Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2018. (V.10.) önkormányzati rendelete

az egyes védőoltások költségeinek átvállalásáról

Hatályos: 2018. 05. 11- 2018. 07. 24


Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete

7/2018.(V.10.)önkormányzati rendelete


az egyes védőoltások költségeinek átvállalásáról


Módosítva: 9/2018. (VI.08.),


Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 4. pontjában meghatározott feladatkörében, valamint az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 3. § a) pontjára figyelemmel a következőket rendeli el:


I.

A rendelet célja


1. §

E rendelet célja, hogy Szentes Város Önkormányzata az egészségmegőrzés keretében, az önkéntesség és az egyéni felelősség hangsúlyozásával támogassa a pneumococcus baktérium elleni, valamint a rotavirus elleni védőoltás beadását a leginkább érintett körben.


II.

A rendelet hatálya


1. §

(1) A rendelet hatálya kiterjed Szentes város közigazgatási területén legalább 1 éve lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Szentesen élő


a) magyar állampolgárokra,

b) a szentesi egészségügyi alapellátásban dolgozó egészségügyi dolgozókra.


(2) A lakcím megállapítása szempontjából a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai irányadóak.


III.

A védőoltások költségei átvállalásának feltételei és szabályai


1. §

(1) Az Önkormányzat a rendelet hatálya alá tartozó, a szentesi egészségügyi alapellátásban dolgozó egészségügyi dolgozók, valamint a  70. életévét betöltött személyek esetében a pneumococcus baktérium elleni oltóanyag teljes vételárának megtérítését - adómentes természetbeni juttatásként - átvállalja.


(2) Az Önkormányzat a rendelet hatálya alá tartozó az adott évben 6 hetes és 8 hónapos korú gyermekek részére a rotavirus elleni oltóanyag teljes vételárának megtérítését – adómentes természetbeni juttatásként - átvállalja.


(3)* A védőoltás iránti kérelem felnőtt-, valamint gyermek háziorvosoknál kérhető.

(Hatályos: 2018. június 9. napjától)


(4) A pneumococcus baktérium elleni védőoltás iránti kérelmet a külön  felhívásban megjelölt időpontig lehet benyújtani, mely határidő jogvesztő.


(5)* A pneumococcus baktérium elleni védőoltás kérelemhez szükséges dokumentumok:

  1. a kérelmező lakcímét igazoló hatósági igazolvány másolata,
  2. a háziorvos által kiállított vény,
  3. alapellátásban dolgozó egészségügyi dolgozó munkáltatói igazolása.

(Hatályos: 2018. június 9. napjától)


(6)* A pneumococcus baktérium elleni védőoltás megállapításának eljárási szabályaira Szentes Város Önkormányzata mindenkor hatályos szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló helyi rendelete az irányadó azzal, hogy a jövedelmi viszonyokat nem kell vizsgálni. A támogatásokat a Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal Szociális Irodájára kell benyújtani.

(Hatályos: 2018. június 9. napjától)


(7)* Kérelmező a pneumococcus baktérium elleni az oltóanyagot a jogosultsági feltételek igazolását követően, közigazgatási hatósági eljárás során hozott, a védőoltás költségének átvállalásáról szóló határozat egy eredeti példánya, valamint a háziorvos által kiállított vény átadásával az Önkormányzattal szerződött gyógyszertárban válthatja ki.

A rotavírus elleni, 3 részoltásból álló pentavalens oltóanyag beszerzéséről és az oltóhelyekhez történő eljuttatásáról az önkormányzat gondoskodik.

(Hatályos: 2018. június 9. napjától)


(8) A védőoltási költségek átvállalásának pénzügyi fedezetét a Képviselő-testület az éves költségvetési rendeletében megjelölt összeg elkülönítésével biztosítja.


IV.

Záró rendelkezések


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti a HPV elleni védőoltás költségeinek átvállalásáról szóló 18/2011. (V.16.) önkormányzati rendelet.




Dr. Sztantics Csaba sk.                                                            Szirbik Imre sk.

             jegyző                                                                             polgármester



Záradék:

Megalkotta Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2018. április 25. napján megtartott ülésén.

Kihirdetve: 2018. május 10. napján


Dr. Sztantics Csaba

jegyző