Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2012. (VI. 25.) önkormányzati rendelete

Újszentiván község nevének használatáról

Hatályos: 2012. 06. 26

Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2012. (VI. 25.) önkormányzati rendelete

Újszentiván község nevének használatáról

2012.06.26.

Újszentiván Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében megállapított hatáskörében a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében foglaltak alapján a következő rendeletet alkotja:

1. § (1) Jogi személyek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, egyéni cégek elnevezésükhöz, továbbá ezen szervezetek és magánszemélyek sajtótermék címfeliratába, rendezvényeik elnevezéséhez az „Újszentiván” „ Szentiváni” nevet, illetve azoknak bármely toldalékos formáját csak előzetes engedély alapján vehetik fel, illetve használhatják.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott név felvétele és használata csak azok számára engedélyezhető, akiknek székhelye Újszentiván területén van, vagy tevékenységüket ténylegesen Újszentiván területén folytatják.

(3) Az engedélyezési kötelezettség nem vonatkozik Újszentiván Község Önkormányzatára, az Önkormányzat intézményeire, az általa alapított vagy részvételével megalakult gazdasági társaságokra, alapítványokra és társadalmi szervezetekre, továbbá az ezek által szervezett rendezvényekre.

2. § (1) A névhasználatra vonatkozó engedély iránti kérelmeket Újszentiván Község Polgármesteréhez címzetten kell benyújtani.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a.) a kérelmező nevét, székhelyét
b.) a kérelmező tevékenységi körét
c.) a név használatának célját és módját
d.) a használat időtartamát

3. § (1) Az engedély kiadásáról a polgármester dönt. Az engedély kiadása megtagadható, ha a használat módja vagy körülményei az önkormányzat, a község lakosságának jogát, jogos érdekeit, méltóságát sértené, vagy veszélyeztetné.

(2) A kiadott engedély tartalmazza:

a.) a jogosult nevét és székhelyét
b.) a névfelvétel vagy használat célját
c.) az engedély érvényességének időtartamát
d.) a használat módjával kapcsolatos esetleges egyéb kikötéseket és előírásokat
(3) A kiadott engedélyekről a jegyző nyilvántartást vezet, mely tartalmazza az engedélyes nevét és székhelyét, valamint az engedély érvényességének határidejét.
(4) A kiadott engedélyt vissza kell vonni, ha a használat módja vagy körülményei az önkormányzat, a község lakosságának jogát, jogos érdekeit, méltóságát sérti, vagy
veszélyezteti. A névhasználat megvonásáról – indokolási kötelezettséggel – a polgármester dönt.
(5) A névhasználat engedélyezése tárgyában meghozott polgármesteri döntés elleni jogorvoslatra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény rendelkezései az irányadók.

4. § (1) Aki az „Újszentiván” nevet, vagy az 1. § (1) bekezdésben meghatározott egyéb megjelölést jelen rendelet hatályba lépése előtt vette fel és folyamatosan, jogszerűen használja, utólagos engedély iránti kérelem benyújtására nem köteles.

(2) A jelen rendelet hatályba lépése előtt felvett és folyamatosan használt megjelölés vagy név használata a jövőre nézve a 3. § (1) bekezdésben foglalt esetek bármelyike bekövetkeztével megtiltható.

5. § Tiltott, közösségellenes magatartást valósít meg az, aki az „Újszentiván”, „Szentiván” nevet, illetve azoknak bármely toldalékos formáját engedély nélkül, engedélytől eltérően vagy közösséget sértő módon használja.

6. § (1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló Európai Parlament és Tanács 2006/123/EK Irányelvnek való megfelelést szolgálja.