Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 19/2021. (XII. 3.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat kezelésében lévő közutak nem közlekedési célú igénybevételéről

Hatályos: 2022. 01. 01- 2022. 04. 30

Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 19/2021. (XII. 3.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat kezelésében lévő közutak nem közlekedési célú igénybevételéről

2022.01.01.

A Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlése a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5b) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 1. pontjában, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) bekezdés a) pontjának 3. alpontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya a Duna-mente-Fejér megye különleges gazdasági övezet területén lévő, a Fejér Megyei Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló helyi közutakra (a továbbiakban: helyi közút) terjed ki.

2. § (1) A helyi közút nem közlekedési célú igénybevételéhez a közútkezelői hozzájárulást, valamint az egyes tilalmak alóli felmentésre vonatkozó kérelmek elbírálását a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 46. § (1) bekezdés a) pontjában biztosított közgyűlési hatáskör átruházásával, átruházott jogkörében eljárva a Fejér Megyei Közgyűlés Elnöke adja ki.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hozzájárulás, valamint az egyes tilalmak alóli felmentésre vonatkozó kérelmek elbírálásának szakmai előkészítését, és szakmai ellenőrzését (szakfelügyeletét) a Magyar Közút Nonprofit Zrt. látja el és végzi.

2. Közútkezelői hozzájárulás

3. § A helyi közút nem közlekedési célú igénybevételéhez (a továbbiakban: igénybevétel) – jogszabályban vagy e rendeletben foglalt kivétellel –

a) előzetesen közútkezelői hozzájárulást a 1. melléklet szerinti formanyomtatványon vagy

b) a tényleges munkák megkezdéséhez munkakezdési közútkezelői hozzájárulást a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon

kell kérni.

4. § Amennyiben a közút nem közlekedési célú - burkolatbontással nem járó - igénybevételére közterület-használati hozzájárulás alapján kerül sor, a közterület-használati hozzájárulás szerint használatba adott közút vonatkozásában e rendelet szabályait csak akkor kell alkalmazni, ha a közterület-használatot szabályozó egyéb jogszabályok eltérően nem rendelkeznek.

5. § (1)1

(2) A díjfizetés módját, határidejét és összegét a kiadott hozzájárulás vagy az utólagos fizetési felszólítás tartalmazza.

(3) Az igénybevétel szakmai ellenőrzését a munkák megkezdése előtt legalább 8 nappal a Magyar Közút Nzrt-től kell megrendelni, a 3. melléklet C. pontjában meghatározott szakfelügyelet díjának a Fejér Megyei Önkormányzat számlájára történő befizetése mellett.

6. § A hozzájárulás iránti kérelmet az igénybevétel előtt legalább 21 nappal, írásban kell benyújtani a jogszabályban és a rendeletben meghatározott tartalmi és formai követelményeknek megfelelően.

7. § A kérelem minimális tartalmi követelményei a közutak igazgatásáról szóló miniszteri rendeletben foglaltakon túl a következők:

a) kérelem formanyomtatvány;

b) közműegyeztetett helyszínrajz, illetve ennek hiányában felelős tervező által kiállított nyilatkozat a közműegyeztetés megtörténtéről és arról, hogy más közművet nem érint a munkavégzés.

8. § A kérelemhez legkésőbb a munkavégzés napjáig írásban vagy elektronikus úton csatolni kell a bontással érintett közterület eredeti állapotáról készült részletes fotódokumentációt is.

9. § (1) A közútkezelői hozzájárulás az abban foglalt határidőig, de legfeljebb egy évig érvényes.

(2) A közútkezelői hozzájárulás a tulajdonosi hozzájárulást, illetve a jogszabályok által előírt további hatósági és egyéb engedélyeket nem pótolja, és nem mentesít az építési szabályok, a területre vonatkozó településrendezési tervben rögzített előírások, a településképi szabályok, valamint egyéb vonatkozó jogszabályi előírások megtartásának kötelezettsége és a munkavégzés szabályszerűségéért való felelősség alól.

10. § (1) Munkakezdési közútkezelői hozzájárulás alapján a munkák csak akkor kezdhetők meg, ha annak folyamatos végzéséhez és befejezéséhez a feltételek biztosítottak.

(2) A munka folyamatos végzésének feltételei akkor biztosítottak, ha:

a) rendelkezésre áll a munka gyors ütemű végrehajtásához szükséges anyag, gép és munkaerő,

b) a munka befejezése után haladéktalanul biztosított a burkolat végleges helyreállítása.

11. § (1) A munkakezdési hozzájárulás csak az abban foglalt befejezési határidőig jogosít munkavégzésre, mely határidő kérelemre meghosszabbítható. A meghosszabbításra vonatkozó kérelem esetén az igénybevételi díj az eredeti munkavégzési időtartamra és a határidő hosszabbítási kérelemben meghatározott további munkavégzési időtartamra vonatkozó díjtétel különbözeteként kerül megállapításra.

(2) A határidő hosszabbítási kérelmet – megfelelő műszaki indokolással – legkésőbb a határidő lejárta előtti munkanapon kell írásban benyújtani. Ennek elmaradása vagy késedelem esetén minden további tevékenység engedély nélküli igénybevételnek minősül.

(3) A munkavégzés megkezdésétől a munkavégzés teljes befejezéséig és annak készre jelentéséig a kérelemben meghatározott terület munkaterületnek számít. Ezen időszak alatt történt bármilyen kár- és balesetért a felelősség a hozzájárulás jogosultját terheli.

3. Egyszerűsített hozzájárulás

12. § Egy eljárás keretében egyszerűsített közútkezelői és munkakezdési hozzájárulás (a továbbiakban: egyszerűsített hozzájárulás) adható – az egyéb feltételek fennállása esetén – a következő tevékenységek tekintetében

a) közművek kizárólag útburkolatban, járdafelületen vagy zöldfelületen elhelyezkedő szerelvényének, akna fedlapjának cseréje, javítása, szintbe helyezése – amennyiben a szükséges burkolatbontás nem haladja meg a 4 m2-t és a munkavégzés időtartama nem haladja meg a 8 napot;

b) házi közmű bekötések esetében, ha az ingatlan előtt rendelkezésre áll a közmű gerinc hálózat – amennyiben a bekötés hossza nem haladja meg a 15 métert, vagy a szükséges burkolatbontás nem haladja meg a 15 m2-t és a munkavégzés időtartama nem haladja meg a 8 napot.

13. § (1) Az egyszerűsített kérelemhez forgalomtechnikai tervet csak abban az esetben kell csatolni, ha a munkavégzés útpályát és útpadkát érint.

(2) Az egyszerűsített kérelmet – a 6. §-tól eltérően – az igénybevétel előtt legalább 21 nappal kell benyújtani a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon.

14. § Amennyiben az egyszerűsített hozzájárulás kiadását követően olyan információ merül fel, miszerint a munkavégzés nem felel meg az egyszerűsített hozzájárulás feltételeinek, különösen a munkavégzéssel érintett terület nagysága és a munkavégzésre megjelölt időszak tekintetében, úgy azt a hozzájárulás jogosultja írásban jelezni köteles. A hozzájárulást módosítani kell a tényleges igénybevételnek megfelelően. Amennyiben a bejelentés elmarad, az engedély nélküli igénybevételnek minősül.

4. Nem közlekedési célú igénybevételi díj megfizetése

15. § (1) Ha a hozzájárulás jogosultja nem veszi igénybe a hozzájárulásban megjelölt területet és azt a hozzájárulásban megjelölt kezdési napot megelőzően írásban bejelenti, úgy a díj megfizetése alól mentesség illeti meg, minden egyéb esetben a díjat meg kell fizetni.

(2) Ha a kérelemben megadott adatok – különösen a munkavégzéssel érintett terület nagysága és a munkavégzésre megjelölt időszak – a munka volumenéhez viszonyítottan megállapíthatóan nem valósak, úgy a hozzájárulás jogosultját fel kell szólítani az ellentmondások tisztázására.

(3) Amennyiben a hozzájárulásban meghatározott területnél nagyobb mértékű az igénybevétel, akkor a többlet-területen történő munkavégzés engedély nélküli igénybevételnek számít.

16. § A hozzájárulás jogosultja mentesül a díjfizetési kötelezettség alól, ha:

a) az Önkormányzat vagy az Önkormányzat gazdasági társasága megbízásából, vagy beruházásában végzett munkák esetén;

b) magánerős beruházás esetén, ha az olyan feladat elvégzésére irányul, amely jogszabályban meghatározott kötelező, vagy önként vállalt önkormányzati feladat lenne;

c) külön megállapodás – különösen településrendezési szerződés - alapján, az abban foglaltak szerint.

5. Rendkívüli igénybevétel

17. § Közútkezelői hozzájárulás nélkül a helyi közutat nem közlekedési célból csak a közúti közlekedésről szóló törvényben meghatározott esetben lehet igénybe venni (a továbbiakban: rendkívüli igénybevétel).

18. § (1) A munka megkezdését haladéktalanul, de legkésőbb 24 órán belül elektronikusan be kell jelenteni a Fejér Megyei Önkormányzati Hivatal felé.

(2) A bejelentésben meg kell jelölni a rendkívüli igénybevétel okát, pontos címét (ennek hiányában helyszínrajzot), a burkolat bontásával érintett terület méretét, a burkolat típusát, a helyreállítás várható időpontját, a helyreállítást végző megnevezését, a helyreállításért felelős személy nevét, elérhetőségét.

(3) A bejelentett rendkívüli igénybevételekkel kapcsolatban az Önkormányzat nyilvántartást vezet, azok helyreállítását a helyi közút fenntartási, üzemeltetési feladatait ellátó Magyar Közút Nonprofit Zrt. bevonásával ellenőrzi.

19. § (1) A megfelelő határidőben bejelentett rendkívüli igénybevétel esetén díjfizetési kötelezettség nem kerül megállapításra.

(2) A bejelentés hiányában a rendkívüli igénybevétel engedély nélküli igénybevételnek minősül.

20. § (1) A rendkívüli igénybevétel miatt szükséges munkálatokat folyamatosan kell végezni, annak befejezése után a helyreállítást azonnal meg kell kezdeni, amelynek szükséges mértékét a 26. § tartalmazza.

(2) Amennyiben a rendkívüli igénybevétellel érintett terület burkolatbontási tilalom alá esik, vagy a rendkívüli igénybevétel a téli munkavégzési tilalom időszakát érinti, további feltételek írhatók elő a helyreállítással kapcsolatban.

21. § A rendkívüli igénybevétellel kapcsolatos munkavégzést követően az igénybevétel teljes dokumentációja ellenőrizendő. Amennyiben a dokumentáció vagy bármely rendelkezésre álló adat alapján az állapítható meg, hogy a munkavégzés nem felelt meg a rendkívüli igénybevétel kritériumának, az engedély nélküli igénybevételnek minősül.

6. Téli munkavégzés tilalma

22. § (1) A helyi közutak és járdák burkolatának felbontása november 15-étől március 15-éig terjedő időszakban tilos, arra munkakezdési közútkezelői hozzájárulás – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – nem adható.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tilalom alól felmentés kérelem alapján kivételes esetben akkor adható, ha

a) az Önkormányzat beruházásában végzett közérdekű munkavégzésről van szó,

b) a munka elvégzése halasztást nem tűrő, jelentős közérdeket képvisel és a munka nem végezhető el más műszaki megoldással.

(3) A felmentés iránti kérelmet a 4. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

23. § (1) Az utak átvágását kerülni kell, az út alatti átvezetést fúrásos technológia alkalmazásával kell elvégezni - amennyiben az műszakilag megoldható.

(2) A 22. § (2) bekezdésben foglalt hozzájárulásban egyéb, a munka jellegétől függő egyedi feltételek is előírhatók.

24. § Amennyiben a 22. § (2) bekezdésben foglalt hozzájárulás megtagadása ellenére, vagy az abban foglalt kikötésektől eltérően történik a munkavégzés, az engedély nélküli igénybevételnek minősül.

7. Burkolatbontási tilalom

25. § (1) Teljes szerkezetű új útpálya a forgalomba helyezését követő ötödik év végéig, vagy pályázati forrásból burkolt út a fenntartási idő végéig burkolatbontási tilalom alatt áll, arra munkakezdési közútkezelői hozzájárulás – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – nem adható.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tilalom alól felmentés kérelem alapján kivételes esetben akkor adható, ha

a) az Önkormányzat beruházásában végzett közérdekű munkavégzésről van szó,

b) a munka elvégzése halasztást nem tűrő, jelentős közérdeket képvisel és a munka nem végezhető el más műszaki megoldással;

c) a hozzájárulás jogosultja vállalja, hogy a nyomvonalas bontással érintett szakaszon a kopóréteget a fél útpálya szélességében a nyomvonal teljes hosszában, keresztirányú bontás esetén az érintett szakaszt a munkaárok szélétől 15-15 méter hosszban helyreállítja – ahol ez lehetséges.

(3) A (2) bekezdésben foglalt hozzájárulásban egyéb, a munka jellegétől függő egyedi feltételek is előírhatók.

(4) A felmentési kérelmet a 4. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(5) Amennyiben a (2) bekezdésben foglalt felmentés megtagadása ellenére, vagy az abban foglalt kikötésektől eltérően történik a munkavégzés, az engedély nélküli igénybevételnek minősül.

8. Helyreállítási kötelezettség

26. § (1) A hozzájárulás jogosultjával az igénybe vett területet a hozzájárulásban meghatározott határidőre kell helyreállítani, eredeti állapotának megfelelően vagy a hozzájárulásban meghatározottak szerint. Burkolatok esetén az eredeti vagy magasabb értékű, nagyobb teherbírású burkolattípus építendő.

(2) A helyreállítási kötelezettség a munkavégzéssel érintett közterületi szakasz zöldterületeire, növényzetére is vonatkozik, beleértve a felvonulási területet is.

27. § A hozzájárulás jogosultját – esetleges felszámolása, megszűnése esetén a beruházót, illetve a közművezeték mindenkori tulajdonosát – a munkavégzés készre jelentésének elfogadásától számított 3 évig helyreállítási kötelezettség terheli. Amennyiben a nem közlekedési célú vagy a rendkívüli igénybevétel miatt ezen időszakon belül a közúton süllyedés vagy más hiba keletkezik, azt az Önkormányzat felszólítása alapján a hozzájárulás jogosultja köteles saját költségére, haladéktalanul kijavítani.

9. Záró rendelkezések

28. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2022. január 1-jén lép hatályba.

(2) Az 5. § (1) bekezdése és a 3. melléklet 2022. július 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

Közútkezelői hozzájárulás iránti kérelem
A hozzájárulást kérelmező
megnevezése: ………………………………………………………………………………………….
levelezési címe: ………………………………………………………………………………………….
telefonszáma: ………………………………………………………………………………………….
e-mail címe: ………………………………….…………………… ………………………………...
A hozzájárulást kérelmező megbízó/beruházó
megnevezése: ………………………………………………………………………………………….
levelezési címe: ………………………………………………………………………………………….
telefonszáma: ………………………………………………………………………………………….
e-mail címe: ………………………………….…………………… ………………………………...
Az igénybevételre vonatkozó adatok:
Tervdokumentáció száma: ……………………………………………………………………………..........
Tulajdonosi hozzájárulás, illetve további előzmények száma:……………………........................................
pontos címe: ………………………………………………………………………………………….
Projekt megnevezése: ………………………………………………………………………………….
Munkavégzés típusa: vízellátás, gázellátás, csatornázás, hőellátás, elektromos kábel, közvilágítási kandeláber, távközlési alépítmény, közúti műtárgy, gépjármű behajtó kialakítása, útpálya és járda felújítása
egyéb: …………………………………………………………………………………………
A kérelemhez csatolt mellékletek:
…………………………………………………………………………………………………………...
…………………………………………………………………………………………………………...
…………………………………………………………………………………………………………...
…………………………………………………………………………………………………………...
Kérelem dátuma: ……………………………………..
A kérelmező tudomásul veszi, hogy:
- a kérelem benyújtása nem jogosítja fel a munkavégzésre;
- a tényleges munkavégzés megkezdése előtt legalább 21 nappal munkakezdési hozzájárulást kell kérnie;
- a közút nem közlekedési célú igénybevételéért díjat kell fizetni, melynek mértékét a vonatkozó Önkormányzati rendelet tartalmazza;
- az engedély nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb hatósági, szakhatósági engedélyek, hozzájárulások, vélemények, nyilatkozatok beszerzését;
- az engedély a kérelem és annak mellékleteként csatolt tervek alapján kerül kiállításra, minden, az abban foglaltaktól eltérő kialakítás engedély nélküli munkavégzésnek minősül;
- az engedély a kiadásától számított 1 évig érvényes, azt követően újabb kérelemmel kell fordulni az Önkormányzathoz.
A kérelemhez kötelezően csatolni szükséges - az útügyi igazgatásról szóló 26/2021. (VI. 28.) ITM rendelet 6. §-ában foglaltakon kívül – az alábbi dokumentumokat:
- kérelem formanyomtatvány 3 példányban;
- az igénybevételt feltüntető, közműegyeztetett helyszínrajzot és az igénybevételt bemutató műszaki leírást;
- a közút érintett szakaszának hossz-, illetve keresztszelvényét, feltüntetve azokon a vízelvezetés megoldását;
- az igénybevétel miatt szükséges forgalomszabályozás (korlátozás, forgalomterelés) tervét – forgalomtechnikai terv;
- részletes fotódokumentáció a bontással érintett közterület eredeti állapotáról.
………………………………..
Hozzájárulást kérelmező aláírása
P.H.

2. melléklet

Munkakezdési hozzájárulás iránti kérelem
A munkakezdési hozzájárulást kérelmező
megnevezése: ………………………………………………………………………………………….
adószáma, cégjegyzékszáma, bank neve, bankszámlaszáma:
……………………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………
levelezési címe: ……………………………………………………………………………………….
telefonszáma: ………………………………………………………………………………………….
e-mail címe: ………………………………….…………………… ………………………………...
A megbízó/beruházó
megnevezése: ………………………………………………………………………………………….
levelezési címe: ……………………………………………………………………………………….
telefonszáma: ………………………………………………………………………………………….
e-mail címe: ………………………………….…………………… ………………………………...
A kivitelező
megnevezése: ………………………………………………………………………………………….
levelezési címe: ……………………………………………………………………………………….
telefonszáma: ………………………………………………………………………………………….
e-mail címe: ………………………………….…………………… ………………………………...
A kivitelezés felelős építésvezető
megnevezése: ………………………………………………………………………………………….
levelezési címe: ……………………………………………………………………………………….
telefonszáma: ………………………………………………………………………………………….
e-mail címe: ………………………………….…………………… ………………………………...
Az igénybevételre vonatkozó adatok:
Tervdokumentáció száma: ………………………………………………………………………..........
Tulajdonosi hozzájárulás, illetve további előzmények száma:……………………........................................
pontos címe: ………………………………………………………………………………………….
Projekt megnevezése: ……………………………………………………………………………….
Munkavégzés típusa: vízellátás, gázellátás, csatornázás, hőellátás, elektromos kábel, közvilágítási kandeláber, távközlési alépítmény, közúti műtárgy, gépjármű behajtó kialakítása, útpálya és járda felújítása
egyéb: …………………………………………………………………………………………
Tervezett munkakezdés dátuma: 20….. év ………….. hó ……nap
Tervezett befejezés (burkolat végleges helyreállításának) dátuma: 20….. év ………….. hó …nap
A munkavégzéssel érintett területek részletezése:

Burkolat

Bontandó burkolat neme

mennyisége [fm]

mennyisége [m2]

építendő burkolat neme

mennyisége [fm]

mennyisége [m2]

útpálya

járda

útszegély

zöldterület

egyéb

A kérelemhez csatolt mellékletek:
…………………………………………………………………………………………………………...
…………………………………………………………………………………………………………...
…………………………………………………………………………………………………………...
…………………………………………………………………………………………………………...
Kérelem dátuma: ……………………………………..
A kérelmező tudomásul veszi, hogy:
- a kérelem benyújtása nem jogosítja fel a konkrét munkavégzésre;
- a közút nem közlekedési célú igénybevételéért díjat kell fizetni, melynek mértékét a vonatkozó Önkormányzati rendelet tartalmazza;
- a hozzájárulás nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb hatósági, szakhatósági engedélyek, hozzájárulások, vélemények, nyilatkozatok beszerzését;
- a hozzájárulás a kérelem és annak mellékleteként csatolt tervek alapján kerül kiállításra, minden, az abban foglaltaktól eltérő munkavégzés engedély nélküli munkavégzésnek minősül.
………………………………..
Hozzájárulást kérelmező aláírása
P.H.

3. melléklet2

4. melléklet

Kérelem
téli munkavégzési és burkolatbontási tilalom alóli felmentéshez
A hozzájárulást kérelmező
megnevezése: ………………………………………………………………………………………….
levelezési címe: ……………………………………………………………………………………….
telefonszáma: ………………………………………………………………………………………….
e-mail címe: ………………………………….…………………… ………………………………...
Igénybevétel helye: ……………………………………………………………………………
Tervezett munkakezdés dátuma: 20….. év ………….. hó ……nap
Tervezett befejezés (burkolat végleges helyreállításának) dátuma: 20….. év ………….. hó ……nap
A munkavégzés szükségességének indoka:
Kérelmező aláírásával vállalja az önkormányzati rendelet szerinti, illetve a munkakezdési
engedélyben előírt speciális helyreállítási kötelezettségének eleget tesz.
Székesfehérvár, ………………….
………………………
kérelmező
…………………………………… közút kezelője
1

Az 5. § (1) bekezdése a(z) 28. § (2) bekezdés alapján 2022. július 1-jén lép hatályba.

2

A 3. melléklet a(z) ... alapján 2022. július 1-jén lép hatályba.