Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelete

A zöldterületekről

Hatályos: 2024. 03. 06

Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelete

A zöldterületekről

2024.03.06.

Újszentiván Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdésében, a környezet védelméről szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és a 48. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13 (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva következőket rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja Újszentiván község közigazgatási területére vonatkozó azon szabályok megállapítása, amelyek meghatározzák az ember és a környezet harmonikus kialakítását, az ökológiai elemek és folyamataik védelmét, ezen belül:

a) az élő növényzet (fák, cserjék, virágok, gyep) rongálását, pusztítását, értékük csökkenésének megakadályozását,

b) egységes falukép kialakítását.

(2) A rendelet szabályozza:

A községben található zöldterületek létesítését, fenntartását, kezelését, rendeltetésszerű, illetve rendeltetéstől eltérő használatát.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya Újszentiván Község közigazgatási területén elhelyezkedő zöldfelületekre terjed ki, így különösen:

a) közterületnek minősülő közparkra, fasorra, utcai sorfákra, zöldsávra, virágágyásra, virágtartókra,

b) lakó- és üdülőépületek elhelyezésére szolgáló tömbtelkek közkert céljára kialakított részére, ha az épület tulajdonosa, kezelője nem azonos a közkert tulajdonosával (kezelőjével) és annak fenntartásáról az önkormányzat gondoskodik,

c) közterületi játszótérre, szökőkutakra, ivókutakra, szobrokra, emlékművekre, illetve azok környékére és egyéb művi elemekre, utcabútorokra,

d) olyan területre, ahol a parkosítás, fásítás már elkezdődött, vagy az arra kijelölt területre.

II. Fejezet

ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK

3. § (1) Zöldterület: Újszentiván mikroklímájának javítására, szerkezetének tagolására, a község lakóinak felüdülésére szolgáló, nagyobb részt állandóan növényzettel borított közterülete (közkert, közpark, beleértve a kerti burkolattal, valamint fásítással kialakított pihenést, védelmet szolgáló területet is).

(2) Közpark: olyan zöldfelületi létesítmény, amelynek alapvető rendeltetése az, hogy a lakosság számára biztosítsa a lakás közelében a hétköznapi és hétvégi szabadidőnek a szabad levegőn való sokoldalú, aktív eltöltését, illetve turisztikai látogathatóságot biztosít.

(3) Utcai telepített sorfa: olyan több, meghatározott fafajtából álló fasor, melyet az utak és a házak között húzódó zöld területre lehet telepíteni.

(4) Helyi védettségű érték: A képviselő-testület által jóváhagyott, fokozottan védetté nyilvánított zöldfelület, faegyed, fasor, melynek fenntartása az Önkormányzat feladata 2. melléklet tartalmazza.

III. Fejezet

ZÖLDTERÜLETEK LÉTESÍTÉSE, FENNTARTÁSA, KEZELÉSE ÉS HASZNÁLATA

4. § (1) Zöldterületet létesíteni, megszüntetni kizárólag az Önkormányzat által véleményezett tervdokumentáció alapján lehet. Fakivágás és nyesés csak az Önkormányzatnak benyújtott bejelentés után megengedett.

(2) A zöldterületeket és azok építményeit, berendezéseit, felszereléseit, beleértve a játszótereket is megfelelő célra és módon mindenki ingyenesen használhatja saját, vagy szülő, illetve felügyelő felelősségére.

(3) Mindenki köteles a rendeltetésszerű használatról és a zöldfelületi, kertberendezési értékek megőrzéséről gondoskodni.

5. § (1) Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, bérlője, használója, üzemeltetője), ahol lehetőség van rá, az ingatlan előtti teljes területet füvesítheti, parkosíthatja.

(2) Lakosság által az önkormányzat tulajdonában lévő zöldterületre telepítés, ültetés történhet:

a) saját költségén

b) az Önkormányzat támogatásával.

(3) Ültetés, telepítés a burkolat szélétől 100 cm-re lehetséges (ÚT 2-1.201:2001 Közutak tervezése Útügyi előírás), amennyiben az út fenntartója másként nem rendelkezik.

(4) Lakosság által az önkormányzat tulajdonában lévő zöldterületre történő növény telepítésénél, ültetésénél a meghatározott telepítési távolságokon túl a következő szempontokat kell figyelembe venni:

a) utcai légvezeték alá fa nem ültethető, kivéve, ha a fa habitusából adódóan a légvezeték védőtávolságát nem veszélyezteti (például: oltott gömb illetve csüngő fajták).

b) sövény vagy fa telepítésekor be kell tartani a közutakra érvényes előírásokat (beláthatóság),

c) közmű fölött nem lehet új telepítést végezni,

d) a közművekre, közlekedésbiztonságra vonatkozó előírásoknak nem megfelelően ültetett növény átültethető vagy kivágatható.

6. § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő zöldterületre telepített fa és cserje az önkormányzat tulajdonába kerül, így annak kivágására, kizárólag előzetes bejelentést követően kerülhet sor. Az Önkormányzathoz benyújtott bejelentésben meg kell jelölni a kivágás helyét, egyed számát, fafajtáját, bejelentő nevét, lakcímét.

A bejelentést megelőzően tilos az élőfát kivágni!

(2) Aki az (1) bekezdésben foglaltakkal ellentétben bejelentés nélkül fát vág ki, illetve csonkol meg, azt az eljáró hatóság a fa megfelelő mértékű pótlására, illetve értékének megfizetésére kötelezheti a Radó - féle értékszámítás alapján. Lábon száradt fa vonatkozásában a fatömeg mindenkori forgalmi értékét kell figyelembe venni 1. melléklet.

Csonkolt fára a Radó- féle értékszámítás nem vonatkozik. Élő fa csonkolása a fa kivágásával egyenlő mértékű értékvesztést jelent.

(3) Közterületen élő fát - amennyiben emberi életet vagy a fa értékénél nagyobb vagyont nem veszélyeztet, lehetőség szerint szeptember 15-től március 20-ig terjedő időszakban kell kivágni a Polgármesteri Hivatalnak benyújtott előzetes írásos bejelentéssel.

(4) A kiszáradt fát a tulajdonosa (kezelője, használója) köteles a fa kiszáradását követően lehetőleg azonnal, de legkésőbb 30 napon belül kivágni Az Önkormányzatnak megküldött bejelentés után.

(5) Ha az engedélyes határozatban kijelölt időpontokat nem teljesíti a kérelmező az eljáró hatóság első alkalommal felszólítja a kérelmezőt a mulasztás pótlására, illetve új időpontot határoz meg, majd második alkalommal szabálysértési eljárást kezdeményezhet. Az időpontok módosítását kérelmező írásban kérvényezheti.

(6) Helyi védettségű értékként nyilvántartott zöldfelületet, faegyedet, fasort felszámolni, kivágni, gallyazni, csonkolni tilos. Amennyiben ezen munkálatok bármelyikére szükség van, úgy azt kizárólag az Önkormányzat végeztetheti el.

7. § (1) A forgalomtechnikai eszközök (közúti jelzőtáblák, egyéb közúti jelzések) láthatóságának biztosítása az Önkormányzat kötelezettsége. Az útkereszteződések beláthatóságát (szabadon tartandó látómező) a vonatkozó érvényes útügyi előírásoknak megfelelően a közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosának a kötelessége biztosítani.

(2) A közterülettel szomszédos ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni:

a) a közterülettel szomszédos ingatlan határától az úttestig vagy földútig terjedő zöldsáv gondozásáról, tisztán tartásáról azzal, hogy amennyiben az úttest és a közterülettel szomszédos ingatlan határa között kiépített kerékpárút található, úgy a kerékpárút, valamint a kerékpárút és az úttest közti zöldsáv gondozása, tisztán tartása az Önkormányzat kötelezettsége;

b) a közterülettel szomszédos ingatlanról és a hozzá tartozó zöldsávról a gyalogjárda és az úttest fölé nyúló ágak és cserjék szakszerű nyeséséről, vágásáról úgy, hogy azok a gyalogos és közúti forgalmat ne veszélyeztessék, a beláthatóságot biztosítsák az alábbiak szerint:

ba) a burkolt járda függőleges vetületébe növényzet 2,3 m-en belül nem nyúlhat, és

bb) a burkolt út szélétől mért 1,00 m-es sáv függőleges vetületébe növényzet 3,50 m-en belül nem nyúlhat;

c) a közterülettel szomszédos ingatlanhoz tartozó zöldsáv területének gyommentesítéséről, a területen a 30 cm szálmagasságot meghaladó fű, illetve gyom rendszeres nyírásáról, valamint a területen található cserjék, fák környezetének gyommentesítéséről.

IV. Fejezet

ZÖLDTERÜLETEK RENDELTETÉSTŐL ELTÉRŐ HASZNÁLATA, KÖZTERÜLET FELBONTÁS

8. § (1) A közterületen lévő zöldterület rendeltetéstől eltérő használata, a használat megszüntetése, illetve a zöldfelületek használata utáni zöldfelületek helyreállítása során a mindenkor hatályos közterület-használat rendjére, Újszentiván Község Építési Szabályzatban, a részletes szabályozási tervekben, a mindenkor hatályos természet védelméről, illetve a kulturális örökség védelméről szóló jogszabályok szerint kell eljárni az e §-ban foglaltak figyelembevételével.

(2) A zöldterületeket rendeltetéstől eltérő célra (árusítás, majális, búcsú, reklám, építés, bontás stb.) használni kizárólag jogerős (közterület használati, építési) engedély alapján lehet. Az engedélyezésnél ügyelni kell arra, hogy a zöldfelületeken lévő fák, növények, berendezések, felszerelési tárgyak szabadon maradjanak, ne rongálódjanak.

(3) A zöldterületeken rendeltetéstől eltérő használat során amennyiben a növényzet, illetve a zöldterület felszerelését képző építmények, berendezések sérülése, megsemmisülése, vagy a humuszréteg letermelése, külön területen való tárolása várható, a használó köteles a saját költségén:

a) a növényzet védelméről – a helyszínen favédelmi kerítés, kaloda elhelyezésével – gondoskodni,

b) a növényzet előzetes áttelepítését, előírt pótlását elvégezni,

c) a padokat, kertberendezési tárgyakat, kerti utakat helyreállítani,

d) a humuszréteget eredeti helyére visszateríteni.

(4) A zöldterületek rendeltetéstől eltérő használatára irányuló engedélyben – a vonatkozó jogszabályokban írtak mellett – elő kell írni a használat részletes, egyedi feltételeit, szabályait, időtartamát, a növényzet előzetes áttelepítésének, illetve pótlásának kötelezettségét, továbbá az áttelepítés, pótlás helyét, valamint a helyreállítás módját, a teljesítés határidejét.

(5) Aki a zöldterület állapotát valamilyen engedélyezett tevékenységével összefüggésben megváltoztatja, köteles azt a tevékenység befejezését követő 30 napon belül, kivéve nyugalmi időszak esetén, legkésőbb április 30-ig visszaállítani.

(6) A zöldterület használója köteles a zöldterületen elhelyezett tárgyakat az engedélyben, hozzájárulásban megállapított időtartam lejártát követően a zöldterületről haladéktalanul eltávolítani, valamint az általa használt zöldterületet tisztán, rendben tartani.

9. § (1) A közutak és a járdák közötti zöldsáv az utcai sorfák telepítési helye. A sorfák közelében:

a) közművezeték csak az ágazati szabványban előírt védőtávolságra helyezhető illetve újítható fel,

b) közművezeték építése a föld folyamatos visszatöltése, szükség esetén védőcső behúzása, valamint a feltárt gyökérzet 6 órán belüli földtakarása mellett lehetséges.

(2) A közművesítés során csatolni kell – a vonatkozó jogszabályokban előírtak mellett – a felhasználni kívánt terület helyszínrajzát,

a) a meglévő növényállomány, egyéb közterületi elemek szakszerű ábrázolásával, továbbá

b) a megbízott szervezetnek a tervezett használathoz történő hozzájárulását, illetve szakember által készített Zöldleltárt, melyben szerepel a helyreállítási, pótlási, takarítási költségkimutatását,

c) a helyreállítás vállalt határidejét.

(3) A zöldterületen végzett más célú, eltérő használat során az esetleges fakivágáshoz előzetes bejelentés szükséges.

10. § (1) Az utcai sorfák környezetében kizárólag olyan építési tevékenység folytatható, amely nem károsítja a fasort, amennyiben mégis szükséges a fák kivágása akkor az a tervdokumentáció vonatkozó részének csatolása mellett bejelentés után lehetséges azzal, hogy a kivágott fák pótlásáról gondoskodni köteles.

(2) Ha a zöldterület engedélyezett más célú használata során a növényzet (vagy a zöldterületen lévő kerti építmény, berendezés, felszerelés) megsemmisülése várható, az engedély kérelmezője köteles saját költségén:

a) a növényzet előzetes áttelepítéséről, illetve annak azonos értékű növényzettel történő pótlásáról gondoskodni esetleg szakvállalkozó megbízásával,

b) a kerti építmények, berendezések, felszerelések pótlásáról gondoskodni.

(3) A pótlási kötelezettséget a tevékenység befejezését követő lehető legrövidebb időn belül, de legkésőbb fél éven belül kell teljesíteni, illetve a teljesítést a megbízott szervezettel igazoltatni.

(4) Amennyiben a helyreállítás befejezésétől számított 3 éven belül a zöldfelület területén a pótlás fogyatékossága következik be, köteles az engedélyezett saját költségén helyreállítani.

(5) Amennyiben a zöldterület felbontására közműépítés, rekonstrukció, vagy az ingatlanra történő közműbekötés céljából van szükség, s a kérelmező saját erőből nem képes a növényzet (illetve a berendezések és felszerelések) szakszerű áttelepítését, pótlását, takarítását, helyreállítását elvégezni, úgy erre a munkára szakosodott céget (vállalkozót) kell megbíznia.

(6) A zöldterületen olyan munkát, mely a növényzetben kárt okoz, bejelentés nélkül csak halasztást nem tűrő esetben (csőtörés, baleset – és hibaelhárítás) szabad végezni. Az ilyen esetben végzett munkát haladéktalanul, de legkésőbb 24 órán belül, utólag be kell jelenteni a Önkormányzatnak, s a terület helyreállítását el kell elvégezni.

(7) Új burkolatkészítésnél vagy felújításkor a burkolat területére eső fás növényzetet csak úgy lehet burkolattal körbevenni, hogy annak töve körül lehetőség szerint a szakmai előírásoknak megfelelő, de legalább 1,5 m átmérőjű szabad (földes) terület maradjon. A szabadon maradó területet faverem ráccsal, bizonyos esetekben –szoliter növényeknél főként- öntözőtányérral kell ellátni.

(8) Amennyiben a fák gallyazása a légvezeték vagy egyéb közművek biztonságos üzemeltetésének biztosítása miatt vált szükségessé, a mindenkori közmű tulajdonosának ( kezelőjének, üzemeltetőjének) a kötelessége elvégeztetni. A munka elkezdése előtt köteles az Önkormányzat részére bejelentést. Az Önkormányzat hozzájárulása nélkül a munkát elvégeztetni csal életveszély, vagy jelentős anyagi kár elhárítás esetén lehet.

Az Önkormányzat a munkák elévégzését átvállalhatja.

V. Fejezet

NÖVÉNYVÉDELEM, A PARLAGFŰ ÉS ALLERGÉN GYOMNÖVÉNYEK VISSZASZORÍTÁSÁNAK SZABÁLYAI

11. § (1) Az e rendelet hatálya alá tartozó zöldterületek, valamint növényzet ápolásáról és az idényszerű növényvédelmi munkálatok elvégzéséről, valamint a gyom- és allergiát okozó növények, különösen a virágzó parlagfű mentesítéséről a tulajdonosok, kezelők, használók, bérlők kötelesek gondoskodni.

(2) A parlagfű irtásáról folyamatosan, legkésőbb zöld bimbós állapot előtt, az időjárástól függő gyakorisággal kell gondoskodni.

(3) A területen található allergén, lágyszárú növények gyomirtását a lehetséges eszközök (mechanikus, kémiai, agrotechnikai), illetve engedélyezett készítmények (herbicidek) felhasználásával kell elvégezni.

(4) A parlagfű vegyszeres gyomirtása tekintetében az illetékes hatóság szakvéleménye az irányadó.

(5) A parlagfű felismerésének elősegítéséről, előfordulási helyének, irtásának, továbbá a parlagfű okozta allergiás megbetegedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalóknak a lakosság körében történő tudatosításáról az Önkormányzat szórólapok útján lehetőség szerint gondoskodik.

12. § (1) A növényvédő-szereket a növényvédő szer engedély okiratának, illetve címkéjének ember- és környezet veszélyeztetését megelőző előírásai, valamint a felhasználásra és a növényvédelmi technológiára vonatkozó utasításai, betartásával lehet felhasználni.

(2) A kezelendő zöldterületen a növényvédő-szeres munka megkezdése előtt szembetűnő helyen, kellő számú, jól látható „Vigyázat! Növényvédő-szerrel kezelt terület! Idegeneknek belépni tilos!” feliratú táblát kell elhelyezni, amelyeket a növényvédő-szer előírt, élelmezés-egészségügyi várakozási idő letelte után szabad eltávolítani.

(3) Közterületen – a (2) bekezdésben rögzítettek helyett – a fenntartó által végzett növényvédelmi tevékenységekről kötelező közérdekű tájékoztatást kell közzétenni a helyi médiában, illetve megbízott szervezet útján.

VI. Fejezet

ZÖLDTERÜLETEK VÉDELME

13. § (1) Zöldterületet vagy annak részét eredeti funkciójától eltérően felhasználni (beépíteni, megszüntetni) csak a jóváhagyott Újszentiván Építési Szabályzat, illetve részletes szabályozási terv alapján szabad.

(2) Nem minősül más célú felhasználásnak a zöldterületet ellátó nyomvonalas létesítmények és műtárgyaik, tartozékai engedélyezett építése (pl. térvilágítás, öntözőhálózat stb.).

(3) Tilos a zöld területeken:

a) mások pihenését, nyugalmát zavarni,

b) hulladékot, törmeléket, sót, sós homokot, vagy azokkal szennyezett havat, illetve tárgyakat lerakni, szemetelni, illetve kihelyezett szeméttárolóba háztartási hulladékot elhelyezni,

c) sétáltatott állat ürülékét hátrahagyni,

d) állati tetemet elhagyni,

e) az ingatlan tulajdonos engedélye nélkül az élő növényekről növényi részek (virágok, levél, termés stb.) szedése, a fák megcsonkítása,

f) a fák indokolatlan, pusztulásukat elősegítő módon történő megcsonkítása, vagy olyan szakszerűtlen kezelése, amely értékük csökkenésével jár,

g) növények olyan módon való gyűjtése, károsítása, amely a faj vagy fajta káros megváltoztatásához, illetőleg kipusztulásához vezethet (kivéve a mindenkor hatályos természet védelméről szóló jogszabályok hatálya alá tartozó növények, melyekre a jogszabályok előírásai vonatkoznak),

h) élő fákat hirdetés céljára használni, illetőleg ágaikon tárgyakat (kivéve madáretető, madárodú) elhelyezni,

i) erdőterületen, parkokban az élő fáról, cserjéről gallyat, díszítő lombot gyűjteni (kivéve a bot, díszítő gally termelését szolgáló erdő és a minőségi törzsnevelést elősegítő nyesés),

j) kerti építmények, berendezések (bútorok, pihenőpad, szemét- hulladékgyűjtő) nem rendeltetésszerű használata, rongálása,

k) a (közterületeken elhelyezett) szobrokra, emlékművekre felmászni, azokat rongálni, beszennyezni, illetve az emlékművek, szobrok környezetébe nem illő tárgyakat elhelyezni,

l) a játszótereken lévő játszóeszközöket nem rendeltetésszerű módon, illetve 14 éven felülieknek használni (kivéve a játszóterek sportcélú eszközeit),

m) gyepfelületre, parkosított területre, illetve zöldfelület céljára szánt területre gépjárművel behajtani, beállni, illetve járművet mosni,

n) vízcsobogókat, kutakat, vizes medencéket rendeltetésellenes célokra használni,

o) házilag elkészített kerékvetők kihelyezése (pl.: használt gumiabroncs, fa-, vagy vaskaró), csak az Önkormányzat engedélyével lehetséges. Ezek kihelyezésénél be kell tartani a MSZ – 07-3713-86 –ben foglalt oldalakadály távolságokra vonatkozó előírásokat, a kerékvetőkő vagy vezetőoszlop Magyar Szabványnak meg kell, hogy feleljen.

(4) Azzal szemben, aki a közterületen a fákat indokolatlanul, szakszerűtlenül megsebzi, csonkítja, cserjéket megrongálja (tiporja, letépi) szabálysértési eljárás indul.

14. § (1) Az állampolgároknak joga, hogy a zöldfelületek károsítása esetén az önkormányzat (tulajdonos, bérlő, használó, kezelő, üzemeltető) és az illetékes hatóság figyelmét felhívják.

(2) A zöldterületek, illetve növényzet védelmét a tulajdonos (kezelő, bérlő, használó, üzemeltető) változása esetén is biztosítani kell.

(3) Köteles minden tulajdonos (kezelő, bérlő, használó, üzemeltető) a tulajdonában, kezelésében, birtokában lévő területen a közlekedést akadályozó (járda és úttest felé nyúló) faágak, bokrok gondozását, nyesését elvégezni.

VII. Fejezet

Szabálysértési rendelkezések

15. § (1) Aki a közterületen lévő gyepet, lágy és fásszárú növényzetet:

a) bejelentés nélkül felszámol,

b) bejelentés nélkül élőfát kivág,

c) élőfát lecsonkol,

d) bejelentés nélkül nyesedéket gyűjt szabálysértést valósít meg és harmincezer forint pénzbírsággal sújtható, amennyiben magasabb szintű jogszabályban rögzített súlyosabb cselekményt nem valósít meg.

(2) Aki a 12. § (3) és (4) bekezdésekben meghatározott előírásokat megszegi, szabálysértést valósít meg és harmincezer forint pénzbírsággal sújtható, amennyiben magasabb szintű jogszabályban rögzített súlyosabb cselekményt nem valósít meg.

(3) Aki a helyi jelentőségű, védettséget élvező védett növényzetet megrongálja, csonkítja, elpusztítja, a szabálysértési eljárás következményein kívül köteles a növény értékét – amennyiben más jogszabály eltérően nem rendelkezik- illetve az Önkormányzat által megállapított vagy jóváhagyott pótlási költséget is megfizetni. Aki ezen előírást megszegi, szabálysértést valósít meg és harmincezer forint pénzbírsággal sújtható, amennyiben magasabb szintű jogszabályban rögzített súlyosabb cselekményt nem valósít meg.

VIII. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉS

16. § Hatályát veszti A zöldterületekről szóló 5/2008. (III. 25.) önkormányzati rendelet.

17. § Ez a rendelet 2024. március 6-án lép hatályba.

1. melléklet a 10/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelethez

A fa értékének meghatározása

1. Az értékszámítás dr. Radó Dezső értékszámítási tematikája alapján készül.

Az értékszámítás dr. Radó Dezső értékszámítási tematikája alapján készül.

Azt a tényt elfogadva, hogy adott korú és megfelelő növényegészségügyi paraméterekkel rendelkező individum csak életkorának és fenntarthatóságának számolt értéke alapján pótolható – készült a fa értékszámítás. Az adott rendszertani csoporton (taxonon) belül – ami lehet faj, alfaj természetes és kultúrváltozat – az értékmeghatározás alapja a kétszer iskolázott földlabdás 12- 14 cm törzskörméretű egyed, az Önkormányzat által elfogadott árjegyzékében szereplő csomagolási, rakodási és Áfával növelt értéke.

A faérték:

1.1.

A

(Amennyiben a fa életkora tízéves időköznél pontosabban becsülhető a két határ évtizedszorzó átlagával, illetve a telepítési évhez viszonyítva – amennyiben az ismeretes – számolunk).A fa törzsátmérőjét 1 méter magasságban megmérjük, majd a mellékelt táblázatból kikeressük a tapasztalati adatok alapján becsült életkorát (illetve legközelebbi rokon fafaj jellemző korát).

A kikeresett kor alapján az alábbi útmutatás szerint szorozzuk a fentiekben leírt aktuális faiskolai bruttó árral.

10 éves fa szorzószáma

10

20 éves fa szorzószáma

40

30 éves fa szorzószáma

84

40 éves fa szorzószáma

160

50 éves fa szorzószáma

300

60 éves fa szorzószáma

500

70 éves fa szorzószáma

700

80 éves fa szorzószáma

800

90 éves fa szorzószáma

900

100 éves vagy egyedi védelem alatt álló fa szorzószáma

1000

1.2. B

A számított értéket tovább szorozzuk az alábbiakban leírt módosító tényezőkkel:

Módosító tényezők: A lombkorona állapota szerinti együtthatók.

1. Egészséges

1

2. Csonkolt

0,7

3. Erősen csonkolt

0,4

1.3. A számított értéket tovább szorozzuk az alábbiakban leírt módosító tényezőkkel:
(A x B)
C
Módosító tényezők:
A növények elhelyezkedésétől (telepítési helyétől) függő együttható.

1. Sűrűn betelepített területen (fákban szegény)

1

2. Település belső területein (fákkal közepesen ellátott)

0,7

3. Kertes beépítésű területeken (fákkal átlagosan ellátott)

0,5

(A x B) x C)
Amennyiben a fakivágás engedély nélkül történt, a megmaradt törzsalap átmérője szerinti értékét felvesszük (ismeretlen fafaj esetén Quercus robur – kocsányos tölgy becsült adataival számolunk a fent ismertetett módszerrel).

2. melléklet a 10/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelethez

Védett zöldterületek, faegyedek, fasorok
Védett zöldterületek, faegyedek, fasorok

1. Temető melletti Erzsébet sori gesztenyefák

2. Autcán található játszótér fái

3. A Laktanya felé vivő úton található fasor

4. Fő u. 5. számú ingatlan előtti 2 darab platánfa

5. Rét soron a Sportpálya melletti 1 nyárfa

6. Damjanich utca 31.-33. számú ingatlanok előtt lévő hársfák

7. a Fő utcai nyárfák és a Fő utcai juharfák

8. a Damjanich utca 17. számú ingatlan előtti diófák

9. az Árpád utca 5-13. számú ingatlanok előtti hársfák