Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete

önkormányzati elismerések és a Dr. Csergő Károly emlékéért díj alapításáról, adományozásának rendjéről

Hatályos: 2023. 05. 26

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete

önkormányzati elismerések és a Dr. Csergő Károly emlékéért díj alapításáról, adományozásának rendjéről

2023.05.26.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint az állami kitüntetésekről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontjában, a 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (1) bekezdés a) és i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a közszolgálati elismerések adományozásáról a következőket rendeli el:

1. § Szentes Város Önkormányzata a helyi közszolgálatban és az oktatás területén kiemelkedő munkát végzőket külön elismerésben részesíti, munkájuk elismerésére a következő díjakat alapítja

a) Kiemelkedő közszolgálatért,

b) Kiemelkedő pedagógiai munkájáért,

c) Tehetséggondozás területén végzett kiemelkedő munkájáért,

d) Dr. Csergő Károly emlékéért,

e) Szentes Város Közrendjéért és Közbiztonságáért.

2. § (1) A Kiemelkedő közszolgálatért elismerés Szentes Város Önkormányzata által fenntartott intézmények közalkalmazottainak, köztisztviselőinek, Szentes Város Önkormányzata többségi tulajdonában álló gazdasági társaságai által foglalkoztatottaknak adható.

(2) A Kiemelkedő közszolgálatért elismerésben évente az (1) bekezdésben érintett munkáltatók által foglalkoztatottak létszámarányosan részesülhetnek. A fenntartó által a munkáltató részére engedélyezett álláshelyek száma, illetve a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott összes létszámot figyelembevéve a következők szerint kell megállapítani az elismerésre javasoltak számát:

a) 35 fő létszámig 2 évente 1 fő részére,

b) 36-55 fő létszám között évente 1 fő részére,

c) 56 fő létszám felett évente 2 fő részére

adható elismerés.

(3) Az elismerések pedagógusnapon és augusztus 20-a alkalmából kerülnek átadásra.

(4) Anyagi elismerésként bruttó 100.000,- Ft mint pénzjutalom, elismerő oklevél és külön erre a célra készített maximum 30.000,- Ft értékű emléktárgy jár.

(5) Az elismerésre méltó dolgozók személyére és a címek adományozására a munkáltatók tehetnek javaslatot, melyekről a polgármester dönt.

3. § (1) A rendelet 1. § b.) pontjában megjelölt Kiemelkedő pedagógiai munkájáért és a rendelet 1. § c.) pontjában megjelölt Tehetséggondozás területén végzett kiemelkedő munkájáért elismerésben:

a) Szentes Város Önkormányzata által fenntartott óvodák pedagógus munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottjai,

b) a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ által fenntartott, a városban működő köznevelési intézmények pedagógus munkakörben foglalkoztatottjai,

c) a Szegedi Tankerületi Központ által fenntartott, a városban működő köznevelési intézmények pedagógus munkakörben foglalkoztatottjai,

d) a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum által fenntartott, a városban működő köznevelési intézmények pedagógus munkakörben foglalkoztatottjai,

e) az Alföldi Agrárszakképzési Centrum által fenntartott, a városban működő köznevelési intézmény pedagógus munkakörben foglalkoztatottjai,

f) a városban működő egyházi fenntartású általános iskolák és óvodák pedagógus munkakörben foglalkoztatottjai

részesülhetnek.

(2) Kiemelkedő pedagógiai munkájáért elismerésben évente a rendelet 3. § (1) bekezdésében érintett intézmények egy foglalkoztatottja részesülhet. Tehetséggondozás területén végzett kiemelkedő munkájáért elismerés évente a középiskolákban, illetve az általános iskolákban foglalkoztatottak részére egy-egy díj adható.

(3) Az elismerések a pedagógusnapon kerülnek átadásra.

(4) Anyagi elismerésként bruttó 100.000,- Ft, mint pénzjutalom, elismerő oklevél és külön erre a célra készített maximum 30.000,- Ft értékű emléktárgy jár.

(5) Az elismerésre méltó dolgozók személyére és a címek adományozására a munkáltatók tehetnek javaslatot, amelyekről a polgármester javaslatára Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének Művelődési, Oktatási és Kulturális Bizottsága dönt.

4. § (1) A Dr. Csergő Károly emlékéért díjban Szentes Város területén köztisztviselői jogviszonyt korábban betöltő, vagy jelenleg is aktív jogviszonyban álló személy részesülhet.

(2) Az a köztisztviselő részesülhet ebben az elismerésben, aki több évtizedes munkájával szolgálva a város előre haladását, az ügyfelek, a város polgárai érdekében humánus, az alapszolgáltatásokon messze túlmutató probléma megoldási képességét bizonyította. Aki személyiségével, alázatával, emberközpontúságával példát mutat a fiatalabb kollégák számára, ily módon mind munkatársai, mind az ügyfelek nagyrabecsülését magáénak tudhatja, vagy nyugdíjasként tudhatta aktív éveiben.

(3) Az elismerés évente egy alkalommal egy személy részére ítélhető oda augusztus 20-a alkalmából.

(4) Anyagi elismerésként a mindenkori polgármesteri illetmény 20%-a, mint pénzjutalom, valamint elismerő oklevél és külön erre a célra készített maximum 30.000,- Ft értékű emléktárgy jár.

(5) Az elismerésre méltó közszolgálati dolgozó személyére a Szentes város honlapján közzétett felhívás alapján bárki tehet javaslatot, melyről a Képviselő-testület Jogi és Ügyrendi Bizottsága javaslatára a Képviselő-testület dönt.

5. § (1) Szentes Város Közrendjéért és Közbiztonságáért díjban részesülhet Szentes Város területén Szentes közrendje, közbiztonsága érdekében kimagasló szakmai munkát végző, vagy korábban ilyen feladatot ellátó személy vagy közösség.

(2) Az a személy vagy közösség részesülhet ebben az elismerésben, aki/amely több évtizedes munkájával szolgálva a város előre haladását, közrendje, közbiztonsága érdekében kimagasló szakmai munkát, valamint önfeláldozó, helytálló tevékenységet végez/végzett. Aki/amely személyiségével, alázatával, emberközpontúságával példát mutat a fiatalabb kollégák számára, ily módon mind munkatársai, mind Szentes város polgárainak nagyrabecsülését magáénak tudhatja, vagy nyugdíjasként tudhatta aktív éveiben.

(3) Az elismerés évente egy alkalommal egy személy vagy közösség részére ítélhető oda augusztus 20-a alkalmából.

(4) Anyagi elismerésként a mindenkori polgármesteri illetmény 20%-a, mint pénzjutalom, valamint elismerő oklevél és külön erre a célra készített maximum 30.000,- Ft értékű emléktárgy jár.

(5) Az elismerésre méltó személyre vagy közösségre a mindenkori szentesi rendőrkapitány tehet javaslatot, melyről a Képviselő-testület Jogi és Ügyrendi Bizottsága véleménye alapján a Képviselő-testület dönt.

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzati elismerések és a Dr. Csergő Károly emlékéért díj alapításáról, adományozásának a rendjéről szóló 24/2015 (X.12.) rendelete.