Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/1999. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

mezei őrszolgálatról és a mezőőri járulékról

Hatályos: 1999. 06. 01

Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/1999. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

mezei őrszolgálatról és a mezőőri járulékról

1999.06.01.

Újszentiván községi Önkormányzat Képviselőtestülete a mezőgazdasági területek őrzése érdekében az 1997. évi CLIX. törvény 16. §. és 19. § felhatalmazása alapján, annak végrehajtása érdekében az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Újszentiván Község közigazgatási területéhez tartozó 1700 hektár külterületet, beleértve a volt zártkerti ingatlanok védelmére terjed ki.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított terület védelmét egy körzetben látja el a mezőőri szolgálat:

a) a körzet határai: Szeged közigazgatási határa, Tisza folyó, Tiszasziget közigazgatási határa, Jugoszláv határ által határolt terület.

2. § (1) Az 1. §-ban meghatározott terület védelmét, a mezei őrszolgálati feladatokat az önkormányzat egy mezőőr alkalmazásával látja el.

(2) A mezei őrszolgálatok létrehozását szabályozó 1997. évi CLIX.tv. és a 8/1999. (I.20.) FVM rendelet 142-148. §-ai értelmében az Újszentiván Önkormányzata által létrehozott mezei őrszolgálat megalakulását a megyei földművelési hivatal 44-14/1999. számon nyilvántartásba vette.

A mezőőr feladata

3. § (1) A mezőőr feladata, hogy a mezőgazdasági termőföld, mezőgazdasági termények és termékek, gépek, felszerelések és eszközök, háziállatok, mezőgazdasági, valamint geodéziai építmények, jelek őrzését biztosítsa.

(2) A mezőőr az őrzött vagyont veszélyeztető vagy károsító cselekmény elkövetésén tetten ért személyt személyazonosságának igazolására, a jogellenes cselekmény abbahagyására és a terület elhagyására köteles felszólítani.

(3) A mezőőr azt a járművet, amelyről alaposan feltételezhető, hogy azon a működési területről származó jogellenesen szerzett szállítmány van, köteles feltartóztatni, a jármű vezetőjét és a járművön, illetve az abban tartózkodókat igazoltatni.

(4) A mezőőr azt a személyt, aki a nála, vagy a feltartóztatott járművön lévő szállítmány megszerzésének jogszerűségét nem valószínűsíti, köteles a legközelebbi rendőri szervhez bekísérni.

(5) A mezőőr a károsító cselekmény elkövetésén tetten ért személytől a jogellenesen szerzett terményt, terméket, tárgyat, állatot, az elkövetéshez használt eszközt köteles elvenni és azokat a legközelebbi rendőri szervnek átadni.

(6) A mezőőr köteles a jogtalanul legeltetett, illetőleg felügyelet nélkül talált állatot a tulajdonosnak átadni.

(7) Az (1)-(6) bekezdésben meghatározott feladatok ellátását az 1997. évi CLIX. törvény kötelezően írja elő a mezőőrök számára.

(8) A mezőőr együttműködik a rendőrséggel és a határőrséggel.

A mezőőri járulék, megfizetésének szabályai

4. § (1) A mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeit az 1999. évben május 1-jei állapot szerint a földhasználó, ha az ismeretlen, akkor a tulajdonos által fizetett mezőőri járulékból kell fedezni.

(2) A központi költségvetés az (1) bekezdésben foglalt feladatokhoz hozzájárulást biztosít.

(3) A mezőőri járulék összege: - m2-ként 0,03,-Ft/év (300,-Ft/ha/év) - a volt zártkertek esetében 500,-Ft/kert/év

(4) A mezőőri járulék mértékét 2000-től minden évben a költségvetési rendelet határozza meg.

(5) A (3) bekezdésben meghatározott mezőőri járulék megfizetésének kötelezettségét átruházott hatáskörben a polgármester - a telekkönyvi nyilvántartás alapján - állapítja meg. A fizetési kötelezettség minden év május 1-i állapotnak megfelelően történik.

(6) A megállapított mezőőri járulék összegét évente egy alkalommal szeptember 30-ig egy összegben kell megfizetni, 1999. évben november 15-ig.

(7) A megállapított mezőőri járulék meg nem fizetése esetén a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi. LIII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(8) A megállapított mezőőri járulék összegét indokolt esetben (ár-, belvíz sújtotta terület esetében, vagy más típusú elemi kár következtében, ha a termés részben vagy egészben megsemmisült) Újszentiván községi Képviselő-testülete kérelem alapján csökkentheti, vagy elengedheti. Az erre irányuló kérelmeket Újszentiván Község Polgármesteri Hivatalához kell benyújtani.

Zárórendelkezések

5. § A mezőőri tevékenységre vonatkozóan az 1997. évi CLIX. törvény rendelkezéseit, valamint a végrehajtására kiadott 29/1998.(IV.30.) FM, a 30/1998.(IV.30.) FM-PM együttes rendeletet és a 8/1999. (I.20.) FVM. rendeletet kell alkalmazni e rendlettel együtt.

6. § E rendelet 1999. június 01. napján lép hatályba.