Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (X. 27.) önkormányzati rendelete

a Fehér Ignác Tanulmányi Ösztöndíjról

Hatályos: 2023. 10. 28

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (X. 27.) önkormányzati rendelete

a Fehér Ignác Tanulmányi Ösztöndíjról

2023.10.28.

Algyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy Algyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) támogatást biztosítson a Fehér Ignác Tanulmányi Ösztöndíj (továbbiakban: ösztöndíj) segítségével a kiemelkedő tanulmányi eredménnyel rendelkező, tehetséges algyői tanulóknak.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed valamennyi algyői bejelentett lakóhellyel-, illetve tartózkodási hellyel rendelkező, felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóra.

Fehér Ignác Tanulmányi Ösztöndíj

3. § Ösztöndíjban részesíthető az a hallgató, aki a pályázati felhívás közzétételének időpontját megelőző legalább két évben algyői bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és diploma megszerzése érdekében felsőfokú oktatási intézményben, nappali vagy levelező tagozaton, önköltséges vagy államilag finanszírozott képzésben tanulmányokat folytat, és az elbírálást megelőző félévben a 4. §-ban meghatározott módon igazolt tanulmányi átlaga elérte a 4,2-es átlagot, és a pályázat beadásakor 27 évesnél fiatalabb.

4. § (1) A hagyományos tanulmányi átlag megállapítása az oktatási intézmény által igazolt hagyományos tanulmányi átlag eredménye és a teljesített kreditek összege alapján történik.

(2) Az átlag megállapításánál kizárólag a rendeletben meghatározott módon igazolt átlag vehető figyelembe.

(3) Azonos tanulmányi átlagok esetén az jogosult ösztöndíjra, aki magasabb kreditértékkel rendelkezik.

(4) Első évfolyamos hallgatók esetén ösztöndíj az első tanév első félévének lezárása után állapítható meg.

5. § (1) A képviselő-testület 4,2-es tanulmányi átlag felett, a pályázatban eredményesen résztvevő pályázóknak, egységesen 10.000,- Ft/fő/hó támogatást biztosít.

(2) A képviselő-testület az (1) bekezdésben meghatározott tanulmányi átlagot és a támogatási összeget az adott évi költségvetési rendelet elfogadásáig határozza meg.

6. § Az ösztöndíj iránti pályázathoz mellékelni kell:

a) a hallgatói jogviszony igazolást;

b) az oktatási intézménnyel hitelesített, hagyományos tanulmányi átlag eredményét és a teljesített kreditek összegét tartalmazó igazolás.

c) az 1. melléklet szerinti pályázati adatlapot.

Közös eljárási szabályok

7. § (1) Az ösztöndíj iránti pályázat benyújtásának lehetőségéről minden évben - a tárgyévi költségvetési rendelet elfogadásáig - a képviselő-testület dönt.

(2) A pályázati felhívás közzétételéről, az adott évi ösztöndíj odaítéléséről és összegéről - a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben - a Polgármester dönt. Az elutasított kérelmek elleni felülvizsgálatról, illetve méltányossági kérelmekről a Humán és Ügyrendi Bizottság dönt.

(3) Az ösztöndíj iránti pályázat benyújtására a felhívást az Algyői Polgármesteri Hivatal az I. félév vonatkozásában (szeptember 1. – január 31. közötti 5 hónap) minden év január 31. napjáig, a II. félév vonatkozásában (február 1. – június 30. közötti 5 hónap) minden év június 30. napjáig teszi közzé.

(4) A (3) bekezdés szerinti pályázati felhívást a helyben szokásos módon, hirdetményben és Algyő Nagyközség honlapján (www.algyo.hu) kell közzétenni.

(5) A pályázati felhívásnak tartalmaznia kell:

a) az ösztöndíj adományozójának megnevezését,

b) az ösztöndíj célját, fő feltételeit,

c) a pályázatok benyújtásának határidejét, helyét és az elbírálási eljárás fő részleteit.

(6) A közzététellel egy időben a felhívást elektronikus úton el kell juttatni Algyő Nagyközség Önkormányzata gazdasági társaságainak és intézményeinek is, az információ áramlása érdekében.

(7) A pályázatot az Algyői Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Szociális Csoportjához (6750 Algyő, Kastélykert utca 40.) kell benyújtani.

(8) A pályázati felhívásban meghatározott, jogvesztő benyújtási határidőt követően érkezett pályázat alapján ösztöndíj nem adható.

8. § (1) Az ösztöndíj odaítélése egy tanulmányi félévre történik. A Polgármester az ösztöndíj odaítéléséről a pályázati felhívásben szereplő határidőt követően, 30 napon belül dönt.

(2) A döntésről az ösztöndíjban részesülő hallgatót postai vagy elektronikus úton értesíteni kell.

(3) Az ösztöndíj a pályázó kérelme alapján a pályázatban megjelölt, a pályázó nevére szóló bankszámlára történő utalással, kivételes esetben postai úton folyósítható.

(4) A szeptember 1. – január 31. napja közötti 5 hónapra megállapított ösztöndíj, illetve a február 1. – június 30. napja közötti 5 hónapra megállapított ösztöndíj egyösszegben kerül kifizetésre.

(5) Amennyiben a pályázó a tanulmányait szünetelteti, vagy hallgatói jogviszonya megszakad, a változás bekövetkezésétől számított 15 napon belül köteles azt az Algyői Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Szociális Csoportjához (6750 Algyő, Kastélykert utca 40.) bejelenteni.

(6) A (5) bekezdésben meghatározott bejelentési kötelezettség elmulasztása az ösztöndíj visszamenőleges, egyösszegű visszafizetését vonhatja maga után.

(7) A pályázó a hallgatói jogviszony megszakadását követő 30 napon belül köteles egy összegben visszafizetni Algyő Nagyközség Önkormányzata számára a hallgatói jogviszony megszakadása utáni időszakra már megítélt és részére folyósított ösztöndíjat.

(8) Valótlan adatközlés esetén, vagy jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett, már kiutalt ösztöndíjat a pályázó a jegybanki alapkamattal megemelt összegben köteles Algyő Nagyközség Önkormányzata részére visszafizetni, és az ösztöndíjra a későbbiekben nem pályázhat.

9. § (1) E rendeletben megállapított támogatás finanszírozására Algyő Nagyközség Önkormányzatának éves költségvetésében kell előirányzatot biztosítani.

(2) A Fehér Ignác Tanulmányi Ösztöndíjra az adott évi forrás kimerüléséig lehetséges pályázni a meghatározott tanulmányi átlagok és a határidők teljesítésének feltételével.

10. § Ez a rendelet 2023. október 28-án lép hatályba.

11. § A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Fehér Ignác Tanulmányi Ösztöndíjról szóló 4/2020. (II.28.) önkormányzati rendelet.