Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete

Algyő Nagyközség Önkormányzata 2024. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2024. 03. 01

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete

Algyő Nagyközség Önkormányzata 2024. évi költségvetésének végrehajtásáról

2024.03.01.

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. 68. § (4) bekezdésében, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (2) bekezdés h.) pontjában és 34. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Algyő Nagyközség Önkormányzata 2024. évi költségvetésének végrehajtására a következő rendeletet alkotja:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed:

a) Algyő Nagyközség Önkormányzatára (a továbbiakban: Önkormányzat),

b) az Önkormányzat költségvetési szerveire,

c) az Önkormányzat kizárólagos tulajdonú gazdasági társaságaira, továbbá

d) a rendeletben foglaltak szerint támogatásban részesített természetes személyekre, jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

(2) A rendelet hatálya a helyi nemzetiségi önkormányzat esetében csak az önkormányzati támogatás folyósítására terjed ki. A helyi nemzetiségi önkormányzatokkal való együttműködés egyéb szabályait külön megállapodás rögzíti.

2. Az önkormányzati költségvetési szervek gazdálkodása

2. § (1) Az Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal, valamint az önállóan gazdálkodó költségvetési szervek gazdálkodása a pénzforgalom tekintetében is elkülönül, önálló elemi költségvetéssel rendelkeznek.

(2) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a Polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a Jegyző a felelős.

3. A költségvetés végrehajtására vonatkozó általános szabályok

3. § (1) A költségvetési szerveknek a jóváhagyott éves költségvetés alapján, a vonatkozó jogszabályokban, valamint az alapító okiratukban maghatározott követelmények és feltételek érvényesítésével kell működniük és gazdálkodniuk, a gazdaságosságra, a hatékonyságra és az eredményességre vonatkozó előírások, a gazdálkodási, számviteli szabályok maradéktalan betartása, és az ellenőrizhetőség szempontjainak biztosítása mellett.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a költségvetési szervek képviseletére jogosult személyeket a költségvetési rendeletben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, a Jegyzőt, valamint az egyes költségvetési szervek képviseletére jogosult személyeket, hogy a költségvetési rendeletben előírt bevételi előirányzatok és a kiadási előirányzatok célirányos felhasználásának végrehajtása érdekében szerződéseket kössenek és módosítsanak.

(4) Az Önkormányzat költségvetési szerveinek bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatók. Az önállóan működő költségvetési szervek a kiemelt előirányzatokon belül saját hatáskörben gazdálkodhatnak, a pénzügyi számviteli nyilvántartás az Algyői Polgármesteri Hivatal Pénzügyi és Adócsoportjánál (Továbbiakban: Pénzügyi és Adócsoport) folyik.

(5) A bevételek beérkezésének és a kiadások teljesítésének ütemezéséről a költségvetési szervek az az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 78. § (2)-(3) bekezdésében, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 122. § (2) bekezdésében foglaltakra tekintettel legalább havi bontásban felhasználási ütemtervet és likviditási tervet készítenek.

(6) A tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatások növekedését. A kiadási előirányzatok, amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be, nem teljesíthetők.

(7) Az Önkormányzat költségvetési szervei az alaptevékenységeik bevételi előirányzatán felüli többletbevételeiket szabadon nem használhatják fel dologi kiadásaik fedezetére.

(8) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet kiemelt előirányzatainak módosítása.

(9) A költségvetésben új kiadási előirányzat megnevezésére, valamint az eredeti költségvetésben jóváhagyott előirányzatok megemelésére csak az ezt fedező források egyidejű megjelölésével, illetve megemelésével, a Képviselő-testület engedélyével van mód.

(10) A költségvetés egyensúlyának megteremtése érdekében a kötelező feladatok ellátásának finanszírozása elsőbbséget élvez, ennek érdekében a Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert és a Jegyzőt a kifizetések e célból történő rangsorolására.

(11) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a Polgármester a Képviselő-testületet a soron következő testületi ülésen tájékoztatni köteles.

(12) A Képviselő-testület negyedévenként, de legkésőbb a tárgyévet követő év költségvetésének elfogadásáig dönt az önkormányzat költségvetési rendeletének pótelőirányzatok szerinti módosításáról.

(13) A kiadási célhoz kötött állami támogatást, a költségvetési törvény előirányzataiból megítélt támogatást/pénzeszközt az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I.11.) Korm. rendelet (továbbiakban: Áhsz.) szerint a bevételi és kiadási előirányzatokon, valamint az ezekhez kötődő teljesítéseket a könyvelési nyilvántartásokban haladéktalanul át kell vezetni.

(14) A felhasználási kötöttség nélküli állami támogatást, a költségvetési törvény előirányzataiból megítélt támogatást/pénzeszközt az Áhsz. szerint a bevételi előirányzatokon haladéktalanul át kell vezetni, és a pénzeszközt általános tartalékra kell könyvelni. Jelen bekezdés szerinti előirányzat módosítást - a Képviselő-testület utólagos tájékoztatásával egyidejűleg - a költségvetési rendeleten át kell vezetni.

(15) Az önkormányzati gazdálkodási körébe tartozó kiemelt kiadási előirányzatok jogcímeinek rovatai közti átcsoportosításra a Pénzügyi és Adócsoport javaslatára a Polgármester az Ávr 43/A. § (2) bekezdése alapján jogosult. Az átcsoportosításról a Pénzügyi és Adócsoport költségvetési tájékoztatót vezet naprakészen.

(16) A fordított adózás alá eső ügyletekre vonatkozó szerződések megkötésekor a szerződő feleknek közösen és egybehangzóan nyilatkozniuk kell arról, hogy esetükben a fordított adózás alá eső jogügylet valamennyi törvényi alkalmazási feltétele fennáll és az ügylet vonatkozásában a fordított adózás alá eső általános forgalmi adót a termék megrendelője, illetve a szolgáltatás igénybe vevője vallja be és fizeti meg az Állam részére.

(17) Az Önkormányzat működési kiadási előirányzata terhére vállalt feladatok teljesítésére, a beruházási és felújítási munka – beleértve az alapok terhére elszámolható beruházási és felújítási munkát, de ide nem értve az importból származó gép, műszer beszerzést – tervezésére, kivitelezésére, fejlesztésre vonatkozó szerződéseknek az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) az Önkormányzatot terhelő fizetési kötelezettség teljesítési határideje a szerződés aláírásának napjától, illetve a kibocsátott számla kézhezvételétől számított legalább 15 nap, 1 millió Ft összeget meghaladó számla esetében legalább 30 nap. A 100%-os önkormányzati tulajdonban levő gazdasági társaságok által kibocsátott számlák, szerződések esetében a fizetési határidő értékhatártól függetlenül legalább 15 nap. A Polgármester egyedi elbírálás alapján az önkormányzat érdekének figyelembe vételével engedélyezheti a számla kifizetésének határidő előtti teljesítését,

b) közbeszerzési eljárás keretében kötött szerződések esetén a hatályos közbeszerzési törvény szerint történik az ellenszolgáltatás teljesítése,

c) a tényleges megvalósításnak megfelelő pénzeszköz átadás ütemezését,

d) a jogszabályi előírásokkal összhangban a szakmai, műszaki teljesítés minőségi és mennyiségi jellemzőinek meghatározását, határidejét,

e) a nem határidőben történő teljesítés esetén a kötelezett a tényleges teljesítés időpontjáról köteles a jogosultat értesíteni: késedelmes teljesítés esetén az eredeti teljesítési határidőt megelőző 15 napon belül, előteljesítés esetén a 30 napnál hosszabb teljesítési határidő esetén a várható teljesítést megelőző 15 nappal,

f) a kötelezett késedelme esetén kötbérfizetési kötelezettség előírását

g) nettó összeget + ÁFA megjelölést,

h) a szerződő partner bankszámla számát, adószámát vagy adóazonosító jelét.

(18) A (3) bekezdés szerinti visszterhes szerződések megkötése előtt a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) bekezdés 1. pont b) és c) alpontjai szerinti szervezetektől, figyelemmel az Áht. 41. § (6) bekezdésére, szükséges az átláthatósági nyilatkozat bekérése.

(19) Az egyes önkormányzati előirányzatokból politikai jellegű tevékenységek, rendezvények, szervezetek, pártok nem támogathatók.

(20) A tárgyévi költségvetési előirányzatok tartalmazzák az áthúzódó, azaz az előző évi előirányzat terhére vállalt, de tárgyévben kifizetésre kerülő összegeket is.

(21) Államháztartáson kívülre forrás Önkormányzat által történő átadása kizárólag költségvetési előirányzat rendelkezésre állása esetén lehetséges. Jelen rendeletben nevesített és nem nevesített költségvetési előirányzatokból, illetve a rendeletben szabályozott keretek terhére történő kifizetésekről a rendeletben meghatározott hatáskörrel rendelkező jogosult dönteni.

4. § A személyi juttatások előirányzatából származó esetleges megtakarítás – a feladat elmaradásra eső megtakarítás kivételével – az adott évben, illetve az előirányzat- maradvány csak a zárszámadást követően, a Képviselő-testület jóváhagyásával használható fel.

5. § (1) Az Önkormányzat a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 10. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott kivételektől eltekintve adósságot keletkeztető ügyletet érvényesen kizárólag a Kormány előzetes engedélyével köthet, ugyanakkor az intézmények, és az Önkormányzat 100%-os tulajdonában lévő gazdasági társaságok, adósságot keletkeztető ügyletet nem köthetnek.

(2) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben keletkezett költségvetési többletet, szabad pénzeszközöket, a legkedvezőbb kamatozást nyújtó pénzintézetnél, pénzlekötés útján a Polgármester hasznosíthatja.

(3) Az (1)-(2) bekezdés szerinti szerződések megkötését, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását a Polgármester saját hatáskörben végzi. A szerződéskötésekről a Képviselő-testületet folyamatosan tájékoztatnia kell.

6. § (1) A kizárólagos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok politikai jellegű tevékenységeket, rendezvényeket, szervezeteket, pártokat nem támogathatnak.

(2) A kizárólagos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság az ellene indított, valamint a társaság által indított peres eljárásokról, illetve bármilyen rendkívüli eseményről, szabálytalanságról (jelentős károkozás, bűncselekmény gyanúja, közvetlen élet- és balesetveszély, katasztrófa-helyzet, működésképtelenség, stb.), a gazdálkodásra kihatással járó hatósági eljárásról, az Állami Számvevőszék által indított ellenőrzésről, valamint ezek eredményéről a lehető legrövidebb időn belül köteles a Jegyzőt értesíteni.

(3) A kizárólagos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok a folyamatos működésükhöz biztosított éves támogatások lehívására (hónap, nap megjelöléssel) részletes ütemtervet kötelesek készíteni, és azt a Jegyző részére megküldeni. Az ütemterveket – ideértve az esetleges évközi ütemterv-módosításokat is – a Polgármester hagyja jóvá. A támogatások kiutalása a jóváhagyott ütemterv szerint történhet. A Polgármester a jóváhagyott támogatás lehívási ütemtervet felülvizsgálhatja.

(4) A kizárólagos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok a folyamatos működésükhöz biztosított támogatást csak az önkormányzattal kötött szerződésben/létesítő okiratban meghatározott, kötelezően ellátandó tevékenységre fordíthatják.

(5) A kizárólagos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok a (3) bekezdés szerinti támogatás felhasználásáról az üzleti évet lezáró éves beszámolójuk keretében kötelesek elszámolni.

4. Támogatások, pénzeszköz átadások

7. § (1) Az Önkormányzat a saját költségvetése terhére, a civil szervezetek és természetes személyek támogatási céljára, az éves költségvetéséről szóló rendeletében pénzügyi keretet különít el.

(2) Az Önkormányzat pénzbeli támogatásban részesítheti az államháztartáson kívüli természetes személyeket, jogi személyeket, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezeteket (továbbiakban: támogatásban részesülő) a társadalmi szervezetek támogatásáról szóló 16/2019. (X.4.) önkormányzati rendelet szerint.

(3) A Polgármesteri Alapból a civil szervezeteknek, magánszemélyeknek nyújtott támogatás adatlapja és elszámolása megegyezik a társadalmi szervezetek támogatásáról szóló 16/2019. (X.4.) önkormányzati rendelet mellékletében szereplő adatlapokkal. A támogatás elszámolását a Pénzügyi Csoport részére kell benyújtani.

(4) Támogatást csak folyószámlára lehet utalni, készpénzben nem folyósítható. A támogatási összeg kifizetése - különösen méltányolható, előre nem látható ok miatt - engedélyezhető legfeljebb 100 ezer forint összeghatárig az Algyői Polgármesteri Hivatal Házipénztárából, a Polgármester javaslata alapján, a Pénzügyi és Gazdaságfejlesztési Bizottság jóváhagyásával.

(5) Sportegyesületek, bíróságnál nyilvántartásba vett szervezetek, alapítványok, illetve egyéb, Algyő Nagyközség közigazgatási területén működő civil csoportok, saját forrásuk kiegészítéséhez, támogatást igényelhetnek.

5. A támogatási kérelmek benyújtásának és elbírálásának a rendje

8. § (1) A támogatás iránti kérelmeket, írásban kell benyújtani a Képviselő-testülethez, illetve a Polgármesterhez.

(2) A kérelemben összegszerűen kell megjelölni az igényelt támogatás mértékét. Meg kell jelölni a támogatás konkrét célját, a támogatási program megvalósítási helyére vonatkozó adatokat.

(3) A 6. § (3) és (5) bekezdésében felsorolt kérelmezők esetében a kérelemben összegszerűen fel kell tüntetni a saját erő mértékét.

(4) Fel kell tüntetni a kérelemben az adott költségvetési évben az Önkormányzattól már igényelt, és kapott támogatás összegét is.

(5) A Polgármester a jelen rendeletben megállapított feltételeknek megfelelően benyújtott támogatási kérelmeket az elbírálás sorrendjében teljesíti, kizárólag átutalással a civil szervezet, illetve a magánszemély folyószámlájára. A támogatási összeg kifizetése - különösen méltányolható, előre nem látható ok miatt - engedélyezhető legfeljebb 100 ezer forint összeghatárig az Algyői Polgármesteri Hivatal Házipénztárából, a Polgármester javaslata alapján, a Pénzügyi és Gazdaságfejlesztési Bizottság jóváhagyásával.

(6) A Képviselő-testület a társadalmi szervezetek által külön rendelet szerint benyújtott támogatási kérelmekről, az éves költségvetésről szóló rendeletében támogatás céljára elkülönített keret összeg erejéig, tárgyév február hó végéig dönt.

(7) A Polgármester a támogatási kérelmeket a Polgármesteri Alap, valamint a Nemzetközi kapcsolatok finanszírozási keret összegéig teljesíti.

6. A támogatással való elszámolás rendje

9. § (1) Az Önkormányzat a támogatásban részesülővel a támogatás utalásának ütemezésére, az elszámolás rendjének, módjának, és az elszámolás határidejének meghatározására megállapodást köt.

(2) A megállapodásban rögzíteni kell a támogatott célt, valamint a juttatott összeg rendeltetésszerű felhasználására vonatkozó kötelezettséget is.

(3) A támogatás a megállapodás mindkét fél általi aláírását követően fizethető ki.

(4) A támogatásban részesülő két részletben, a tárgyév november 15. napjáig a tárgyév szeptember 30. napjáig felhasznált támogatási összeg mértékéig, majd a költségvetési évet követő hónap 31. napjáig köteles a támogatási összeggel elszámolni.

(5) A számviteli szabályoknak megfelelő elszámolást a Pénzügyi és Adócsoporthoz kell benyújtani.

(6) Az előírásoknak meg nem felelő bizonylatok elfogadását a Pénzügyi és Adócsoport megtagadhatja.

(7) A támogatottnál a támogatás igény szerinti felhasználását a Pénzügyi és Adócsoport ellenőrzi, amelyről beszámol a Képviselő-testületnek, a Pénzügyi és Gazdaságfejlesztési Bizottság előzetes véleménye alapján.

(8) A támogatottat a Képviselő-testület a tevékenységéről beszámoltathatja.

(9) Támogatás három évig nem adható azon támogatott szervezet részére, amely az 6. § (4) bekezdése, 8. § (4) bekezdése és a 8. § (8) bekezdésében foglalt kötelezettségének nem tesz eleget.

(10) A Képviselő-testület által megalkotott, a Társadalmi szervezetek támogatásáról szóló rendeletben foglaltak alapján kell a társadalmi szervezeteknek, valamint a Polgármesteri Alapból támogatott szervezeteknek, természetes személyeknek elszámolni.

7. A támogatással kapcsolatos adatok közzétételére vonatkozó rendelkezések

10. § (1) Az Önkormányzat a költségvetéséből támogatásban részesített kedvezményezettek nevét, a támogatás célját, összegét, valamint a támogatási program megvalósítási helyére vonatkozó adatokat honlapján nyilvánosságra hozza.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott adatokat a támogatásról szóló döntés meghozatalát követő hatvan napon belül kell közzétenni.

(3) A támogatott vonatkozásában az (1) bekezdés szerinti összeghatár kiszámításánál az adott költségvetési évben adott támogatásokat egybe kell számítani.

(4) A honlapon közzétett adatok hozzáférhetőségét az Önkormányzat öt évig biztosítja.

(5) A közzétett adatokról az Önkormányzat nyilvántartást vezet.

(6) Minden támogatottnak összeférhetetlenségi nyilatkozatot kell kitölteni a támogatás igényléséhez.

8. Hatáskörök felsorolása

11. § (1) A költségvetés mellékleteiben szereplő általános tartalék- és céltartalékok előirányzat felett a Képviselő-testület rendelkezik.

(2) A költségvetés 3. számú mellékletében szereplő Nemzetközi kapcsolatok finanszírozási keret, valamint az Ár- és belvízvédelmi feladatok finanszírozási keret előirányzatának felhasználása felett a Polgármester rendelkezik.

(3) A költségvetés 7. sz. melléklet Intervenciós Alap és a Polgármesteri Alap előirányzat felhasználásáról a Polgármester rendelkezik.

(4) A költségvetés 7. sz. melléklet Egészségügyi Alap, valamint a Rotavírus elleni védőoltás előirányzat keretösszegéből Algyő Nagyközség lakosainak egészséges életmódját elősegítő, egészségügyi állapotát javító programokra, rendezvényekre, védőoltások beadására, fejlesztésekre, illetve pályázati önerő finanszírozására lehet támogatást biztosítani. Az Alap összegének felhasználása felett a Képviselő-testület dönt.

(5) Az Egészségügyi Alapítványok, valamint az Ifjúsági- és a Karitatív tevékenységek Alap keretösszege felett a Képviselő-testület rendelkezik, a Humán és Ügyrendi Bizottság előzetes véleményezése alapján.

(6) A Sport Alap előirányzatának felhasználása felett a Polgármester rendelkezik, a Humán és Ügyrendi Bizottság előzetes véleményezése alapján. A Sport Alap keretösszegéből a helyi lakosság érdekeit szolgáló tömegsport jellegű rendezvényekre, programokra, illetve pályázati önerő biztosítására lehet támogatást biztosítani.

(7) A költségvetés 7. számú mellékletében szereplő Felsőoktatási Pályázati Alap előirányzat felhasználásáról a Polgármester dönt.

(8) A költségvetés 3.számú melléklet /26. Önkormányzat elkülönített dologi kiadás /8.sor. Polgármesteri hatáskör dologi kiadás kerete felett a Polgármester rendelkezik.

(9) A Felhalmozási kiadások polgármesteri hatáskör kerete (8.számú melléklet / Beruházási kiadások /2.1.1. 2.4.4.) felett a Polgármesteri rendelkezik, a fejlesztési kiadások fedezete biztosítása céljából.

(10) A 2024. évi költségvetési rendelet 8. számú melléklet Pályázatok saját erő Alap, Beruházások előkészítési Alap előirányzat 4 millió Ft keretösszeg kötelezettségvállalásáig a Polgármester önállóan, 6 millió Ft keretösszeg kötelezettségvállalásáig a Pénzügyi és Gazdaságfejlesztési Bizottság előzetes véleménye alapján a Polgármester dönt.

(11) Feladatelmaradásból származó személyi és dologi kiadások többletét Képviselő-testületi engedéllyel lehet felhasználni.

(12) Gyermektáboroztatási Alap felhasználásáról a Humán és Ügyrendi Bizottság véleményezése alapján a Képviselő-testület dönt, a Társadalmi szervezetek támogatásáról szóló rendelet mellékletében szereplő adatlap benyújtása után.

(13) Dolgozóknak nyújtott kamatmentes kölcsön előirányzat felhasználásáról a munkáltató előzetes véleménye alapján a Polgármester dönt az 15/2014.(IV.3.) NGM rendelet szabályait betartva. Egy munkavállaló max. 1MFt összegig igényelhet a keret terhére lakásvásárlás, felújítás címén. A kölcsön futamideje max. 3 év lehet, amelyet a MÁK felé jelenteni kell.

(14) Az Önkormányzat saját halottjává nyilváníthatja a Polgármester az arra érdemes személyt (különösen a település díszpolgára, a Képviselő-testület tagja, intézmény vezetője, gazdasági társaság vezetője, vagy kimagasló szakmai, emberi, hivatásbeli személy), ha az a közvetlen hozzátartozók és az elhunyt végakaratával nem ellentétes. Az Önkormányzat saját halottjának méltó eltemettetésével kapcsolatban felmerült temetési költségeket legfeljebb 1.000.000,- Ft összegig az Önkormányzat aktuális éves költségvetéséből biztosítja. Amennyiben az elhunyt személyt más szervezet is saját halottjának tekinti, az Önkormányzat a temetési költségeket e szervezettel történő megegyezés szerinti arányban viseli.

(15) A költségvetés 8. számú mellékletében szereplő felújítások és beruházások keret előirányzatból 4MFt összeghatárig a Polgármester önállóan, azon felül 6MFt összeghatárig a Településüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság előzetes véleménye alapján dönt.

(16) A 4. számú melléklet 8. során található 2024. évi fejlesztések céltartaléka sor felhasználása a Képviselő-testület által elfogadott, 2024. évi költségvetési koncepció fejlesztési javaslataiban meghatározott fejlesztések prioritási sorrendjében, a Képviselő-testület döntése alapján lehetséges.

(17) A működési kiadások közül a személyi jellegű kiadások felett a költségvetésben meghatározott előirányzat keretösszegéig a Polgármester és a Jegyző rendelkezik.

(18) Az egyéb költségvetésben jóváhagyott működési kiadások tekintetében 4MFt összeghatárig a Polgármester önállóan, azon felül 6MFt összeghatárig a Pénzügyi és Gazdaságfejlesztési Bizottság előzetes véleménye alapján dönt.

9. Intézményfinanszírozás

12. § (1) Algyő Nagyközség Önkormányzata által fenntartott intézmények a költségvetési rendeletben meghatározott intézményfinanszírozás összegét- az általuk elkészített finanszírozási ütemtervben meghatározott havi bontásban – a Pénzügyi és Adócsoport az Intézmény kérelme alapján bankszámlára átutalással vagy a pénztárban történő kifizetéssel teljesíti.

(2) A felhasználási kötöttséggel kapott normatív állami támogatások igénybevételére a központi támogatások ütemezésében kerülhet sor.

(3) A gazdasági társaságok az önkormányzati havi támogatási igényére finanszírozási tervet köteles készíteni, azt megállapodásban rögzíteni, amely alapján a támogatás átutalásra kerül a pénzforgalmi számlájukra.

10. Bankszámla, pénzellátás kötelezettségvállalás

13. § (1) Az Önkormányzat költségvetési elszámolási számláját és az előírt helyi adó számlákat, továbbá a Polgármesteri Hivatal és az önállóan gazdálkodó intézmények kötelező pénzforgalmi számláját, valamint az egyéb kötelezően vezetendő számláit a RAIFFEISEN Bank Zrt. Szegedi Fiókja vezeti.

(2) Az Önkormányzat és költségvetési szervei a pénzforgalmi számlájuk mellé kötelesek önálló adószámot igényelni.

(3) Az Önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek az átmenetileg szabad pénzeszközeiket – a Polgármester előzetes engedélyével – legkedvezőbb kamatozást nyújtó pénzintézetnél, vagy a számlavezető RAIFFEISEN Bank Zrt. fiókjánál helyezhetik el tartós betétként.

(4) Az intézmények pénzellátása a polgármesteri hivatalnál központi pénzkezelés keretein belül történik. Az intézmény igénylése alapján, figyelembe véve a likviditási tervben meghatározott finanszírozást a Polgármester jóváhagyását követően, a rendelkezésre álló pénzforgalmi számlán lévő pénzkészletből vagy az Intézmény házipénztárába készpénzben kerül kifizetésre.

(5) Algyő Nagyközség Önkormányzata nevében kötelezettséget csak a Polgármester vagy az általa írásban felhatalmazott személy vállalhat.

(6) A kötelezettségvállalás pénzügyi ellenjegyzésére a Jegyző által írásban felhatalmazott, a Hivatal alkalmazásában álló személy, jogi ellenjegyzésre a Jegyző jogosult.

(7) Kötelezettségvállalásra önkormányzati intézmény nevében az intézmény igazgatója, illetve vezetője, vagy az általa írásban megbízott, az adott Intézmény alkalmazásában álló személy, a Hivatal nevében a Jegyző, vagy az általa megbízott, a Hivatal alkalmazásában álló személy, pénzügyi ellenjegyzésre a Jegyző által írásban felhatalmazott, a Hivatal alkalmazásában álló személy jogosult.

(8) Kötelezettségvállalás dokumentumának kell tekinteni a kinevezési okiratot, a szerződést vagy megállapodást, képviselő-testületi, illetve átruházott hatáskörben bizottsági határozatot és visszaigazolt megrendelést.

(9) Pénzügyi ellenjegyzés nélküli kötelezettségvállalás érvénytelen, és ez alapján kifizetés nem teljesíthető.

(10) A bevételek beszedésekor a kiadások teljesítésekor lehetőség szerint készpénzkímélő fizetési módokat kell alkalmazni. Kiadások készpénzben történő teljesítésére csak jogszabályban szabályozott esetekben kerülhet sor. Ezek az esetek az Ávr 148. §-ában és az Áht. 109. §-ában meghatározott esetek:

a) Intézményi ellátottak pénzbeli juttatása, átmeneti és szociális segélyek;

b) Készletbeszerzés, kiküldetés, reklám-propaganda kiadások;

c) Informatikai eszközök, egyéb tárgyi eszközök kis értékű immateriális javak, tárgyi eszközök beszerzése;

d) Szolgáltatási kiadások;

e) Egyéb külső személyi juttatások; Az előző pontokhoz kapcsolódó előzetesen felszámított Áfa.

11. Költségvetési létszámkeret

14. § (1) Az Önkormányzat 2024. évi engedélyezett létszámát költségvetési szervenként szakmai és technikai, valamint részmunkaidős bontásban a 10. sz. melléklet tartalmazza.

(2) Az önállóan működő, valamint az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerveknél létszámnövekedést csak a Képviselő-testület engedélyezhet.

(3) A megüresedett álláshelyek betöltésére a Polgármesterrel történő előzetes egyeztetés után kerülhet sor. Az átmenetileg betöltetlen álláshelyekre jutó személyi juttatások előirányzatával úgy kell gazdálkodni, hogy az álláshely az év bármely időpontjában betölthető legyen.

12. Vegyes rendelkezések

15. § (1) A költségvetési szervekben a bérfizetés napja legkésőbb a tárgyhót követő hónap 5. napja. A bérek számlára utalása miatt a béreket olyan időpontban kell feladni, hogy a bérfizetés napján az a dolgozó számlájára megérkezzen.

(2) Az intézményekben kiszolgált étkeztetést – az ellátottakon kívül igénybe vevők – a teljes önköltség megfizetésével vehetik igénybe.

(3) A Képviselő-testület hivatalának köztisztviselői közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről szóló 19/2001. (X. 31.) önkormányzati rendelet 10. § (1) bekezdése szerinti temetési segély mértéke az alapilletmény 300%-a.

(4) Az Önkormányzat az Algyői Polgármesteri Hivatal munkavállalóit a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény 62. § (4) bekezdésében meghatározottak szerinti nyújtandó cafetéria juttatásban, valamint a 62. § (5) bekezdésben meghatározottak szerint nyújtandó bankszámla-hozzájárulásban részesíti, melynek szabályait a Cafetéria szabályzat és a Közszolgálati Szabályzat tartalmazza. A cafetéria juttatás 2024. évi mértéke: nettó 400.000,- Ft. A bankszámla- hozzájárulás 2024. évi mértéke: 1.000,- Ft/hó.

(5) A köztisztviselők illetményalapját a képviselő-testület külön rendeletben határozza meg. Az illetményalap 2024. évi mértéke: 79.500,- Ft.

(6) A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítőséről szóló 39/2010 (II.26.) Korm. rendelet 3. § (2) bekezdés alapján az Önkormányzat és az Algyői Polgármesteri Hivatal munkavállaló i részére a munkáltató a napi munkába járással kapcsolatos költségtérítést a bérlettel vagy menetjeggyel való elszámolás ellenében azok árának 86%-áig téríti meg, a 4. §. (2) bekezdés értelmében a költségtérítést 30 forint/km összegben állapítja meg azon munkavállalók számára, akik esetében a kormányrendelet alapján kötelező gépjárműköltségtérítési kötelezettség áll fenn.

(7) Az e rendelet szerinti átruházott hatáskörök gyakorlását a Képviselő-testület jogosult bármikor egyedi döntéssel magához vonni. Az átruházott hatáskör gyakorlója az előirányzat felhasználásáról a képviselő-testület részére félévente beszámol.

13. Záró rendelkezések

16. § Ez a rendelet 2024. március 1-jén lép hatályba, és 2029. december 31-én hatályát veszti.