Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete

a zöldterületekről szóló 5/2008 (III.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 28- 2023. 03. 28

Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete

a zöldterületekről szóló 5/2008 (III.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.03.28.

Újszentiván Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdésében, a környezet védelméről szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és a 48. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13 (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva következőket rendeli el::

1. § A Rendelet 6/A §-sal egészül ki.:

6/A. §„(1) A forgalomtechnikai eszközök (közúti jelzőtáblák, egyéb közúti jelzések) láthatóságának biztosítása az Önkormányzat kötelezettsége. Az útkereszteződések beláthatóságát (szabadon tartandó látómező) a vonatkozó érvényes útügyi előírásoknak megfelelően a közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosának a kötelessége biztosítani.
(2) A közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni:
a) a közterülettel szomszédos ingatlan határától az úttestig vagy földútig terjedő zöldsáv gondozásáról, tisztán tartásáról azzal, hogy amennyiben az úttest és a közterülettel szomszédos ingatlan határa között kiépített kerékpárút található, úgy a kerékpárút, valamint a kerékpárút és az úttest közti zöldsáv gondozása, tisztán tartása az Önkormányzat kötelezettsége;
b) a közterülettel szomszédos ingatlanról és a hozzá tartozó zöldsávról a gyalogjárda és az úttest fölé nyúló ágak és cserjék szakszerű nyeséséről, vágásáról úgy, hogy azok a gyalogos és közúti forgalmat ne veszélyeztessék, a beláthatóságot biztosítsák az alábbiak szerint:
ba) a burkolt járda függőleges vetületébe növényzet 2,3 m-en belül nem nyúlhat, és
bb) a burkolt út szélétől mért 1,00 m-es sáv függőleges vetületébe növényzet 3,50 m-en belül nem nyúlhat. c) a közterülettel szomszédos ingatlanhoz tartozó zöldsáv területének gyommentesítéséről, a területen a 25 cm szálmagasságot meghaladó fű, illetve gyom rendszeres nyírásáról, valamint a területen található cserjék, fák környezetének gyommentesítéséről.”

2. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatálybalépést követő napon hatályát veszti.