Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2007. (VII. 27.) önkormányzati rendelete

a csatornaszolgáltatás díjának megállapításáról

Hatályos: 2007. 07. 27

Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2007. (VII. 27.) önkormányzati rendelete

a csatornaszolgáltatás díjának megállapításáról

2007.07.27.

Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény felhatalmazása alapján, figyelemmel a 38/1995.(IV.05.) sz. Korm. rendeletben foglaltakra az alábbi rendeletet alkotja.

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Újszentiván község közigazgatási területén közüzemi szolgáltatás keretében közműves szennyvízelvezetést igénybe vevő fogyasztókra, valamint a szolgáltatást végző szervezetre (továbbiakban: szolgáltató).

(2) Fogyasztó az ingatlan tulajdonosa, illetve az ingatlant egyéb jogcímen használó (továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos).

2. § A közműves szennyvízelvezetésért fizetendő szennyvízdíj a fogyasztástól függetlenül fizetendő szennyvízhasználati alapdíjból és a fogyasztott (számlázott) vízmennyiség alapulvételével megállapított díjból áll.

3. § A képviselő-testület a település területén a közműves szennyvíz díját szennyvízhasználati alapdíj: 220,00 Ft/hó/ingatlan+Áfa fogyasztás után fizetendő díj: 243,00 Ft/m3+Áfa

4. § (1) A szolgáltatás igénybevételének mértékét valamennyi fogyasztónál vízmérő alapján kell megállapítani.

(2) A szennyvízdíj minden csatlakozási ponttal rendelkező ingatlanra vonatkozik, függetlenül attól, hogy bocsát e a csatornahálózatba szennyvizet.

(3) A (2) bekezdésben foglaltak alól kivételt képeznek az épület nélküli ingatlanok, ahol csak a szennyvízhasználati alapdíj fizetése terheli az ingatlan tulajdonosát.

(4) A szennyvíz mennyiségének meghatározásánál nem vehető figyelembe:

a) az a szennyvízmennyiség, amelynek a szennyvízelvezető műbe vezetését minőségi vagy egyéb okok miatt az illetékes hatóság megtiltotta, és elhelyezését a fogyasztó igazolta;

b) az a vízmennyiség, amely az ivóvízvezeték meghibásodása következtében a környezetben elszivárgott;

c) lakossági fogyasztók esetén a tárgyév teljes időszakában locsolási célú felhasználásra figyelembe vett ivóvízmennyiség 20%-a

d) a házi ivóvízvezeték hálózatra, a szolgáltató és a fogyasztó írásbeli megállapodása, illetőleg a szolgáltató hozzájárulása szerint telepített mellékvízmérőn mért elkülönített locsolási vízhasználat, amennyiben az c) pont szerinti kedvezmény igénybevételére nem kerül sor.

(5) Aki az ingatlanán keletkezett szennyvizet a szennyvízelvezető műbe mérés nélkül vezeti és a vizet nem vagy nem csak közműves vízellátáshoz csatlakozva, hanem saját vízműből vagy más vezetékes megoldással szerzi be, köteles hiteles vízmérőt működtetni a beszerzett valamennyi vízmennyiség mérésére és a mért mennyiségről a szolgáltatót rendszeresen tájékoztatni. A mért mennyiséget a szolgáltató jogosult ellenőrizni.

(6) A szolgáltató a szennyvízelvezető törzshálózatba bocsátott szennyvíz mennyiségét és minőségét - gazdálkodó szervezet esetén előzetes értesítés nélkül is- a vonatkozó jogszabályi előírások betartása mellett jogosult folyamatosan ellenőrizni.

5. § (1) A közüzemi szolgáltató a fogyasztók részére - szolgáltatási helyenként - 2 havonta köteles számlát kiállítani.

(2) A fogyasztók a szolgáltatás díját számla ellenében fizetik meg a szolgáltatónak a közüzemi szolgáltatásra vonatkozó szerződésben meghatározott feltételek szerint.

(3) A késedelmes fizetéssel kapcsolatos költségek a fogyasztót terhelik.

6. § (1) Ha a fogyasztó a díjat annak esedékességekor nem egyenlíti ki, az eredménytelen felszólítástól számított 30. naptól a szolgáltató – a létfenntartáshoz, a közegészségügyi és tűzvédelmi követelmények teljesítéséhez, valamint az egészségügyi és gyermekintézmények ellátáshoz szükséges ivóvízellátás kivételével – a szolgáltatást lakossági fogyasztó esetén korlátozhatja, közületi fogyasztó esetén szüneteltetheti az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat területileg illetékes intézetének egyidejű értesítése mellett.

(2) A díjhátralék kifizetésének igazolását követően a szolgáltató köteles – a fogyasztó költségére – a szolgáltatást haladéktalanul – legkésőbb öt naptári napon belül – újra megindítani.

Záró és átmeneti rendelkezések
(1) Jelen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, rendelkezéseit először a 2007. augusztus hónapjára kibocsátott számlák tekintetében kell alkalmazni.
(2) A szolgáltató a szennyvízelvezetés szolgáltatására a fogyasztóval köteles írásban szerződést kötni.