adható pénzügyi támogatás, tanulmányi szerződés alapján.



5. § .

Szociális támogatás


  1. A szociális támogatás lehet
    • szociális segély és
    • temetési segély.
  2. A szociálisan nehéz helyzetbe került köztisztviselő, amikor megélhetése veszélyeztetetté válik, vissza nem térítendő szociális támogatásban részesíthető.
  3. Temetési segély adható a köztisztviselőnek a házastársa vagy eltartott gyermeke halála esetén a halotti anyakönyvi kivonat bemutatása után. Egyéb közeli hozzátartozó temetési költségeihez való hozzájárulást a köztisztviselő nevére szóló temetkezési szolgáltatási számlával lehet igényelni.
  4. A szociális támogatásról a köztisztviselő kérelmére a jegyző dönt, melynek mértéke maximum 50.000 Ft.


6. §.

Családalapítási támogatás


  1. A határozatlan időre kinevezett és legalább egy éve a Hivatalban dolgozó köztisztviselő első házasságkötése alkalmával vissza nem térítendő családalapítási támogatásban részesíthető.
  2. A támogatás mértéke: 200.000 Ft/fő.

(3)* A határozatlan időre kinevezett és legalább egy éve a Hivatalban dolgozó köztisztviselő, valamint gyermeke – első házasságkötése alkalmával – mentesül a házasságkötéssel kapcsolatos szolgáltatási díj megfizetése alól.

*(Hatályos: 2020. július 10. napjától)


7. §.

Képernyő előtti munkavégzéshez szemüvegtérítés


  1. *A számítógéppel ellátott munkahelyeken, legalább napi 4 órán keresztül képernyő előtti munkát végzők részére, 2 évente monitorvédő szemüveg készítésére vissza nem térítendő támogatás adható, melynek mértéke 35.000 Ft.

*(Hatályos: 2020. július 10. napjától)


8. §.

Illetményelőleg


  1. Illetményelőleg igénylésére jogosult minden határozatlan időre kinevezett köztisztviselő átmeneti anyagi gondjai enyhítésére.
  2. *Az illetményelőleg felső határa a mindenkori költségvetési rendeletben megállapított köztisztviselői illetményalap kétszerese. Visszafizetési ideje maximum 6 hónap.

*(Hatályos: 2020. július 10. napjától)

9. §.

A köztisztviselő eredményes munkájának elismerése


  1. A köztisztviselő az adott közszolgálati feladat kiemelkedő teljesítéséért, illetve feladatainak hosszabb időn át történő eredményes végzéséért a teljesítményértékelése alapján az alábbi elismerésekben részesíthető:
    • pénz-, tárgy-, vagy természetben nyújtott jutalom, melyről a jegyző a polgármester egyetértésével dönt,
    • önkormányzati közszolgálati elismerésben évente a Hivatal létszámának maximum 4 %-a részesíthető, mely elismerések minden évben augusztus 20-a alkalmából kerülnek átadásra.

(2) A polgármester, az alpolgármester, illetve a jegyző esetében a munkáltatói jogkör gyakorlója dönt az eredményes munka elismeréséről.


10. §.

Céljuttatás


  1. A jegyző – ide nem értve a helyettesítést –  rendkívüli, célhoz köthető feladatot állapíthat meg a köztisztviselő részére, amelynek teljesítése a munkakör ellátásából adódó általános munkaterhet jelentősen meghaladja (továbbiakban: célfeladat).
  2. A jegyző a célfeladat eredményes végrehajtásáért – a köztisztviselő illetményén felül írásban, a célfeladat megállapításakor vagy teljesítésének igazolásakor – céljuttatást határoz meg a megállapított személyi juttatások előirányzatán belül.


11. §.

Cafetéria


  1. A Hivatalban a cafetéria juttatásra igénybe vehető éves keretösszeg mértékét az adott év költségvetési törvénye határozza meg. Az összeg biztosít fedezetet az egyes juttatásokhoz kapcsolódó, közterhek megfizetésére is.
  2. A cafetéria keretében választható juttatási elemeket és a juttatásokra vonatkozó szabályokat a Hivatal Közszolgálati Szabályzatának Cafetéria Szabályzata tartalmazza.  


12. §.

Juttatások a nyugállományú köztisztviselők részére


  1. A közszolgálati tisztviselők részére adható juttatásokról és egyes illetménypótlékokról szóló 249/2012.(VIII.31.) Korm. rendelet 10.§. alapján eseti szociális és temetési segély állapítható meg.

Odaítéléséről és mértékéről a rászorultság függvényében a jegyző dönt, ezen rendelet 5. §-ában foglalt szabályok alapján.

  1. A szociális támogatás odaítélése történhet kérelemre vagy javaslatra.
  2. A jegyző a személyügyi szervezet útján figyelemmel kíséri a köztisztviselői állomány szociális helyzetét. A létrehozott Nyugdíjas Bizottságon keresztül a Hivatal folyamatosan kapcsolatot tart a nyugdíjasokkal.
  3. A rendkívüli feladatok végrehajtása során, így különösen választás, népszámlálás, egyéb statisztikai felmérések keretében elsősorban az életpályájukat a közszolgálatban letöltő, tapasztalt nyugdíjas köztisztviselő előnyben részesítendő.
  4. *A hivatal vezetése a nyugállományú köztisztviselők részére évente egy alkalommal rendezvényt szervez, ahol minden nyugdíjas 10.000 Ft értékű étkezés vásárlására jogosító utalványt kap. *(Hatályos: 2020. július 10. napjától)
  5. A nyugállományú köztisztviselő ingyenesen jogosult a Hivatalban fénymásolásra, internet használatra.



13. §.

Közszolgálati Tisztviselők Napja


  1. A Hivatal köztisztviselői számára a július 1-je a Közszolgálati Tisztviselők Napja, munkaszüneti nap.
  2. Amennyiben a július 01. hétvégére esik, a Közszolgálati Tisztviselők Napja az azt megelőző munkanapon tartható.


14. §.


  1. A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.
  2. A rendelet hatályba lépésének napjával egyidejűleg hatályát veszti Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Polgármesteri Hivatal köztisztviselőinek juttatásairól, szociális és kegyeleti támogatásáról szóló 4/2003.(II.7.) KT számú rendelete.




Dr. Sztantics Csaba sk.                                                                      Szirbik Imre sk.

         jegyző                                                                                          polgármester