Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013. (III.18.) önkormányzati rendelete

a hivatali munkaidőn kívüli és a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és az eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatások ellentételezéseként fizetett díjakról

Hatályos: 2022. 11. 04

Újszentiván Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013. (III.18.) önkormányzati rendelete

a hivatali munkaidőn kívüli és a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és az eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatások ellentételezéseként fizetett díjakról

2022.11.04.

Újszentiván Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 19. § (2) bekezdésében és a 96. § a) - b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el

Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

1. Hivatali helyiség: Újszentiván Községi Önkormányzat által biztosított, házasságkötés lebonyolítására alkalmas hivatali helyisége (6754 Újszentiván, Fő u. 7. Nagyterem) 2. 2. Hivatali munkaidő: Az Újszentiváni Polgármesteri Hivatalnak Újszentiván Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarendje

A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályai

2. § (1) Az anyakönyvvezető – a házasulók kívánságának figyelembe vételével, illetve a Képviselő-testület tárgyévi rendezvénytervében foglaltakra tekintettel – tűzi ki a házasságkötés napját és óráját.

(2) Anyakönyvi esemény – munkaszüneti napok kivételével – munkanapokon, valamint szombaton engedélyezhető.

A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi eseményhez kapcsolódó többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjak

3. § (1) A hivatali helyiség biztosításán túl a többletszolgáltatás magában foglalja:

a) gépzenei összeállítást,

b) ünnepi beszédet,

c) szülők köszöntését (igény esetén az ajándékot/virágot a házasulók biztosítják),

d) pezsgő szervírozását,

e) gyertyákat,

f) emléklapot,

g) anyakönyvi esemény utáni takarítást.

(2) § (2) A hivatali munkaidőn túli időben lebonyolított a fenti többletszolgáltatásokat is magában foglaló anyakönyvi esemény rendezési díjai:

a) amennyiben legalább az egyik házasuló fél az anyakönyvi eseményre történő bejelentkezést megelőző 6 hónapban Újszentiváni állandó lakóhellyel rendelkezik: bruttó 25.000,- Forint

b) nem helyi lakosok esetén: bruttó 35.000,- Forint.

(3) Igény esetén az (1) bekezdésben meghatározott többletszolgáltatásokon túl versmondás is része az anyakönyvi eseménynek, melynek külön díjazása bruttó 2000 Ft .

(4) A díjat készpénz-átutalási megbízással, vagy a Közös Önkormányzati Hivatal Újszentiváni pénztárában a rendezvény előtt legalább 15 nappal kell befizetni. A befizetést igazoló készpénz-átutalási megbízás vagy bizonylat másolatát az anyakönyvvezető a házasságkötést megelőző eljárás jegyzőkönyvéhez tűzi.

A hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályai

4. § (1) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés akkor engedélyezhető, ha a törvényerejű rendelet 15/A. § (4) és (5) bekezdéseiben foglaltak biztosíthatók. Az engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett, hivatali helyiségen belüli anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatalon kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.

A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményhez kapcsolódó többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjak

5. § (1) A hivatali helyiségen kívül lebonyolított anyakönyvi esemény a szolgáltatás magában foglalja:

a) ünnepi beszédet,

b) szülők köszöntését (igény esetén az ajándékot/virágot a házasulók biztosítják),

c) gyertyákat,

d) emléklapot.

(2) A hivatali helyiségen kívül lebonyolított anyakönyvi esemény díja a 3. § (2) bekezdésében foglalt díjon felül: bruttó 35.000,- Forint

(3) A jegyző az engedélyt tartalmazó határozatában rendelkezik a díjbefizetés módjáról és idejéről.

(4) Amennyiben a hivatalos helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli körülmény miatt kerül sor, a házasulók mentesülnek a díjfizetési kötelezettség alól.

(5) A (4) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülménynek minősül különösen, ha valamelyik házasuló mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt különös erőfeszítés lenne számára az anyakönyvvezető hivatalos helyiségében történő megjelenés. E körülmény fennállását kérelmükben a házasulók megjelölni és igazolni kötelesek.

(6) A 4. § (2) bekezdésében és az 6. §. (2) bekezdésében meghatározott díjak 2014. évtől minden év január 1-jétől az előző évi infláció mértékével emelkednek, s azok az anyakönyvi eseményhez szükséges kellékek rendelkezésre állásán kívül a külön igényelhető egyéb szolgáltatások díját nem tartalmazzák.

Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke

6. § (1) A hivatali munkaidőn túl történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt anyakönyvi eseményenként nettó 20.000,- Forint összegű díjazás illeti meg (hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény lebonyolítása esetén anyakönyvi eseményenként nettó 2.000,- Forint összegű díjazás) illeti meg.

(2) A jegyző – figyelemmel a hatályos jogszabályok rendelkezéseire – az anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezető részére évente egy alkalommal, tárgyév május 31-ei kifizetéssel a feladat ellátására tekintettel, nettó 50.000,- Forint összegben munkaruha juttatást biztosít. Az összeg felhasználásáról az anyakönyvvezető számlával köteles elszámolni a tárgyév december 15-ig.

Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet 2013. április 1. napján lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Újszentiván Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2010. (II. 8) rendelete a családi események szolgáltatási díjairól.

(2) Rendelkezéseit a folyamatban levő, bejelentett házassági szándék alapján indult eljárásokban is alkalmazni kell.