Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2018. (V.25.) önkormányzati rendelete

Újszentiván Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2018 (V.25.) Önkormányzati rendelete az Újszentiváni Szociális és Gyermekjóléti Intézmény által fenntartott személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló rendelkezéseiről

Hatályos: 2020. 07. 17- 2021. 04. 29

Újszentiván Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2018 (V.25.) Önkormányzati rendelete az Újszentiváni Szociális és Gyermekjóléti Intézmény által fenntartott személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló rendelkezéseiről

( Egységes szerkezetben a 15/2018 ( XI.29.) a 3/2019 (III.08.) Ör.valamint a 10/2020 (VII.16.) rendelettel )

Újszentiván Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv (továbbiakban: Sztv.) 92. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy a helyi sajátosságok figyelembe vételével megnyugtató módon szabályozza a szociálisan rászorulók részére biztosított személyes gondoskodás formáit, a jogosultság feltételeit, az ellátások igénylésének és megszüntetésének eljárási rendjét, az ellátások biztosításában résztvevők egyes feladatait és működési feltételeit, az ellátásokkal kapcsolatos hatásköröket a fizetendő térítési díjak megállapításának szabályait.

A rendelet hatálya

2. § A rendelete hatálya kiterjed

  • a) Újszentiván Község közigazgatási területén élő, az Sztv. 3. § (1)-(2) bekezdésében meghatározott személyekre. Amennyiben a Bölcsődei ellátás tekintetében a maximális férőhelyszám kihasználása Újszentiván Község közigazgatási területén élők köréből nem kerül betöltésre, úgy más településen élő gyermek is felvehető.
  • b) az a) pontban foglaltakon kívül, tekintet nélkül hatáskörre és illetékességre, az arra rászorulónak – ide értve az Sztv. 3. § (2) bekezdésében foglaltalt személyeket is, étkezést kell biztosítani, ha ennek hiánya az arra rászoruló személy életét, testi épségét veszélyezteti.
  • c) az Önkormányzat által fenntartott személyes gondoskodást biztosító intézményre.

II. FEJEZET ÚJSZENTIVÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA ÁLTAL BIZTOSÍTOTT SZEMÉLYES GONDOSKODÁS FORMÁI

3. § (1) Újszentiván Község Önkormányzata intézményi úton, a kérelmező igényének megfelelően, a működés kapacitásának keretén belül, a személyes gondoskodás körében biztosítja a szociális alapellátásokat.

(2) Újszentiván Község Önkormányzata által fenntartott, e rendelet hatálya alá tartozó személyes gondoskodást nyújtó ellátási formákat tartja fenn:

a. étkeztetés

b. házi segítségnyújtás

c. [1]

d. családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás

e. bölcsődei ellátás

f. tanyagondnoki szolgáltatás. [2]

(3) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokért a Sztv. 115/A. §-ában meghatározott ellátások kivételével térítési díjat kell fizetni.

(4) Az Újszentiván Községi Önkormányzat a szociális ellátások térítési díját évente legfeljebb kétszer vizsgálhatja felül és változtathatja meg.

(5) Az Újszentiván Község Önkormányzat Újszentiváni Szociális és Gyermekjóléti Intézményében az adott évi szolgáltatási önköltségét, szolgáltatásonként a rendelet 1. számú mellékletében foglaltak szerint állapítja meg. [3]

4) A Újszentiván Község Önkormányzat Újszentiváni Szociális és Gyermekjóléti Intézményében szolgáltatásonként a fizetendő térítési díjakat a szolgáltatási önköltség figyelembe vételével – a Újszentiván Község Önkormányzat Képviselő-testület a 2. számú melléklet szerint határozza meg.

5) A gyermekek védelemről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (Gyvt.) 149. §. alapján térítésmentesen vehetők igénybe a Gyvt. 40. §. (1)-(3) bekezdés szerinti gyermekjóléti szolgálat keretében ellátott szervezési, szolgáltatási és gondozási feladatok, amelyek esetében intézményi térítési díjtat sem lehet megállapítani.

6) Amennyiben a szociális alapszolgáltatásokat igénybe vevő kiskorú, úgy az intézményi térítési díj megállapítása során, a családban egy főre jutó rendszeres havi jövedelmet kell figyelembe venni.

7) A térítési díj megállapításánál, amennyiben a kérelmező havi jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét nem haladja meg, a jelen rendeletben meghatározott térítési díjak 0 %-át kell figyelembe venni (100 %-os kedvezmény alkalmazandó).

8) Egy családból egyidejűleg több személy is részesülhet valamely ellátási formában.

9) Kérelmező köteles a helyzetében, adataiban, jövedelmi viszonyaiban bekövetkezett változást 15 napon belül az intézmény vezetőjénél bejelenteni.

10) Aki helyzetével kapcsolatos alapvető információkat eltitkol, vagy hamis adatokat közöl (család létszáma, jövedelme, vagyoni helyzete stb.) az támogatásban nem részesülhet, illetve a megállapított támogatást meg kell szüntetni és a már igénybe vet támogatás mértékét – az Sztv. vonatkozó rendelkezéseit figyelembe véve – vissza kell téríttetni. A követelést az ingatlanra bejegyzett jelzálogjog is biztosíthatja.

3/A §

Tanyagondnoki szolgáltatás

(1) A szociális étkeztetés működésének segítése keretében közreműködik a napi egyszeri meleg étel házhoz szállításában.

(2) A tanyagondnoki szolgáltatás célja:

Újszentiván közigazgatási területén élő rászorulóknak a szükséges segítséget a saját környezetükben biztosítsa, a szociális ellátások számukra elérhetőbbek legyenek az alapvető szükségleteik kielégítése érdekében,

a) megoldja az arra rászorult személyek étkeztetését, szállítását,

b) hozzájuttassa a lakosságot a legszükségesebb információkhoz, s egyben információkat gyűjtsön szükségleteikről, életfeltételeik javításának lehetőségeiről,

c) családsegítés, gyermekjóléti szolgálat, házi segítségnyújtás, szociális étkeztetés, szociális alapellátások működésének segítése.

(3) A családsegítésben való közreműködés keretében:

a) a családgondozót kiszállítja az ellátotthoz, és/vagy

b) az ellátottat szállítja egészségügyi ellátásra, ,

c) teljesíti a kisebb beszerzéseket (élelmiszer, gyógyszer, tüzelő)

d) közreműködik a Szt. 64. §-ában meghatározott feladatok ellátásban.

(4) A házi segítségnyújtásban való közreműködés keretében:

a) gondozónő szállítása az ellátotthoz,

b) ellátott orvoshoz szállítása,

c) segítségnyújtás az ellátást igénybevevőnek a környezetével való kapcsolattartásban,

d) segítségnyújtás a ház körüli munkák elvégzésében,

e) segítségnyújtás az ellátást igénybevevőt érintő veszélyhelyzet kialakulásának megelőzésében, a kialakult veszélyhelyzet elhárításában,

f) szükség esetén a bentlakásos szociális intézménybe történő beköltözés segítése,

g) bevásárlásoknál való közreműködés.

(5) A tanyagondnoki szolgáltatás által ellátandó egyéb szolgáltatási feladatok:

a) lakossági személyszállítás (orvoshoz szállítás, bevásárlás, stb.),

b) közösségi szállítási feladatok (idősek klubja, nyugdíjas klub, óvodások, iskolások, sportolók, kulturális egyesület részére),

c) egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása,

d) lakossági szolgáltatások,

e) önkormányzati feladatok segítése (rendezvények szervezése, bonyolítása),

f) egyéb nem részletezett szolgáltató jellegű feladatok.

(6) A tanyagondnoki szolgáltatás fentiekben meghatározott feladatait Újszentiván község közigazgatási területén 1 fő látja el.

(7) Újszentiván Község Önkormányzata eltekint a tanyagondnoki tevékenységi munkanaplóban a szolgáltatást igénybe vevők tevékenységet igazoló aláírásától.

(8) Az Önkormányzat a szolgáltatást a Szt. 115/A. § (1) bekezdés a) pontja értelmében térítésmentesen nyújtja. [4]

III. FEJEZET AZ ELLÁTÁS IGÉNYBEVÉTTELÉRE IRÁNYULÓ KÉRELEM BENYÚJTÁSÁNAK MÓDJA

4. § (1) Személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatásokra jogosult, aki a Sztv-ben, a Gyvt-ben és e rendeletben meghatározott szociális rászorultság feltételeinek megfelel.

(2) Szociális étkeztetésben, az Sztv. 62. § (1) bekezdésében felsorolt szociálisan rászorultak részesülhetnek.

(3) Az (2) bekezdés szerinti ellátást igénybe veheti az, aki

  • 1. az a személy, aki a rá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte, vagy
  • 2. egészségi állapotából, fogyatékosságából, pszichiátriai betegségéből, szenvedélybetegségéből adódó rászorultságát orvosi igazolással igazolja, vagy
  • 3. hajléktalanságát igazolja és életvitelszerűen Újszentiván Község területén tartózkodik.

5. § 1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások, illetve a gyermekjóléti alapellátások igénybevétele önkéntes az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére történik.

2) Ha az ellátást igénylő cselekvőképtelen, a kérelmet törvényes képviselője terjesztheti elő. A korlátozottan cselekvőképes személy kérelmét törvényes képviselőjének hozzájárulásával terjesztheti elő.

3) Ha a törvényes képviselő ideiglenes gondnok, intézményi elhelyezésre vonatkozó kérelmére, indítványához a gyámhivatal előzetes jóváhagyása szükséges.

4) Az ellátást igénybe vevőt a szociális ellátások, illetve a gyermekjóléti alapellátások igénybevételének feltételeiről, az eljárás menetéről tájékoztatni kell.

V. ELJÁRÁSI RENDELKEZÉSEK

6. § 1) A személyes gondoskodás formáinak igénybevételére az Újszentiváni Szociális és Gyermekjóléti Intézmény intézményvezetőjéhez kell benyújtani.

2) A személyes gondoskodást nyújtó szolgáltatások iránti kérelemről az intézményvezető dönt. A döntésről írásban értesíti az ellátást igénylőt, illetve törvényes képviselőjét. Az ellátás megkezdésekor az igénylővel, illetve törvényes képviselőjével – az Sztv. 94/C. § b) bekezdésében foglaltak szerint – megállapodást köt, kivéve a 94/C. (2) bek.-ben foglalt eseteket.

3) Ha a kérelmező jövedelmi viszonyairól valótlan adatot közöl, vagy a szociális ellátást biztosító szervet egyéb módon megtéveszti, köteles az intézményi térítési díj teljes összegének megfizetésére a Sztv.17. §-ában meghatározottak szerint.

7. § 1) Az Szt. 115. § (4) bek. alapján, ha az ellátott, a törvényes képviselője vagy a térítési díjat megfizető személy a személyi térítési díj összegét vitatja, illetve annak csökkentését vagy elengedését kéri, a 115. § (2) bekezdés szerinti értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül a fenntartóhoz fordulhat. Az állami fenntartó a térítési díj összegéről határozattal dönt.

2) A méltányosságot a fenntartó gyakorolhatja. A méltányossági kérelem alapját az ellátott saját kezűleg aláírt, dátummal és indokolással ellátott kérelme képezi. A kérelemhez csatolni szükséges azon igazolásokat, melyek az ellátott jövedelmét és a havi kiadásokat egyértelműen igazolják. Hiteltartozás nem vehető figyelembe kiadásként. A szolgáltatás térítésmentes biztosítása a jövedelemmel nem rendelkező esetében automatikusan megállapítható, a többi esetben térítési díj mérséklése, elengedése, időtartama kérdésében a fenntartó határozatban dönt.

3) A kérelem elbírálásához becsatolt személyi adatok, jövedelmi és vagyoni nyilatkozatok, igazolások más célra nem használhatók fel. Az adatok, nyilván tartások kezelésénél az Sztv. 19-24 §-ában foglalt rendelkezések az irányadók.

4) A személyi térítési díj csökkenthető vagy elengedhető az ellátásra szoruló havi jövedelme alapján, a jelen rendelet mellékletében meghatározottak szerint.

5) A szociális alapellátások vonatkozásában különösen méltányosság gyakorlására okot adó körülmény a 90 év feletti életkor, a családot sújtó elemi kár, létfenntartást veszélyeztető élethelyzet, súlyos fogyatékosság.

6) Ha az ellátása jogosult tartási vagy öröklési szerződést kötött, a személyi térítési díj fizetésére, a tartást és gondozást szerződésben vállaló a kötelezett. Ilyen esetben a személyi térítési díj mérséklésének, vagy elengedésének nincs helye.

IV. FEJEZET A SZEMÉLYES GONDOSKODÁS MEGSZŰNÉSÉNEK MÓDJAI

8. § (1) Megszűnik a személyes gondoskodás:

  • a) ha arról az igénybevevő írásban vagy szóban lemond,
  • b) az igénybevevő halálával.

(2) Az ellátást meg kell szűntetni, ha:

  • a) a jogosultság megszűnik,
  • b) az indokoltság megszűnik,
  • c) az igénybevevő együttműködési készsége hiányzik,
  • d) az igénybevevő lakóhelye, illetve életvitelszerű tartózkodási helye az Önkormányzat illetékességi területén kívülre esik.

(3) A (2) bekezdésben foglalt esetekben az ellátás az intézményvezető intézkedésére szűnik meg.

9. § (1) Az intézményvezető a díjhátralékokról negyedévente tájékoztatást ad a Polgármesternek. A Polgármester a díjhátralékot a kötelezett szociális, jövedelmi és vagyoni helyzete mérlegelésével részben, vagy egészben elengedheti, vagy részletfizetési kedvezményt engedélyezhet.

(2) A Polgármester a behajthatatlan hátralékokról tájékoztatja a Képviselő testületet, amely az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló a 14 /2013. ( V.31. ) Ör.szerint rendelheti el a követelés elengedését.

V. FEJEZET EGYÉB RENDELKEZÉSEK

10. § 1) Az Sztv. 58/B. § (2) bekezdése alapján létrehozott szociálpolitikai kerekasztal tagjai:

· Polgármester,

· Ügyrendi, Pénzügyi, Szociális és Kulturális Bizottságának elnöke

· ÚSZI intézményvezetője,

· Családgondozók,

· Védőnő,

· Bölcsőde vezető,

· Nappali ellátásvezető,

· gondozó,

· Háziorvos által delegált személy,

· Újszentiváni Nyugdíjas Klub elnöke,

· Polgármesteri Hivatal szociális ügyintézője

2. A szociálpolitikai kerekasztal az Sztv. 58/B. § (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően látja el feladatát.

VIII. FEJEZET ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

11. § E rendelet 2018. július 1 napján lép hatályba, mellyel egyidejűleg a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybe vételéről és a fizetendő intézményi térítési díjak megállapításáról 19/2007.(XII. 27.) Ör. számú rendelet és valamennyi módosítása hatályát veszti.

Újszentiván, 2018 május 24.

Dr. Szentirmay Sára Putnik Lázár

jegyző polgármester

Záradék:

Ez a rendelet 2018 május 25. napján a hirdetőtáblán történő kifüggesztéssel kihirdetésre került.

Dr. Szentirmay Sára

jegyző

[2] Beiktatta a 3/2019 (III.08.) Ö. rendelet. Hatályos 2019 április 01. napjától

[3] Módosította a 10/2020.(VII.16. ) Ö. rendelet. hatályos 2020 július 17. napjától

[4] Beiktatta a 3/2019 (III.08.) Ö. rendelet. Hatályos 2019 április 01. napjától

1. melléklet 1.számú melléklet Önköltség számítás [1]

·

Újszentiváni Szociális és Gyermekjóléti Intézmény

2020. évi önköltség kiszámítása 2019 adatok alapján

Házi segítségnyújtás -személyi gondozás

2020.

Kiadások (2019ben)

5 728 318

Ft

Normatíva

330 000

Ft/fő

Összes ellátott

6

Gondozónők száma

1,75

Önköltség: (5.728 eFt / 252 nap / 1,75 fő / 8 óra)

1624

Ft/óra

Normatíva: ( 1.980 e Ft / 252 nap / 6 fő / 8 óra)

164

Ft/fő/óra

Térítési díj: (önköltség-normatíva)

1460

Ft/fő/óra

Házi segítségnyújtás-szociális segítés

Kiadások (2019-ben)

5 728 318

Ft

Normatíva

25 000

Ft/fő

Összes ellátott

1

Gondozónők száma

1,75

Önköltség: (5.728eFt / 251 nap / 1,75 fő / 8 óra)

1624

Ft/óra

Normatíva: (25 eFt / 251 nap / 1 fő / 8 óra)

12

Ft/fő/óra

Térítési díj: (önköltség-normatíva)

1612

Ft/fő/óra

Szociális étkeztetés

Kiadások (2019-ben)

3 030 117

Ft

Normatíva

55 360

Ft/fő

Összes ellátott

13

Önköltség: (3.030 eFt / 13 fő / 251 nap)

929

Ft/fő

Normatíva: ( 719 e Ft / 13 fő / 251 nap)

221

Ft/fő/nap

Térítési díj: (önköltség-normatíva)

708

Ft/fő/nap

Tanyagondnoki szolgálat

Kiadások (2019-ben)

3 056 526

Ft/szolgálat

Normatíva

2 325 000

Ft/szolgálat

Önköltség: ( 3 056eFt / 251 nap / 8 óra)

1522

Ft/óra

Normatíva: ( 2 325e Ft / 251 nap / 8 óra)

1158

Ft/óra

Térítési díj: (önköltség-normatíva)

364

Ft/óra

Bölcsőde

Kiadások (2019-ben)

30 321 395

Ft

Bevételek (2019-ben)

21 759 671

Ft/fő

Összes ellátott

24

Önköltség: (30 321 eFt / 24 fő / 230 nap)

5493

Ft/fő

Normatíva (21 759 Ft / 230 nap / 24 fő)

3942

Ft/fő/nap

Térítési díj: (önköltség-normatíva)

1551

Ft/fő/nap

Bölcsőde-időszakos gyermekfelügyelet

Kiadások

30 321 395

Ft

Gondozónők száma

7

Önköltség: (30 321eFt / 7fő / 230 nap / 8óra)

2354

Ft/fő/óra

[1] Beiktatta a 10/2020 (VII.16.) Ö. rendelet. Hatályos 2020 július 17. napjától.

2. melléklet 2.számú mellékelt - Személyi térítési díj

Újszentiváni Szociális és Gyermekjóléti Intézményében szolgáltatásonként a fizetendő térítési díjakat a szolgáltatási önköltség figyelembe vételével a Újszentiván Község Önkormányzat Képviselő-testület az alábbiak szerint határozza meg:

445,- Ft /ellátási nap

(reggeli 90,- Ft / ellátási nap

ebéd 292,- Ft / ellátási nap

uzsonna 63,- Ft / ellátási nap)

Bölcsődei gondozási díj 200,- Ft / ellátási nap

Az intézményi térítési díj az időszakos gyermekfelügyelet igénybevétele esetén - 300,-Ft/óra.

Az időszakos gyermekfelügyelet igénybevétele esetén az étkeztetés után a szolgáltatás önköltségét kell megfizetni.

b [1]

- akiknek a havi jövedelme a nyugdíjminimum 150%-át nem éri el:

225,-Ft/fő/óra

- akiknek a havi jövedelme a nyugdíjminimum 150%-a feletti:

450,- Ft/fő/óra

- akiknek a havi jövedelme a nyugdíjminimum 150%-át nem éri el:

460,-Ft/fő/ellátási nap

- akiknek a havi jövedelme a nyugdíjminimum 150% -a feletti :

565,-Ft/fő/ellátási nap

·

[1] Hatályon kívül helyezte a 15/2018 (XI.29.) Ör. Hatálytalan 2019 január 01. napjától