Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testületének 20/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati képviselők, a bizottsági elnökök, a bizottsági tagok és a tanácsnok tiszteletdíjáról

Hatályos: 2014. 12. 01- 2019. 10. 30

Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 35.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §         A rendelet hatálya kiterjed a Nagyvenyim Nagyközségben önkormányzati képviselőnek megválasztottakra – kivéve az alpolgármestert – valamint a képviselő-testület által megválasztott állandó bizottság nem képviselő tagjára.

2.§          Az önkormányzati képviselőt (továbbiakban: képviselő), a bizottsági elnököt és a bizottság tagját megbízatása megszűnéséig havonta az e rendeletben meghatározott tiszteletdíj illeti meg.

3. §   (1) A képviselői tiszteletdíj (alapdíj)  összege havonta bruttó 40.000,- Ft.


(2) Ha a képviselő a képviselő-testület állandó bizottságának tagja, a tiszteletdíj összege havonta bruttó 50.000.- Ft.


(3) Ha a képviselő a képviselő-testület két állandó bizottságának is tagja, a tiszteletdíj összege havonta bruttó 75.000.-Ft.


(4) Ha a képviselő a képviselő-testület állandó bizottságának elnöke, a tiszteletdíj összege havonta bruttó 70.000.-Ft. 


(5) Ha a képviselő a képviselő-testület egy állandó bizottságának elnöke és egy állandó bizottság tagja is, a tiszteletdíj összege havonta bruttó 95.000.-Ft


(6) A képviselő-testület állandó bizottságainak nem képviselő tagját havonta bruttó 15.000.-Ft tiszteletdíj illeti meg.


(7) Ha a képviselő  a 3 § (2) – (5) bekezdéseiben meghatározott tisztségek valamelyikén kívül tanácsnoki feladatokat is ellát, havonta bruttó 45.000.-Ft tiszteletdíj kiegészítés illeti meg.

4. §         A képviselőt és a bizottság nem képviselő tagját természetbeni juttatásként megilleti a képviselői tevékenységének ellátását segítő közlöny, kiadvány előfizetése, továbbképzési költségeinek biztosítása.

5.§          A tiszteletdíjat a tárgyhónapot követő hó 15. napjáig kell kifizetni bankszámlára történő utalással. Amennyiben a 15. nap munkaszüneti napra esik, legkésőbb az előtte lévő munkanapon kell kifizetni.

6. § (1)    A képviselő köteles igazolt távollét kivételével, a képviselő- testület, valamint azon bizottság(ok) ülésein jelen lenni és a szavazásban részt venni, amelybe (amelyekbe) beválasztották.


         (2)  A tiszteletdíj kifizetésének előfeltételek, hogy a képviselő, a bizottsági elnök, illetve a bizottság képviselő tagja a testületi és a bizottsági ülések – ezeket együtt számolva – legalább felén, illetve a bizottság nem képviselő tagja a bizottsági ülések legalább felén megjelenjen az adott negyedévben. Ennek hiányában a képviselő, a bizottsági elnök, a bizottság képviselő tagja, illetve a bizottság nem képviselő tagja a soron következő negyedévben tiszteletdíjának 25 %-ával csökkentett összegére jogosult.


         (3) Az ülésről távolmaradottnak kell tekinteni azt a személyt, aki a testületi, vagy a bizottsági ülést indokolatlanul elhagyja. Nem számít távollétnek az igazolt távollét, illetve a bejelentett betegség. Igazolt távollétnek minősül:

               a) testületi képviselői munkával összefüggő tevékenység,

               b) állampolgári kötelezettség teljesítése,

               c) keresőképtelenséggel járó betegség,

               d) halaszthatatlan vagy elháríthatatlan munkahelyi kötelezettség teljesítése.


         (4)  A távolmaradás okát a képviselő- köteles az adott ülés napjának 12 órájáig a jegyzőnek, illetve az adott bizottság ügyviteli feladatait ellátó személynek bejelenteni. A képviselő-testületi ülésen való megjelentést a polgármester, a bizottsági ülésen való megjelentést a bizottsági elnök a jelenléti íven kézjegyével igazolja.


         (5)  Az illetékes kézjegyével ellátott jelenléti ív alapján, a képviselők testületi ülésen, illetve a bizottsági elnökök és tagok bizottsági ülésen való részvételével kapcsolatos ügyviteli feladatok ellátásáról a jegyző gondoskodik. A jegyző által készített jelentés alapján a Polgármesteri Hivatal e feladatra kijelölt dolgozója megteszi a kifizetéshez szükséges intézkedéseket.

7. §         A képviselő-testület a rendeletet - minden évben - a költségvetés tárgyalásakor - január hónapban - felülvizsgálja.

8. §         E rendelet 2014. december 1-jén lép hatályba.

9. §         Hatályát veszti Nagyvenyim Község Önkormányzati Képviselő-testületének az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 3/2007. (II. 28.), és az azt módosító 9/2007. (IV.27.) és a 3/2010. (II.24.) rendeletei.

Nagyvenyim, 2014. november 28.

                                                                                  Komjátiné Mádl Margit címzetes

                                                                                  főjegyző nevében és megbízásából:



/: Vargáné Kaiser Katalin :/                                                  /: László Tiborné :/

           polgármester                                                              adóügyi ügyintéző


Záradék:


E rendelet Nagyvenyimi Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján 2014. november 28. napján kihirdetésre került.


Nagyvenyim, 2014. november 28.                                                                                                                                                                                          Komjátiné Mádl Margit címzetes főjegyző

                                                                                  nevében és megbízásából:



                                                                                                /: László Tiborné :/

                                                                                               adóügyi ügyintéző