Újszentiván Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2014.(V.26. ) önkormányzati rendelete

A közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának, megszegésének jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2014. 11. 28

Újszentiván Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2014.(V.26. ) önkormányzati rendelete

A közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának, megszegésének jogkövetkezményeiről

2014.11.28.

Újszentiván Község Önkormányzatának Képviselő- testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. §. (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 19. § (2) bekezdés illetve 94/A. § rendelkezésinek figyelembevételével a közösségi együttélés alapvető szabályait valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit az alábbiak szerint szabályozza:

I. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed minden természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre aki/amely Újszentiván Község közigazgatási területén az e rendeletben meghatározott cselekmények valamelyikét megvalósítja.

II. A közösségi együttélés alapvető szabályainak fogalma, szankciója

2. § E rendelet alkalmazásában közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás az a cselekmény vagy mulasztás, amely szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nem minősül, a tevékenységre vagy mulasztásra magasabb színtő jogszabály közigazgatási bírság kiszabását nem rendeli, azonban a közösségi együttélés elveinek biztosítása érdekében azt önkormányzati rendelet közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásnak minősíti.

3. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást megvalósítótermészetes személyekkel, jogi személyekkel, jogi személyiség nélküli szervezetekkel szemben 150.000,-Ft-ig terjedő közigazgatási bírság, illetve 50.000,-Ft-ig terjedő helyszíni bírság szabható ki.

III. Eljárási rendelkezések

4. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartással kapcsolatos hatáskörök gyakorlására a jegyző jogosult.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatti eljárás kizárólag hivatalból indítható, mely akkor sem minősül kérelemre indult eljárásnak, ha a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet jelenti be.

(3) A bejelentésnek tartalmaznia kell a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást megvalósító személy ismert személyi adatait, a magatartás helyét és idejét, továbbá a körülmények leírását a bizonyítási eszközök megjelölésével. Amennyiben lehetőség van rá, a bizonyítási eszközöket csatolni kell a bejelentéshez.

5. § (1) Helyszíni bírság kiszabására az Újszentiván Község Önkormányzat mezőőri szolgálatát ellátó mezőőrei illetve a Deszki Közös Önkormányzati Hivatal erre felhatalmazott köztisztviselője jogosult. Amennyiben a magatartás megvalósítója a helyszíni eljárás során a szabályszegést nem ismeri el, a feljogosított ügyintéző köteles hivatalból eljárást indítani.

(2) A közigazgatási bírságot a magatartás elkövetője a határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül, helyszíni bírságot a bírság kiszabását követő 30 napon belül a Deszki Közös Önkormányzati Hivatal Újszentiváni Kirendeltségének pénztárába vagy banki átutalással az Önkormányzat 11500092 11075583 számlaszámú bírság számlájára köteles teljesíteni.

6. § (1) Nem indítható közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás okán eljárás, ha a cselekmény hatóság tudomására jutásától számított 6 hónap, vagy az elkövetéstől számított 1 év eltelt.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás okán nem indíthatóeljárás, illetve a már megindult eljárást meg kell szüntetni amennyiben a magatartástanúsítója cselekvőképtelen, valamint 16 év alatti személy.

(3) Cselekvőképtelen személlyel szemben helyszíni bírság nem szabható ki.

(4) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás okán nem indítható eljárás, illetve a már megindult eljárást meg kell szüntetni amennyiben a magatartás tanúsítója az elkövetéskor végszükségben cselekedett.

7. § A közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatti eljárása a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni e rendeletben meghatározott eltérésekkel.

IV. A közösségi együttélés alapvető szabályai

1. Önkormányzati jelkép jogosulatlan használata

8. § A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki a község címerét, zászlóját vagy lobogóját engedély nélkül, vagy a használatra vonatkozó engedélytől eltérő módon használja fel.

2. Helyi védettség alatt álló értékek védelme

9. § A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki a helyi védettség alá helyezett értéket megrongálja, károsítja, megsemmisíti.

3. Közterületek rendjének védelme

10. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki a közterületek használatáról és a közterületek használatának rendjéről szóló 11/2008.(V. 26.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdésében meghatározott célra engedély nélkül használja a közterületet, illetve a 4. § (1) bekezdésében meghatározott helyen, módon és célra vesz igénybe közterületet.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki a közterület használati engedélytől, vagy közterület használatot biztosító hatósági szerződéstől eltérő módon használja a közterületet.

11. § A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki 3,5 tonnát meghaladó gépjárművet, vagy üzemképtelen gépjárművet huzamosabb ideig, legalább 2 hónapot meghaladóan közterületen engedély nélkül tárol.

12. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki közterületen a közhasználatú létesítményeket rendeltetéstől eltérő módon használja, vagy szennyezi.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki önkormányzati tulajdonban álló, közforgalom számára nyitva álló közutat elzár, elszánt, az azon való közlekedést akadályozza vagy gátolja, vagy annak útvonalát önkényesen megváltoztatja.

13. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki utcanév táblát, közlekedési táblát, tájékoztató táblát eltávolít, elmozdít, megváltoztat, beszennyez.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki belterületen az épület házszámtábláját a közforgalom részére jól látható helyre nem helyezi ki, vagy a kihelyezett házszámtábláját láthatóságáról nem gondoskodik.

14. § (1) Amennyiben magasabb szintű jogszabály máshogy nem rendelkezik, a közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki Újszentiván Község közigazgatási területén – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – szeszesitalt fogyaszt.

(2) A tilalom hatálya nem terjed ki:

a) közterület-használati engedéllyel rendelkező vendéglátó üzlet (terasz, kitelepülés)

fogyasztóterére nyitva tartási időben, valamint a
b) közterületen engedélyezett ünnepi és alkalmi rendezvényekre a rendezvény engedélyezett ideje alatt, továbbá az év utolsó és első napjára.”
c) Sportpályán engedéllyel tartott rendezvényekre
d) magántulajdonban álló ingatlanok területén

15. § (1) A közösségi együttélés alapvetőszabályainak megsértését követi el, aki közterületen másokat zaklató, zavaró módon árusít, vagy nyújt szolgáltatást.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérően folyatat kereskedelmi tevékenységet.

4. Köztisztaság védelme

16. § A közösségi együttélés alapvetőszabályainak megsértését követi el, aki a közterületek és ingatlanok tisztán tartásáról szóló 14/2014.(XI. 28.) önkormányzati rendelet 4. §, 5. §, 6. §, 7. § és 8. §-ában foglalt kötelezettséget tartalmazó rendelkezéseket megszegi.1

17. § A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki Újszentiván Község belterületén avart, kerti-, vagy más hulladékot éget.

5. Zöld felületek, növényzet védelme

18. § A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki a közterület zöldfelületein lévő növényzetet (fák, cserjék, bokrok, virágok, gyep stb.) megrongálja, elpusztítja vagy más módon károsítja.

6. Temető rendjének védelme

19. § A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki a temetőről és a temetkezés rendjéről szóló 19/2005 ( XI. 17. ) önkormányzati rendelet 11. § (3) bekezdésében, valamint 12. § (5) bekezdésében foglaltakat megszegi.

7. Építési szabályok megsértése

20. § A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki a Helyi Építési Szabályzatban előírt szabályokat megszegi.

21. § A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki háziállat, haszonállat más személy használatában álló ingatlanra vagy a közterületre való átjutását megfelelő létesítmény kialakításával nem akadályozza meg.

V. Záró, átmeneti rendelkezések

22. § (1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) E rendeletben foglaltakat a hatálybelépést követően elkövetett cselekményekre kell

alkalmazni.

23. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1

Módosította a 19/2014 ( XI. 28. ) Önkormányzati rendelet. Hatályos 2014 november 28. napjától.