Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 19/2021. (XII. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat kezelésében lévő közutak nem közlekedési célú igénybevételéről

Hatályos: 2022. 01. 01
az önkormányzat kezelésében lévő közutak nem közlekedési célú igénybevételéről
Végső előterjesztői indokolás
A Kgötv. felhatalmazása alapján a Kormány a 362/2021. (VI.28.) Korm. rendelettel - mely 2021. július 1. napján lépett hatályba - Iváncsa község és Rácalmás város közigazgatási területén Duna-mente-Fejér megye elnevezéssel különleges gazdasági övezetet jelölt ki.
Iváncsa község közigazgatási területén létrejövő, a különleges gazdasági övezetben található, önkormányzati tulajdonban álló, forgalomképtelen törzsvagyonba tartozó – a kijelölésről szóló kormányrendelet 2. mellékletben megjelölt - közterületek tulajdonjogát a Fejér Megyei Önkormányzat kapta meg.
A Kgötv. felhatalmazása alapján a tulajdonába került közutak üzemeltetési és fenntartási feladatainak ellátása érdekében a megyei önkormányzat szerződést köthet a Magyar Közút Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársasággal.
A közút nem közlekedési célú igénybevételére vonatkozó szabályokat egyrészt a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (továbbiakban: Kkt.) és annak végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV.21.) MT rendelet, másrészt az útügyi igazgatásról szóló 26/2021. (VI.28.) ITM rendelet tartalmazza.
A Kkt. 48. § (5b) bekezdése felhatalmazást ad a helyi önkormányzatoknak, hogy a közlekedésért felelős miniszter rendeletében előírt közutak kezelési feladataival kapcsolatban, valamint a közlekedésért felelős miniszter rendeletében előírt közutak építésével kapcsolatban előírt minőségi követelmények ellenőrzésének való megfelelés érdekében az általa kezelt közutak vonatkozásában a helyi sajátosságoknak megfelelő további szabályokat rendeletben állapíthasson meg.
A Kkt. 36. § (1) bekezdése szerint a közút területének egyéb nem közlekedési célú elfoglalásához a közút kezelőjének a hozzájárulása szükséges. Ugyancsak a Kkt. 46. § (1) bekezdés a) pontja alapján a közút kezelőjén a helyi közutak tekintetében a helyi önkormányzat képviselő-testületét kell érteni.
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § (4) bekezdése alapján a képviselő-testület hatásköreit a polgármesterre, a bizottságára, a részönkormányzat testületére, a jegyzőre, a társulására ruházhatja át. A közútkezelői hozzájárulás megadása a megyei közgyűlés hatáskörébe tartozik, mely hatáskör az SZMSZ-ben már átruházásra került a közgyűlés elnöke részére az SZMSZ 8/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelettel történő módosításával.
Az előterjesztés részét képezi a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel kötendő megállapodás megkötésére vonatkozó javaslat is az önkormányzat tulajdonában lévő helyi közutak üzemeltetési és fenntartási feladatai ellátására.
Az útügyi igazgatásról szóló 26/2021. (VI.28. ITM rendelet 7. §-a alapján a közút területének nem közlekedési célú igénybevételéért az igénybevételi díjat az elfogadott terület után a közút kezelője részére kell megfizetni. Az igénybevételi díj összegét a helyi közút esetében a helyi önkormányzat rendeletében foglalt díjtételek alkalmazásával - melyek nem haladhatják meg az ITM rendelet mellékletében foglalt értéteket – kell megállapítani.
A rendelet-tervezet a Kkt. 48. § (5b) bekezdés végrehajtására vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
az 1. Általános rendelkezések alcímhez
(1. § - 2. §)
A rendelkezések egyrészt a rendelet hatályát állapítják meg, másrészt a feladat- és hatáskörökről rendelkezik.
a 2. Közútkezelői hozzájárulás alcímhez
(3. § - 11. §)
A helyi közút nem közlekedési célú igénybevételéhez szükséges kiegészítő szabályokat állapítják meg az alcím rendelkezései a helyi sajátosságok figyelembevétele mellett.
A közút nem közlekedési célú igénybevételére vonatkozó szabályokat egyrészt a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (továbbiakban: Kkt.) és annak végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV.21.) MT rendelet, másrészt az útügyi igazgatásról szóló 26/2021. (VI.28.) ITM rendelet tartalmazza.
a 3. Egyszerűsített hozzájárulás alcímhez
(12. § - 14. §)
Egy eljárás keretében egyszerűsített közútkezelői és munkakezdési hozzájárulás is kiadható rövid idejű és kis felületű beavatkozás esetén. Az alcím az erre az esetre vonatkozó részletszabályokat tartalmazza.
a 4. Nem közlekedési célú igénybevételi díj megfizetése alcímhez
(15. § - 16. §)
Az alcím a speciális esetekben szükséges intézkedéseket, valamint a mentességre vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
az 5. Rendkívüli igénybevétel alcímhez
(17. § - 21. §)
Közútkezelői hozzájárulás nélkül a helyi közutat nem közlekedési célból csak a közúti közlekedésről szóló törvényben meghatározott esetben lehet igénybe venni. Az igénybevétel speciális eljárási szabályait tartalmazza az alcím.
a 6. Téli munkavégzés tilalma alcímhez
(22. § - 24. §)
Alapesetben télen, november 15-dikétől március 15-dikéig terjedő időszakban a helyi közutakon munkavégzés nem végezhető. Ugyanakkor vannak olyan rendkívüli feladatok, amik elvégzése nem halasztható el. Ezért szükséges volt ezen esetkörre is a speciális eljárás megállapítása.
a 7. Burkolatbontási tilalom alcímhez
(25. §)
Teljes szerkezetű új útpálya a forgalomba helyezését követő ötödik év végéig, vagy pályázati forrásból burkolt út a fenntartási idő végéig burkolatbontási tilalom alatt áll, arra munkakezdési közútkezelői hozzájárulás egyes esetek kivételével nem adható.
Az egyes esetekre vonatkozó speciális szabályokat tartalmazza a szakasz.
a 8. Helyreállítási kötelezettség alcímhez
(26. § - 27. §)
A közút nem közlekedési igénybevétele kapcsán a felelősségi kérdéseket, a helytállásra vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza az alcím.
a 9. Záró rendelkezések alcímhez
(28. §)
A szakasz hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.
Az (1) bekezdés kellő felkészülési időt biztosít a magasabb szintű jogszabályok kiegészítésére vonatkozó rendelkezések alkalmazására.
A 2021. december 2-től hatályos veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló
2021. évi XCIX. törvény 147. § (1) – (2) bekezdése alapján a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges gazdasági intézkedésről szóló 603/2020. (XII. 18.) Korm. rendelet (a továbbiakban: 603/2020. (XII. 18.) Korm. rendelet) hatálybalépésének napjától 2022. június 30. napjáig
a helyi önkormányzat által nyújtott szolgáltatásért, végzett tevékenységéért megállapított díj, az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás keretében felmerülő díj, illetve egyéb díjfizetési kötelezettség (a továbbiakban együtt: díj) mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon díjnak a 603/2020. (XII. 18.) Korm. rendelet hatálybalépését megelőző napon hatályos és alkalmazandó mértéke, továbbá új díjat nem vezethet be, 2022. június 30. napjáig új díjat nem állapíthat meg, meglévő díjat új kötelezetti körre nem terjeszthet ki.
Ezen jogszabályi megfelelés érdekében kerül sor a díj megállapítására vonatkozó rendelkezések 2022. július 1. napjától történő hatályba léptetésére.