Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (IX. 16.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő rendszerről

Hatályos: 2021. 09. 17- 2022. 10. 07

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (IX. 16.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő rendszerről

2021.09.17.

Szentes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1. § (6) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Szentes Város Önkormányzata Szentes város közigazgatási területén közterületi térfigyelő rendszert működtet.

(2) E rendelet hatálya Szentes Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területére és az ott működtetett közterületi térfigyelő rendszerre terjed ki.

(3) E rendelet alkalmazásában térfigyelő rendszer azon, az Önkormányzat tulajdonát képező műszaki eszközök összessége, amely biztosítja a közterületi képfelvétel jogszabályban előírt módon történő kezelését, rögzítését és továbbítását.

2. § A közterületi térfigyelő rendszer működtetésének célja:

a) a jogellenes magatartások megelőzése, kiszűrése

b) a közbiztonság növelése, a bűnmegelőzés hatékonyságának fokozása, a lakosság biztonságérzetének növelése, jogsértések visszaszorítása

c) a közterület általános rendjének biztosítása, a szabálytalan hulladéklerakások megelőzése

d) az önkormányzat vagyonának megóvása, védelme.

3. § (1) A képfelvevők helyét és az általuk megfigyelt közterületet a Közterületi térfigyelő kamera rendszer üzemeltetési és adatkezelési szabályzata tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat a közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetésével és kezelésével a Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal Közterület-felügyeletét bízza meg.

4. § A közterület-felügyelet részéről eljáró felügyelő a közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetésére és kezelésére, jogszabály alapján hatáskörébe tartozó ügyekben önálló adatkezelői minőségben az azzal készített felvételek rögzítésére, törlésére, felhasználására, továbbítására, valamint a fentiekben nem említett bármely más adatkezelésre kizárólag a közterület-felügyeletről szóló törvényben és az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényben, valamint a közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetési, adatkezelési és adatvédelmi szabályzatában meghatározottak szerint jogosult.

5. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.