Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2019. (V.10.) önkormányzati rendelete

Az állattartás helyi szabályairól.

Hatályos: 2019. 05. 10

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés d.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. § (6) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.


Az önkormányzati rendelet célja és hatálya


1. §


  1. A rendelet célja azon szabályok meghatározása, mely elősegítik az állattartók, valamint az állattartással érintett lakosok érdekeinek érvényesülését; a kedvtelésből tartott állatok jólétének biztosítása oly módon, hogy az állattartás mások nyugalmát, biztonságát, testi épségét ne veszélyeztesse, az állattartás szükségtelenül ne zavarja, vagy akadályozza a közösség tagjait.


  1. A rendelet hatálya Szentes Város Önkormányzata közigazgatási területére terjed ki.


  1. A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a kedvtelésből tartott állatokra az alábbi kivételekkel:
    • fegyveres erők, fegyveres testületek és rendvédelmi szervek állattartására,
    • a vezető- és jelzőkutyákra,
    • a polgári védelem mentőkutyáira.,
    • a cirkuszi rendezvényekre, állatversenyekre, állatkiállításokra,
    • a természetvédelmi oltalom, illetve nemzetközi természetvédelmi oltalom hatálya alá tartozó állatokra,
    • a veszélyes állatokra és veszélyes ebek tartására



Értelmező rendelkezések

2. §


  1. állat: a kedvtelésből tartott állat és a mezőgazdasági haszonállat
  2. kedvtelésből tartott állat: a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 1.§ (2) bekezdés a) pontja szerinti állat.
  3. mezőgazdasági haszonállat: az élelmiszer, gyapjú, bőr, szőrme előállításához vagy egyéb mezőgazdasági célra tenyésztett vagy tartott állat.
  4. állattartó: az állat tulajdonosa, illetve aki az állatot vagy állatokat ténylegesen tartja, felügyeli, gondozza.
  5. állattartás: az a tevékenység, amely arra irányul, hogy biztosítsa az állat számára életkörülményeinek, fajtájának, korának, fizikai jellemzőinek megfelelő elhelyezését, táplálását, gondozását, nevelését, felügyeletét.
  6. közterület: a tulajdonos személyétől, illetve a tulajdonformától függetlenül minden olyan közhasználatra szolgáló terület, amely mindenki számára korlátozás nélkül vagy azonos feltételek mellett igénybe vehető, ideértve a közterületnek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom elől el nem zárt részét is.

Az állattartás általános és különös szabályai

3. §


(1)  Közös tulajdonban lévő ingatlanon történő állattartáshoz az ingatlan tulajdonosainak hozzájárulása szükséges.


(2) Társasházban állat a társasház Szervezeti és Működési Szabályzatában rögzített feltételek szerint tartható, a társasház közös használatú helyiségeiben és társasházi lakás erkélyén állat nem tartható.


(3) Az elhullott állatokat a Szentes Városellátó Nonprofit Kft. által üzemeltett gyepmesteri telepre (6600 Szentes, Nagynyomás tanya 88/a.) kell beszállítani.


(4) Állat köztéri szökőkútban nem fürdethető.


(5) Közterületen állat nem etethető.


(6) Játszóterekre kedvtelésből tartott eb nem vihető be.


(7) A város közterületein lévő futópályákra ebek nem vihetők be.


4. §


(1) Az állattartó köteles gondoskodni a kedvtelésből tartott állatok előírás szerinti, megfelelő életfeltételeinek biztosításáról, a létesítmények tisztaságáról és folyamatos fertőtlenítéséről, szagtalanításáról, a kártékony rovarok, az élősködők és rágcsálók rendszeres irtásáról.


(2)  Ha az állattartó nem kívánja tovább tartani kedvtelésből tartott állatát, úgy köteles annak megfelelő elhelyezéséről gondoskodni, mindent megtenni annak érdekében, hogy az állat a lehető legrövidebb időn belül új gazdához kerüljön. A kedvtelésből tartott állat tulajdonosa – amennyiben e kötelezettségei teljesítése során eredménnyel nem jár – köteles felajánlani az állatot egy menhelynek, gyepmesteri telepnek vagy állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetnek.


5. §


(1) Eb csak biztonságos körülmények között, megfelelő magasságú kerítéssel bekerített ingatlanon tartható úgy, hogy onnan sem közterületre, sem a szomszédos ingatlanra ne juthasson át. A kerítésnek olyannyira kell zártnak lennie, hogy az a kitörést, a kijutást és a kerítéshézagon való átharapást is megakadályozza. Az állattartó köteles gondoskodni arról, hogy az eb a tartási helyét felügyelet nélkül ne hagyhassa el.


(2)    A vezető- és jelzőkutyák, a fegyveres és rendvédelmi szervek szolgálati kutyái, a terápiás és segítő kutyák; valamint a polgári védelem mentőkutyáinak kivételével kizárólag az érintett intézmény vezetőjének engedélyével lehet ebet bevinni vagy beengedni:

  1. oktatási intézmények területére,
  2. egészségügyi intézmények területére,
  3. szociális intézmények területére,
  4. kulturális intézmények területére,
  5. bölcsődébe,
  6. óvodába,
  7. iskolába,
  8. ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény épületébe
  9. bármely nyilvános közösségi rendezvényre

(3)    Ebet futtatni, szabadon engedni a következő, erre a célra kijelölt területen  és az állattartó felügyelete mellett lehet: Kutyafuttatásra kijelölt terület a 6600 Szentes, Új utca – Somogyi Béla utca kereszteződésnél kialakított közösségi tér (5176/75 hrsz.).


(4)    A Kurca belterületi szakaszán kutya az élővízben csak az erre a célra táblával kijelölt helyen fürdethető. Erre a célra kijelölt területek:

         - a Dózsa-ház és az Ifjúsági Ház sportpálya felőli oldalán

         - a Csallány Gábor parton a régi úttörő háztól a Vadászházig tartó szakaszon

         - a Kertvárosi részen a Bali-hídtól a Desewffy sor végéig.


(5)    A gazdátlan, kóbor ebek befogását lakossági vagy hatósági bejelentésre a Szentesi Városellátó Nonprofit Kft. gyepmestere köteles haladéktalanul elvégezni.


6. §


(1)    Kutyaól és kutyakenel elhelyezése esetén a szomszédos ingatlan telekhatárától legalább 4 méter távolságot kell tartani.


Alkalmazható szankciók

7. §


(1)    Aki e rendelet 3-6. §-aiban foglalt szabályokat megszegi, az megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait, ezért vele szemben

a)   természetes személyek esetén ötvenezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel  nem rendelkező szervezetek esetén ötszázezer forintig terjedő helyszíni bírság vagy

b)   természetes személy esetén százezer forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén egymillió forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.


(2)    Az eljárási szabályok alkalmazásakor a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megsértéséről szóló 2/2015. (II. 03.) önkormányzati rendelet 3. és 4.§-aiban foglaltak szerint kell eljárni.


Záró rendelkezések

8. §


(1)    Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.



Dr. Sztantics Csaba sk.                                                            Szirbik Imre sk.

jegyző                                                                                      polgármester


Záradék:

Megalkotta Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2019. április 25. napján megtartott ülésén.

Kihirdetve: 2019. május 10. napján

                                                                                                      

                                                                                                       Dr. Sztantics Csaba

                                                                                                                jegyző