Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 16

Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.16.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
A 2023. évi költségvetés előkészítésében kiemelt cél volt a költségvetés egyensúlyának biztosítása, kiszámítható és stabil gazdálkodás mellett, a működési hiány nélküli gazdálkodás feltételeinek megteremtése. A költségvetés egészét és részleteit is, továbbra is döntően befolyásolják a Covid-19 világjárvány miatt bekövetkezett gazdasági hatások valamint a kormány számos, az önkormányzat pénzügyi autonómiáját felülíró döntései és a környező országokban dúló háborús helyzet.
Nem került vissza az önkormányzatokhoz a gépjármű-adó 2020. előtti helyben maradó része, és a következő adóévre is kiterjesztik a KKV-k iparűzési adójának 50 %-os mérséklését (2 helyett 1 százalék), azonban a kormány a 10 000 fő alatti települések részére ezt kiegészíti. A működésben a korábbinál erősebben érzékelhető a növekvő inflációt és az energia árak elszabadulása, tehát az önkormányzat saját forrásainak bővítésével idén már nem tudja érdemben kompenzálni.
A bevételi és kiadási előirányzatok meghatározása az alábbi jogszabály-változások figyelembe vételével történt.
A 2023. évi költségvetési rendelet előkészítéséhez, elfogadásához, megalkotásához a legfontosabb előírások:
Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény (továbbiakban: 2023. évi költségvetési törvény),
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény
(továbbiakban: Mötv.),
A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény,
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban:
Stabilitási tv.),
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.),
Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet (továbbiakban: Ávr),
A nemzeti köznevelésről szóló 2011. CXC. törvény (továbbiakban: Nkt.)
A kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 574/2022. (XII. 23.) Korm. rendelet
A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII tv. (továbbiakban: SZJA)
A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény
Az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I.11.) Korm. rendelet (továbbiakban: Áhsz.)
A költségvetés tartalmi, formai követelményei:
Az Áht. 24. §. (3) bekezdés értelmében a jegyző által előkészített költségvetési rendelettervezetet a polgármester február 15-ig nyújtja be a Képviselő-testületnek.
Az Ávr. 27. §. (2) bekezdése szerint a polgármester a Képviselő-testület elé terjeszti a bizottságok által megtárgyalt rendelet-tervezetet, melyhez csatolja legalább a pénzügyi bizottság írásos véleményét.
A költségvetési rendelet-tervezet vonatkozásában az Áht. 23. § (2) az Ávr. 24. § (1)-(2) bekezdése rögzíti, hogy elkülönítetten kell kezelni a helyi önkormányzat, valamint a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szervek - ide értve az önkormányzati hivatalt is -, bevételi és kiadási előirányzatait.
A Mötv.111. § (4) bekezdésében és az Áht. 23. § (4) bekezdésében foglalt rendelkezések értelmében a költségvetési rendeletben külső finanszírozású működési célú költségvetési hiány nem tervezhető.
A Mötv. 117-118. §-ai rendelkeznek a helyi önkormányzatok feladatfinanszírozási rendszeréről. Az Országgyűlés a feladatfinanszírozási rendszer keretében, a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott módon támogatást biztosít a feladatot meghatározó jogszabályban megjelölt közszolgáltatási szintnek megfelelően a kötelezően ellátandó feladatokhoz oly módon, hogy a feladatfinanszírozási rendszernek biztosítania kell a helyi önkormányzatok bevételi érdekeltségének fenntartását.
A költségvetés tartalmával kapcsolatban előírás, hogy a költségvetés tartalmazza a helyi önkormányzat költségvetési bevételi és költségvetési kiadási előirányzatait működési bevételek és működési kiadások, felhalmozási bevételek és felhalmozási kiadások, kiemelt előirányzatok, továbbá kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban. Mindezek vonatkoznak a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szervekre is.
A Stabilitási tv. 45. § (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján kiadott 353/2011. (XII. 30.) az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól szóló Kormányrendeletben meghatározottak szerinti saját bevételek költségvetési évet követő 3 évre várható összegét, a költségvetés előterjesztésekor be kell mutatni. Ezt a bemutatást szolgálja a 8. sz. melléklet.
Be kell mutatni továbbá a helyi önkormányzat mérlegét közgazdasági tagolásban, előirányzat felhasználási tervét, valamint a közvetett támogatásokat.
Az Áht. 102. § (3) bekezdése előírja, hogy a költségvetés előterjesztésekor a bevételeket és kiadásokat megfelelő csoportosításban, a vonatkozó év terv adatainak, az előző év várható, és az azt megelőző év tény adatainak bemutatásával kell szerepeltetni. Ezt a bemutatást szolgálja az 1-2. sz. melléklet.
2023. évi költségvetéssel kapcsolatos általános indoklások:
2023. január 1-től a minimálbér 200 000 Ft-ról 232.000 Ft-ra, a garantált bérminimum 260.000 Ft-ról 296 400 Ft-ra nőtt.
A központi költségvetésből származó köznevelési feladatok támogatásának, az egyes szociális és gyermekjóléti feladatok és a kulturális feladatok támogatásainak fajlagos összegei jelentősen nem változtak.
2021. évben a központi költségvetésből származó normatív támogatásoknál változott a szolidaritási hozzájárulási adó számítási módszere, szolidaritási adóként 254 440 forintot kell befizetnünk, az általános működési támogatás 198 753 349 Ft.
A 2023. évi költségvetés rendelet-tervezet előkészítése során a valós pénzügyi egyensúly megteremtése érdekében a bevételek reális megtervezését, illetve a kiadások jogszabályi környezethez igazodó ésszerű és mértékletes tervezését állítottuk össze úgy, hogy a felhalmozási kiadások aránya a felhalmozási bevételek mértékén belül maradjon, továbbá a működési kiadásokat a működési bevételekből fedezzük.
Újszentiván Községi Önkormányzat és intézményeinek 2023. évi költségvetési bevételi előirányzatai (2. számú melléklet szerint)
I. Helyi Önkormányzat bevételi előirányzatai
A helyi önkormányzat bevételei között az Ávr. 24. §. szerint kell tervezni különösen a helyi adó bevételeket, helyi önkormányzatok általános működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódó támogatásokat, a központi költségvetésből származó egyéb költségvetési támogatásokat, elkülönítetten az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló projektek bevételeit.
Működési célú támogatások államháztartáson belülről 198 753 eFt előirányzattal tervezhetőek.
A helyi önkormányzatok működésének általános támogatására 71 264 eFt-ot biztosít központi költségvetési törvény.
A köznevelési feladatok támogatásához kapcsolódóan 52 576 eFt támogatást kapunk. A köznevelés területén fő feladatunk az óvodai ellátás biztosítása. Ezen feladathoz tavaly évhez hasonlóan a központi költségvetés átlagbér alapú bértámogatást, kiegészítő bértámogatást, óvodaműködtetési támogatást biztosít.
Szociális és gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatok támogatására 58 780 eFt-ot kapunk 2023. évben. A támogatási összeget bölcsődei bér és üzemeltetés támogatásra, továbbá az intézményi gyermekétkeztetés támogatására kapjuk.
Közhatalmi bevételekből várhatóan 69 548 eFt bevétel származik az idei évben. Ezen belül:
A Vagyoni típusú adókból az építményadó bevételi előirányzatát 24 340 eFt változatlan adómérték mellett.
A Termékek és szolgáltatások adói:
Iparűzési adó: 43 882 eFt-ot tervezhetünk
Az idegenforgalmi adó 2021. augusztusa óta újra beszedhető, a turizmus várható alakulását nagyon nehéz tervezni, jelenleg a 166 e Ft kerül tervezésre.
Egyéb közhatalmi bevétel (bírságok, díjak) előirányzata összességében 1 100 eFt.
Működési bevételek: Összességében 2.201.888 eFt-os bevételi előirányzattal tervezünk. Ezen belül:
Szolgáltatások ellenértéke 88 478 eFt.
Ez a lakásbérleti díjak bevételei, a helyiség bérleti díj egyéb bérleti díjak előirányzataiból, valamint a munkásszálló tervezett bevételeiből tevődik össze.
Közvetített szolgáltatások ellenértéke: az Önkormányzat nevében továbbszámlázott szolgáltatások (közmű, közüzemi díjak) várható összege 11 208 e Ft.
Kiszámlázott általános forgalmi adó: Az előirányzat nagyobb mértékben az Önkormányzat nevében végzett szolgáltatások utáni ÁFA bevételeket tartalmazza, az előirányzat összege 15 334 eFt.
Az egyéb működési bevételeknél továbbra is 2 040 eFt előirányzattal tervezünk, a mely a mezőőri járulékból várható összeg.
Felhalmozási bevételek: Az ingatlanok, földterület, telek értékesítés előirányzata 66 500 eFt, amely a Képviselő-testület döntése alapján az Újszentiván 052/11 és a 052/7 hrsz-ú ingatlanok értékesítéséből várható.
Felhalmozási és működési finanszírozási bevételek:
Költségvetési maradvány – Előző évi költségvetési maradványának Az Áht. 23. §. (2) bekezdés d) pontja lehetőséget ad arra, hogy a költségvetési rendelet-tervezetben a hiány belső finanszírozására az előző évek maradványának igénybevételét tervezzük. Az előterjesztésben 356 314 eFt-tal számolunk. A 2022. évi maradvány tényleges összege a zárszámadáskor állapítható meg.
Az önkormányzat 2023. évi költségvetési kiadásainak bemutatása
Az Újszentiváni Tölgyfa Óvoda és Bölcsőde vezetőjével a 2023. évi költségvetéssel kapcsolatos egyeztetések megtörténtek.
A személyi juttatások teljes összege Önkormányzati szinten 237 355 e Ft 2023. évre.
Az Intézménynél távozó munkavállalók felmentési költségei 2023. évre még plusz költséget ró Önkormányzatunkra, azonban ez előreláthatólag 2024. évre költség csökkenést eredményez.
A munkaadókat terhelő járulékok 30 433 e Ft. A járulékok számítási alapja a 2022. évi szinten maradt.
A kiadásokon belül a dologi kiadások az infláció és az energia áremelkedések ellenére a 2022. szinten vannak tervezve.