Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XII. 23.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2023. 01. 01

Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XII. 23.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2023.01.01.

Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testülete Ügyrendi, Pénzügyi, Szociális és, Kulturális Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

ELSŐ RÉSZ

Általános rendelkezések

1. § A rendelet helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 3. § -ában meghatározott adóalanyok, és 4. § -ában meghatározott adótárgyak vonatkozásában a következő helyi adókat vezeti be:

a) építményadó,

b) telekadó,

c) magánszemélyek kommunális adója,

d) helyi iparűzési adó.

MÁSODIK RÉSZ

Egyes adókra vonatkozó rendelkezések

Építményadó, az adó alapja

2. § Az adó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.

Az adó mértéke

3. § (1) Az adó évi mértéke a vállalkozási tevékenység folytatására szolgáló épületek, épületrészek, valamint a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó egyéb épületek, épületrészek után

a) belterületen minden terület egységesen 1100 Ft/m2

b) külterületen 1100 Ft/m2

(2) Amennyiben a vállalkozási tevékenység címeként – székhely, telephely vagy fióktelep – lakás van megjelölve, úgy a lakásból a ténylegesen használt alapterület – de legalább 10 m2 – adókötelezettség alá esik.

Adómentesség

4. § Mentes az építményadó fizetési kötelezettség alól az a magánszemély, aki építmény tulajdonjogával rendelkezik, vagy az azt terhelő vagyoni értékű jog jogosultja, amennyiben az építményt kizárólag lakás céljára használja.

Telekadó, az adó alapja

5. § Az adó alapja a telek m2-ben számított területe.

Az adó mértéke

6. § Az adó évi mértéke:

a) Az I. körzetben minden terület egységesen: 110,- Ft/m2

b) A II. körzetben: 50 ,- Ft/ m2

d) Út, magánút: 30,- Ft/m2

e) Kivett csatorna, töltés: 0,- Ft/m2

7. § E rendelet alkalmazásában Újszentiván Község két körzetre tagozódik:

a) I. körzet: a község belterülete

b) II. körzet: a község külterülete

Adómentesség

8. § (1) A község illetékességi területén fekvő telkek közül adómentes: A körzeti földhivatal nyilvántartása szerint az 5000 m2-t meg nem haladó, a tulajdoni lapon lakóház, udvar és egyéb épületként feltüntetett és ehhez tartozó telek, telekrész, magánszemély tulajdonosa.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározottakon túl mentes az adó alól az a telek:

a) melynek magánszemély tulajdonosa érvényes építési engedéllyel rendelkezik és az építkezést megkezdte, az építkezés megkezdése évének január 1. napjától számított 4 évig,

b) melynek magánszemély tulajdonosa a lakóépület építésére vonatkozó egyszerű bejelentési kötelezettségének igazoltan eleget tett, az építkezés megkezdése vagy a bejelentés megtétele évének január 1. napjától számított 4 évig. A beépítés tényét az adóalany jogerős használatba vételi engedéllyel, vagy a használatba vétel tudomásul vételére vonatkozó jogerős határozattal, vagy a használatba vétel tudomásul vételéről, megtörténtéről szól hatósági bizonyítvánnyal köteles igazolni az adóhatóságnak.

(3) A (2) bekezdés a) és b) pontja szerinti esetekben amennyiben az adóalany (magánszemély tulajdonos) az építkezés megkezdésének évétől számított 4 évig a használatbavételi engedélyt, vagy a használatbavétel tudomásul vételére vonatkozó jogerős határozatot, vagy a használatba vétel tudomásul vételéről, megtörténtéről szóló hatósági bizonyítványt nem szerzi meg, vagy az ingatlant a mentesség ideje alatt elidegeníti úgy az adómentesség érvényét veszti és az adót az adómentes időszak első napjától köteles visszamenőleg megfizetni.

Magánszemélyek kommunális adója, az adó mértéke

9. § Az adó évi mértéke a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 11. §-ban és a 17. §-ban meghatározott adótárgyanként, illetőleg lakásbérleti jogonként 8.000 Ft

Adómentesség

10. § Mentes az épülettel be nem épített terület.

Helyi iparűzési adó, az adó mértéke

11. § (1) Állandó jelleggel végzett iparűzési adó esetén az adó évi mértéke az adóalap 1,6%-a.

(2)

Adómentesség

12. § Mentes az adó fizetése alól az a háziorvos, fogorvos vállalkozó, akinek vállalkozási szintű iparűzési adóalapja az adóévben a 15 millió forintot nem haladja meg.

Értelmező rendelkezések

13. § (1) vállalkozási tevékenység folytatására szolgáló épületek, épületrészen értendő azon építmény is, melyet tulajdonosa vállalkozási tevékenység folytatására bérbe ad vagy használatra átenged.

(2) vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó egyéb épületek, épületrészek: szociális helyiségek (WC, mosdó, fürdő, öltöző, közlekedő helyiségek, stb), valamint a nem magánszemély tulajdonában álló lakóház, udvar, lakás megnevezésű építmény

14. § Hatályát veszti a helyi adókról szóló 17/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelet.

15. § Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.