Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testületének 15/2019. (X.30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati képviselők, a bizottsági elnöknek és tagnak, továbbá a tanácsnoknak járó tiszteletdíj és természetbeni juttatás meghatározásáról

Hatályos: 2019. 11. 01

Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §         A rendelet hatálya kiterjed a Nagyvenyim Nagyközségben önkormányzati képviselőnek megválasztott személyekre – kivéve az alpolgármestert – valamint a képviselő-testület által megválasztott állandó bizottság nem képviselő tagjára.


2.§          Az önkormányzati képviselőt (továbbiakban: képviselő), a bizottsági elnököt és a bizottság tagját megbízatása megszűnéséig havonta az e rendeletben meghatározott tiszteletdíj illeti meg.


3. §   (1) A képviselői tiszteletdíj (alapdíj) összege havonta bruttó 50.000 Ft.


(2) Ha a képviselő a képviselő-testület állandó bizottságának tagja, a tiszteletdíj összege havonta bruttó 50.000 Ft.


(3) Ha a képviselő a képviselő-testület állandó bizottságának elnöke, a tiszteletdíj összege havonta bruttó 100.000 Ft.


(4) A képviselő-testület állandó bizottságainak nem képviselő tagját havonta bruttó 15.000 Ft tiszteletdíj illeti meg.


(5) Ha a képviselő a 3 § (1)–(4) bekezdéseiben meghatározott tisztségek valamelyikén kívül tanácsnoki feladatokat is ellát, havonta bruttó 45.000 Ft tiszteletdíj kiegészítés illeti meg.


4.§          A tiszteletdíjat a tárgyhónapot követő hó 15. napjáig kell kifizetni bankszámlára történő utalással. Amennyiben a 15. nap munkaszüneti napra esik, legkésőbb az előtte lévő munkanapon kell kifizetni.


5. § (1)    A képviselő köteles igazolt távollét kivételével, a képviselő- testület, valamint azon bizottság ülésein jelen lenni és a szavazásban részt venni, amelybe beválasztották.


         (2)  A tiszteletdíj kifizetésének előfeltételek, hogy a képviselő, a bizottsági elnök, illetve a bizottság képviselő tagja a testületi és a bizottsági ülések – ezeket együtt számolva – legalább felén, illetve a bizottság nem képviselő tagja a bizottsági ülések legalább felén megjelenjen az adott negyedévben. Ennek hiányában a képviselő, a bizottsági elnök, a bizottság képviselő tagja, illetve a bizottság nem képviselő tagja a soron következő negyedévben tiszteletdíjának 25 %-ával csökkentett összegére jogosult.


         (3) Az ülésről távolmaradottnak kell tekinteni azt a személyt, aki a testületi, vagy a bizottsági ülésen igazolt távollét vagy bejelentett betegség kivételével nem jelenik meg, vagy az ülést indokolatlanul elhagyja.


         (4) Igazolt távollétnek minősül:

               a) testületi képviselői munkával összefüggő tevékenység,

               b) állampolgári kötelezettség teljesítése,

               c) keresőképtelenséggel járó betegség,

               d) halaszthatatlan vagy elháríthatatlan munkahelyi kötelezettség teljesítése.


         (5)  A távolmaradás okát a képviselő- köteles az adott ülés napjának 12 órájáig a jegyzőnek, illetve az adott bizottság ügyviteli feladatait ellátó személynek bejelenteni.


         (6)  A képviselő-testületi ülésen való megjelentést a polgármester, a bizottsági ülésen való megjelentést a bizottsági elnök a jelenléti íven kézjegyével igazolja.


         (5)  Az illetékes kézjegyével ellátott jelenléti ív alapján a jegyző intézkedik a kifizetéshez szükséges intézkedések megtétele iránt.


6. §         E rendelet 2019. november 1-jén lép hatályba.


7. §         Hatályát veszti Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testületének az önkormányzati képviselők, a bizottsági elnökök, a bizottsági tagok és a tanácsnok tiszteletdíjáról szóló 20/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelete.





       Vargáné Kaiser Katalin                                                 Takácsné dr. Gécs Anita

              polgármester                                                                             jegyző




Záradék:


E rendelet 2019. október 30. napján Nagyvenyimi Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján kihirdetésre került.


Levétel napja: ……………………….


Nagyvenyim, 2019. október 30.                   


Takácsné dr. Gécs Anita

jegyző