Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi költségvetési zárszámadásról

Hatályos: 2023. 05. 31

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.31.
a 2022. évi költségvetési zárszámadásról
Végső előterjesztői indokolás
Az Önkormányzat 2022. évi gazdálkodását alapvetően határozta meg, lényegesen befolyásolta a II. félévben bekövetkezett jelentős mértékű energia, élelmiszer áremelkedés negatív hatásának kezelése. A villamos-, illetve a gázenergia teljesítési adata 80 mFt-tal haladta meg az eredeti előirányzatot, míg a vásárolt élelmezésre több, mint 105 mFt-tal kellett többet költeni az eredetileg tervezetthez képest.
Az év folyamán kiemelt figyelem irányult az ellátási kötelezettség teljesítésére, a gazdálkodási keretek betartására.
A ténylegesen beszedett bevételek és a felmerülő kiadási igények az intézmények folyamatos működtetésében zavarokat nem okoztak. A jóváhagyott költségvetési keretek betartásával minden területen biztosítható volt a működőképesség és az ellátási színvonal megőrzése.
A szakmai elvárások és lehetőségek összhangja fegyelmezett és prioritásokat követő gazdálkodással 2022. évben is biztosítható volt. A működési költségvetésben tervezett feladatok összességében teljesültek, a feladatellátást finanszírozási problémák nem akadályozták.
A költségvetés végrehajtása során elsődleges feladat volt a kötelező, illetve felvállalt feladatok folyamatos ellátásához a szükséges pénzügyi háttér biztosítása. A jóváhagyott előirányzatok terhére történő folyamatos és felelősséggel vállalt kötelezettségek határidőben történő teljesítését likviditási problémák nem akadályozták, a bevételek és a kiadások napi kontrolljával a fizetőképesség megőrizhető volt úgy, hogy folyószámlahitel felvételére egész évben nem volt szükség.
A jóváhagyott fejlesztések végrehajtása - a korábbi évekhez hasonlóan - erősen visszafogott volt, elsősorban a pályázati támogatással megvalósuló beruházásokra, felújításokra koncentrált a költségvetés.