Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2020. (XI.30.) önkormányzati rendelete

Újszentiván Község képviselő testületének 15/2020.(XI.30. ) önkormányzati rendelete az Önkormányzati tulajdonú utakon a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről

Hatályos: 2021. 01. 01

Újszentiván Község képviselő testületének  15/2020.(XI.30. ) önkormányzati rendelete

az Önkormányzati tulajdonú utakon a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről


Újszentiván Község Önkormányzat

Képviselő-testületének


    15 /2020 ( XI.30.  )

RENDELETE

az önkormányzati tulajdonú utakon a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről

Újszentiván Község Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020 ( XI.03.) Kormány rendelet 1.§-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 20111. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdés alapján


Újszentiván Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13.§ (1) bekezdés 2. pontjában és a közúti közlekedésről szóló, többször módosított 1988. évi I. tv. 3. § (1) bekezdésében, 8.§ (1) bekezdés a) 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, meghatározott feladatkörében eljárva az Önkormányzat törzsvagyonának részét képező helyi közutak és műtárgyak állagának megóvása a tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutak állapotának védelme, illetve a helyi közutakon a biztonságos közlekedés feltételeinek, a környezet nyugalmának és a lakosság pihenéshez való jogának biztosítása érdekében a következőket rendeli el:

  1. Általános rendelkezések


1.§ (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden olyan járműre, járműszerelvényre, amelynek a megengedett legnagyobb össztömege a 3,5  tonnát meghaladja.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki:


  • a fegyveres erők, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtás, a katasztrófavédelem, valamint a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal szervezete által üzemben tartott,
  • a katasztrófa elhárítást, megelőzést és segítségnyújtást végző,
  • a műszaki és baleseti mentést ellátó,
  • az önkormányzat tulajdonában álló gépjárművekre
  • Újszentiván Község Önkormányzata saját beruházásaihoz használt gépjárművekre


(3) A rendelet területi hatálya Újszentiván Község közigazgatási területén az önkormányzati tulajdonban, önkormányzat kezelésében lévő közutakra terjed ki.


(4) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan jármű tulajdonosra, üzembentartóra és használóra, aki a rendelet területi hatálya alá tartozó önkormányzati tulajdonban lévő helyi közútra 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel hajt be.


  1. Súlykorlátozási tilalom


2.§ (1) A rendelet tárgyi hatálya alá tartozó gépjárművel Újszentiván Község közigazgatási területén az önkormányzati tulajdonban álló közutakon csak behajtási engedéllyel lehet közlekedni.


(2) A rendelet hatálya alá tartozó közutakon a tilalmat a súlyhatár megjelölésével a „tehergépkocsival behajtani tilos vagy a „súlykorlátozás” jelzőtábla a „Kivéve engedéllyel” kiegészítő táblával együtt jelzi.


  1.  A behajtási engedély kiadása


3.§ (1) A Képviselő-testület, mint a helyi közút tulajdonosa és kezelője a behajtási engedélyek kiadására, felülvizsgálatára, az engedélyek visszavonására vonatkozó hatáskört a polgármesterre ruházza át.


(2) A polgármester a kérelmet megvizsgálja, és a beérkezésétől számított 8 napon belül elbírálja.


(3) A behajtási engedély tartalmazza:

  • a jármű pontos megjelölését forgalmi rendszámmal vagy más, azonosításra alkalmas módon,
  • a forgalmi engedélyben üzembentartóként (tulajdonosként) feltüntetett személy nevét és lakóhelyét (székhelyét),
  • a rendelet azon rendelkezését, mely alapján az engedély kiadásra került,
  • az engedély érvényességi idejét,
  • a súlykorlátozással érintett út, útszakasz meghatározását, melyre az engedély érvényes.
  1.  Az engedély kiadásának feltételei


4.§ (1) Az engedély iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített nyomtatványon (1. melléklet) egy járműre vonatkozóan a jogosultság feltételeinek egyidejű igazolásával a jármű üzembentartója (tulajdonosa), vagy a kérelemben célállomásként feltüntetett ingatlan tulajdonosa, használója írásban nyújthatja be Újszentiván Község Polgármesteri Hivatalánál személyesen vagy elektronikus formában.

(2) Az engedély kiadásának feltétele, hogy a kérelemben megjelölt ingatlan kizárólag önkormányzati úton közelíthető meg és a kérelmezett időszakban az alábbi feltételek valamelyike fennáll:

-a járművel a kérelemben feltüntetett ingatlanra vagy onnan árut szállítanak és az áru be-, és kirakodása másként nem oldható meg,

- az gépjármű, üzembentartójának, tulajdonosának lakóhelye, tartózkodási helye, székhelye, telephelye a súlykorlátozással érintett területen található vagy a gépjárművet – jegyzői igazolás alapján- a kérelemben megjelölt ingatlanon tárolják,

- a súlykorlátozással érintett területen építési, felújítási munkát végeznek és az építőanyagok odaszállítása, illetve a bontási anyagok elszállítása másként nem oldható meg.

  1. Az engedély érvényességi ideje

5.§ (1) Az engedély az alábbi időszakokra adható ki:

  • eseti behajtási engedély meghatározott napon történő egyszeri be-, és kihajtásra
  • hétre
  • egy hónapra
  • hat hónapra
  • egy évre.

(2) Az időszakra (nap, év) meghatározott díjak egymást követő naptári napokban értendőek, a naptári napban meghatározott időtartam az adott napon 0 órától 24 óráig érvényes.


(3) Az engedély az (1) bekezdésben meghatározott érvényességi időn belül érvénytelenné válik, ha az engedély kiadásának az e rendeletben meghatározott feltételei már nem állnak fenn.

(4) Erről az engedély kiadóját – az engedély egyidejű leadásával együtt – 8 napon belül értesíteni kell

VI. Az engedély díja

6.§ (1) Az engedély kiadásáért a jármű üzemben tartójának, tulajdonosának a rendelet 2. számú mellékeltében megállapított útfenntartási hozzájárulást kell fizetni.

(2) Mentes az útfenntartási hozzájárulás megfizetése alól azon gépjármű üzembentartó vagy tulajdonos, aki

  • a kommunális közfeladatot ellátó,
  • az út-, vasút-, vagy közműépítést, illetve az út-, vasút-, vagy közműfenntartást, javítást vagy tisztítást végző,
  • a külön jogszabályban meghatározott postai szolgáltatást végző gépjárművekre


(3) Az útfenntartási hozzájárulás megfizetése alól mentesülő ügyfeleknek is meg kell kérniük a behajtási engedélyt.


(4) A behajtási engedély kiadásának feltétele az útfenntartási hozzájárulás megfizetésének igazolása.


(5) Az Önkormányzat évente, a költségvetési rendelet elfogadásakor felülvizsgálja az útfenntartási hozzájárulás mértékét.

  1. Az engedély visszavonása

7.§ (1) A polgármester a behajtási engedélyt visszavonja, ha az engedélyes a behajtási engedélyben foglalt kikötéseket megszegi.

(2) Az engedély visszavonását követő időszakra befizetett útfenntartási hozzájárulás időarányos részét az önkormányzat nem téríti vissza.

  1. Az engedély használata

8.§ (1) A behajtási engedély csak az engedélyben feltüntetett forgalmi rendszámú járművel történő behajtásra használható fel, más járműre nem érvényes.

(2) Az engedély csak az abban meghatározott, korlátozás alá eső közterületre történő behajtásra jogosít fel.

(3) Az engedély eredeti példányát a gépjármű vezetőjének a gépjárművel a súlykorlátozással érintett területen történő közlekedés során magánál kell tartania és az ellenőrzést végző személynek át kell adnia.


9.§ (1) Az engedély jogosultjának kérelmére a megrongálódott engedélyt – annak leadásával egyidejűleg - az önkormányzat díjmentesen kicseréli.


(2) Az engedély elvesztését, ellopását, megsemmisülését 3 munkanapon belül be kell jelenteni az engedélyező hatóságnál és az engedély pótlására kérelmet kell benyújtani. A pótlás díjmentes.


10.§ (1) A behajtási engedély jogosultja az általa használt útszakaszban okozott kárt köteles megtéríteni, ha a károkozás bizonyíthatóan visszavezethető az engedélyben szereplő jármű közlekedésére. Az engedélyes gépjármű által okozott károk helyreállítása annak a kötelessége, akinek a nevére az önkormányzat az engedélyt kiállította.


(2) A helyreállítást a károkozást követő 15 napon belül kell elvégezni.


(3) A helyreállítás szakszerűségét és a közterület állapotát az önkormányzat ellenőrzi.

  1.  Jogkövetkezmények

11.§ (1) Az e rendeletben meghatározott szabályok betartását a rendőrség és a közterület-felügyelet ellenőrzi.

(2) A közösségi együttélés szabályait sértő magatartást követ el, aki Újszentiván Község közigazgatási területén a súlykorlátozással érintett önkormányzati tulajdonú közutakra területekre behajtási engedély nélkül 3,5 vagy 5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel behajt.

(3) A Polgármesteri Hivatal munkatársa a jogsértés elismerése esetén természetes személy esetén ötvenezer forintig, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén ötszázezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki

(4) A jegyző természetes személy esetén kettőszázezer forintig, jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén kettőmillió forintig terjedő közigazgatási bírságot állapíthat meg mérlegelési jogkörben.

(5) A közigazgatási bírság kiszabására közösségi együttélés szabályairól szóló rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.                  

                 X. Záró rendelkezések

                                            Hatályba léptetés

12. § Ez a rendelet 2021. január 01. napján lép hatályba.


Rövidítés meghatározása


13. § E rendelet rövidített elnevezése: behajtási engedély szabályairól szóló rendelet.

(2) Az (1) bekezdés szerinti elnevezés az önkormányzat által alkotott más rendeletekben e rendeletre történő hivatkozáskor kötelezően alkalmazandó elnevezés.


        Putnik Lázár                                                                             dr. Szentirmay Sára

       polgármester                                                                                             jegyző


Záradék:


A 15 /2020  .(XI.30.)  önkormányzati rendelet 2020 november 30-án a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló rendeletében meghatározott módon kihirdetésre került.


Dr. Szentirmay Sára

jegyző










1. melléklet 5/2019.(I.31.) önk. rendelethez



                                    Újszentiván Község Polgármesteri Hivatal

6754 Újszentiván, Fő u. 7. email:polgarmesterihivatal@ujszentivan.hu



Behajtási engedély kérelem

Kérelmező

Neve:

Címe:

Adóigazgatási száma:

Cégjegyzékszáma:

Telefonszáma:


A gépjármű üzembentartójának/tulajdonosának

Neve:

Címe:

Telefonszáma:


A gépjármű

Forgalmi rendszáma:

Típusa:

Össztömege:

Kategóriája:


A behajtással érintett ingatlan

Megnevezése:

Címe:

Helyrajzi száma:


A kérelem benyújtásának indoka:

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


Az útvonal maghatározása

az érintett utcák neve:


A behajtás időpontja, időtartama

20……év……………………..hó……………….naptól

20……év……………………..hó……………….napig


A kérelmező jelen kérelem aláírásával tudomásul veszi, hogy a behajtás során az útban okozott károkért a polgári jog általános szabályai szerint kártérítési felelősséggel tartozik.


Újszentiván,  2020. év………………hó……….nap

                                                                                                    ……………………………………

                                                                                                              Kérelmező aláírása





2. melléklet 5/2019.(I.31.) önk. rendelethez


Az útfenntartási hozzájárulás mértéke



A gépjármű össztömege


A díj mértéke (nettó díjtétel)

egy napra

egy hétre

30 napra

6 hónapra

1 évre

3,5-12 t

2000,-Ft

4000,-Ft

10000,-Ft

15000

30000,-Ft

12 t-

4000,-Ft

6000,-Ft

15000,-Ft

20000

40000,-Ft