Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete

a Szentes Város Díszpolgára cím, valamint a Szentes Városért Emlékérem díj alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2023. 05. 26

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete

a Szentes Város Díszpolgára cím, valamint a Szentes Városért Emlékérem díj alapításáról és adományozásának rendjéről

2023.05.26.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint az állami kitüntetésekről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontjában, a 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (1) bekezdés a) és i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete attól a céltól vezérelve, hogy a jelen és az utókor elé példát állítva a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyek és szervezetek tevékenységét megfelelőképpen értékelje és méltó elismerésben részesíthesse SZENTES VÁROS DÍSZPOLGÁRA címet, valamint SZENTES VÁROSÉRT EMLÉKÉREM díjat alapít.

Szentes Város Díszpolgára cím

2. § (1) A Szentes Város Díszpolgára cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével mind a városon belül, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult a város jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) A Szentes Város Díszpolgára cím évente adományozható. Amennyiben az adott évben a cím odaítélésére nem kerül sor, a következő években adományozható.

(3) A Szentes Város Díszpolgára címmel a mindenkori polgármesteri illetmény egy havi bruttó összegének megfelelő pénzjutalom, valamint külön erre a célra készített díszoklevél és maximum 30.000,- Ft értékű emléktárgy jár.

3. § (1) Szentes Város Díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(2) Szentes Város Díszpolgára:

a) tanácskozási joggal részt vehet a Képviselő-testület ülésein,

b) az Önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos, és lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,

c) díjtalanul látogathatja az Önkormányzat valamennyi közművelődési és művészeti intézményét, valamint ilyen jellegű rendezvényeit,

d) ingyenesen jogosult a város időszaki lapjára,

e) elhalálozása esetén - családja beleegyezésével – az Önkormányzat saját halottjának tekinti, és ingyenes díszsírhelyet biztosít számára.

Szentes Városért Emlékérem díj

4. § Szentes Városért Emlékérem adományozható azoknak a személyeknek, személyek csoportjának, társadalmi, gazdasági szervezeteknek, vagy intézményeknek, akik vagy amelyek a város fejlesztésében, a társadalmi, szociális, egészségügyi, oktatási-nevelési, kulturális-művészeti, sport és gazdasági élet bármely területén, ágazatában kiemelkedő munkát végeztek, és ennek révén a város értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el.

5. § (1) Szentes Városért Emlékérem évente legfeljebb hat adományozható.

(2) A Szentes Városért Emlékérem mellé díszoklevél, külön erre a célra készített, maximum 30.000,- Ft értékű emléktárgy és pénzjutalom jár, amelynek összege a mindenkori polgármesteri illetmény egy havi bruttó összegének 30%-a.

Az elismerések adományozásának és visszavonásának rendje

6. § (1) Az elismerések átadásának időpontja minden év április 30-a, Szentes Város Napja.

(2) Az elismerések odaítélését és átadását megelőző eljárás lefolytatására a Képviselő-testület előkészítő bizottságot jelöl ki, amelynek tagjai Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete állandó bizottságainak elnökei. Az előkészítő bizottság elé csak részletes indokolással ellátott, az életutat és a szakmai munkásságot bemutató indítvány kerülhet.

(3) Az előkészítő bizottság a javaslatát a közvéleményt is figyelembe véve alakítja ki, egyetértés hiányában rangsor szerinti alternatív javaslatot terjeszt a Képviselő-testület elé.

(4) Elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz kitüntetés is adományozható. Ebben az esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

(5) A Képviselő-testület az elismerések odaítéléséről minősített többséggel dönt.

7. § (1) A Szentes Város Díszpolgára cím és a Szentes Városért Emlékérem visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Az elismerést vissza kell vonni attól, akit a bíróság szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítél.

(3) Az elismerések visszavonását megelőző eljárás lefolytatására a Képviselő-testület előkészítő bizottságot jelöl ki, amelynek tagjai Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete állandó bizottságainak elnökei. Az előkészítő bizottság elé csak részletes indokolással ellátott indítvány kerülhet.

(4) A Képviselő-testület az elismerések visszavonásáról minősített többséggel dönt.

Vegyes rendelkezések

8. § (1) Az elismerésben részesített személyekről és szervezetekről a Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzői Irodája nyilvántartást vezet.

(2) Az elismerések és juttatások költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell biztosítani.

9. § Mindazok a személyek, akik a korábbi rendeletek alapján nyerték el az e rendeletben foglalt elismeréseket, azokat visszavonásig korlátozás nélkül viselhetik és megilletik őket az e rendeletben foglalt kedvezmények is.

10. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba

(2) Hatályát veszti Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Díszpolgári cím, valamint „A Szentes Városért" Emlékérem alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 1/2017. (I.31.) önkormányzati rendelete.

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.