Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

A képviselői alapról

Hatályos: 2021. 12. 01

Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

A képviselői alapról

2021.12.01.

Újszentiván Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 143. § (4) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Mötv. 35. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet személyi hatálya

1. § A rendelet személyi hatálya a polgármester kivételével Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének tagjaira (a továbbiakban: testületi tag) terjed ki.

A Képviselői Alap

2. § (1) A Képviselő-testület a költségvetési év január 1. napjától november 30. napjáig (önkormányzati választás évében a választás napjáig) Képviselői Alapot állapít meg annak érdekében, hogy pénzügyi fedezetet biztosítson a testületi tag részére olyan, testületi döntéshozatalt nem igénylő célok megvalósítására, amelyet a testületi tag – figyelemmel a (2) bekezdésben foglaltakra – különösen fontosnak, kiemelten támogatásra méltónak tart.

(2) A Képviselői Alap elsődlegesen, de nem kizárólagosan az alábbi célokra használható fel:

a) közösségi kulturális, szabadidős és sporttevékenység támogatása,

b) helyi civil szervezetek támogatása,

c) lakossági kezdeményezésen alapuló és Újszentiván község közigazgatási területén megvalósuló fejlesztési, felhalmozási jellegű munkálatok támogatása, kivitelezése.

3. § A Képviselői Alap összege: 100.000 Ft/év

4. § (1) A Képviselői Alap felhasználására vonatkozó javaslatot írásban a polgármesterhez kell benyújtani, aki annak teljesítését csak fedezethiány esetében tagadhatja meg. Ennek hiányában a megjelölt Képviselői Alap terhére a polgármester 15 napon belül köteles megtenni a kötelezettségvállalást a vonatkozó jogi szabályozásoknak megfelelően.

(2) A testületi tag önállóan dönthet:

a) a Képviselői Alapja felhasználásáról,

b) más testületi tag Képviselői Alapjával együttesen történő felhasználásáról,

c) a Képviselői Alapjának vagy annak egy részének más testületi tag(ok) részére történő átengedéséről és annak feltételeiről.

(3) A Képviselői Alapot az Újszentiváni Polgármesteri Hivatal elkülönítetten, testületi tagonként kezeli és tartja nyilván.

(4) A képviselői alap nem használható fel azon egyesület vagy egyéb civil szervezet támogatására, melynek az adományozó képviselő-testületi tag az elnöke.

Záró rendelkezés

5. § Ez az önkormányzati rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit 2022. január 1. napjától kell alkalmazni.