Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testületének 18/2019. (XI.20.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról és a Szociálpolitikai Kerekasztalról

Hatályos: 2020. 11. 07- 2021. 05. 13

Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testületének 18/2019. (XI.20.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról és a Szociálpolitikai Kerekasztalról

Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testülete az az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, a 26. §-ában, a 32. § (3) bekezdésében, a 45. § (1) bekezdésben, 58/B. § (2) bekezdésében, 92. § (1) bekezdés a) pontjában, 115. § (3) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a pontjában kapott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:

I. Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya kiterjed Nagyvenyim nagyközség közigazgatási területén lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § -ban meghatározott személyekre.

2. Értelmező rendelkezések

2. § (1) E rendelet alkalmazásában az egyes ellátási formáknál használt fogalmakat az Szt. 4. § (1) bekezdésében foglaltak szerint kell értelmezni.

(2) Közeli hozzátartozó alatt a Polgári Törvénykönyvről szóló mindenkor hatályos törvényben meghatározott személyeket kell érteni.

(3) E rendelet az alábbi pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokat szabályozza:

  • a) települési támogatás
  • c) a személyes gondoskodáskeretében biztosított szociális alapszolgáltatások,
  • d) egyéb támogatások.

3. A hatáskör gyakorlásának szabályai

3. § (1) Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) hatáskörének gyakorlását:

  • b) a polgármesterre,
  • a) az Egészségügyi, Szociális és Humán-erőforrás Bizottságra

ruházza át.

(2) Az Egészségügyi, Szociális és Humán-erőforrás Bizottság hatáskörébe tartozik:

  • a) e rendelet 9. §-ban szabályozott települési támogatás megállapítása, és az
  • b) e rendelet IV. fejezetében szabályozott egyéb támogatások megállapítása.

(3) A polgármester hatáskörébe tartozik az e rendelet 12. § szabályozottrendkívüli települési támogatás megállapítása, valamint az Szt. 48. §- ában meghatározott köztemetés.

(4) A polgármester, valamint az Egészségügyi, Szociális és Humán-erőforrás Bizottság elnöke az átruházott hatáskörben meghozott döntésekről a Képviselő-testület döntés meghozatalát követő rendes ülésén köteles beszámolni.

4. Általános eljárási szabályok

4. § (1) A települési támogatás megállapítása iránti kérelem az e rendelet 1. mellékletében meghatározott formanyomtatvány kitöltésével, az azon feltüntetett dokumentumok csatolása mellett postai úton, vagy a Nagyvenyimi Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) ügyfélszolgálatán terjeszthetőek elő személyesen.

(2) Amennyiben a települési támogatás megállapítására vonatkozó igény nem az (1) bekezdésben foglaltak szerinti formanyomtatványon kerül benyújtásra, úgy a kérelem előterjesztése napjának az írásban előterjesztett igény benyújtásának igazolt napját kell tekinteni, feltéve, hogy a formanyomtatványon történő utólagos bejelentés a hiánypótlásnak megfelelően megtörténik.

(3) A települési támogatásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező az e rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon – az azon szabályozott formában és módon – a feltüntetett dokumentumok csatolásán túlmenően írásban köteles saját és családja, közös háztartásban élő közeli hozzátartozója, illetve háztartása vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni.

(4) A Hivatal a jövedelmi- és vagyonnyilatkozatban foglaltak valódiságát a rendelkezésre álló adatbázisok felhasználásával ellenőrzi.

5. § Az ellátásban részesülő a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról tizenöt napon belül köteles írásban értesíteni Hivatalt.

6. § (1) A szociális ellátások folyósítása:

  • a) a kérelmező lakcímére,
  • b) a kérelmező bankszámlájára,
  • c) az érintett szolgáltató számlájára

történő utalással történik.

(2) A szociális ellátások folyósítására havonta utólag, a tárgyhónap 5. napjáig kerül sor. A rendkívüli települési támogatás esetében lehetőség van a hóközi folyósításra is.

(3) A szociális ellátás indokolt esetben az arra rászoruló személy részére a családgondozó közreműködésével is adható, aki a felhasználást a kifizetést követő 15 napon belül igazolni köteles.

(4) A szociális ellátás természetben nyújtott ellátásként is megállapítható.

(5) A szociális ellátások kifizetésének módjáról, természetben nyújtott ellátás esetén annak átadásáról az azt megállapító határozatban kell rendelkezni.

7. § (1) Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában vagy e rendelet megsértésével nyújtott szociális ellátás megtérítésének elrendelése esetén a megtérítés összege, amennyiben annak megfizetése az ellátást jogosultatlanul és rosszhiszeműen igénybevevő megélhetését súlyosan veszélyezteti, kérelemére méltányosságból

  • a) elengedhető,
  • b) csökkenthető,
  • c) részletekben fizettethető meg,

melyről az ellátást megállapító dönt.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott kérelmet a megtérítés elrendeléséről rendelkező döntés közlésétől számított tizenöt napon belül lehet előterjeszteni.

8. § Az ellátás megállapítására jogosult szerv a jogosultság feltételeit érintő bármely tényt, körülményt környezettanulmány útján ellenőrizhet.

II. Pénzbeli és természetbeni szociális ellátások

5. A települési támogatás

9. § Települési támogatás a:

  • a) lakhatás támogatása,
  • b) gyógyszerkiadások viseléséhez való hozzájárulás.

10. § (1) A lakhatás elősegítése érdekében települési támogatásként közüzemi díj támogatás állapítható meg a kérelemben megjelölt szolgáltatóhoz történő utalással.

(2) Közüzemi díj támogatás állapítható meg annak a személynek, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetén a 200%-át.

(3) A 10. § (1) bekezdés szerinti közüzemi díj támogatás összege havonta maximum 5.000 Ft, valamennyi közműszolgáltatásra együttesen.

(4) A 10. § (1) bekezdés szerinti közüzemi díj támogatás családonként egy fő részére állapítható meg a kérelem benyújtása hónapjának első napjától a 12. hónap végéig, de legfeljebb a lakáshoz kapcsolódó jogviszony időtartamára.

(5) A lakhatás elősegítése érdekében megállapított települési támogatás elsősorban a kérelemben megjelölt szolgáltatóhoz történt utalással állapítható meg.

(6) Az (1) bekezdésben szabályozott települési támogatás iránti kérelem kötelező melléklete a kérelem benyújtását megelőző 6 havi közüzemi számla másolata.

11. § (1) Települési támogatásként gyógyszerkiadások viseléséhez való hozzájárulás állapítható meg annak a közgyógyellátásra nem jogosult személynek, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250 %-át, egyedül élő esetében 280 %-át és havi rendszeres gyógyszerkiadás meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 25 %-át

(2) Az (1) bekezdés szerinti települési támogatás a kérelem benyújtásától számított maximum egy éves időtartamra állapítható meg oly módon, hogy a támogatás éves összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át.

(3) Az (1) bekezdésben szabályozott települési támogatás iránti kérelem kötelező melléklete az Szt. 50/A. § (3) bekezdésben meghatározott tartalommal kiállított háziorvosi igazolás.

(4) Amennyiben a kérelmező az Szt. 50. § (1) vagy (2) bekezdése, valamint ezen szakasz (1) bekezdése szerint egyaránt jogosult támogatásra, a jelen szakasz (1) bekezdése alapján települési támogatásra való jogosultság nem állapítható meg.

6. Rendkívüli települési támogatás

12. § (1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a létfenntartási gondokkal küzdő személynek, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetén a 200%-át nem haladja meg, és önmaga, vagy családja létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tud.

(2) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetnek kell tekinteni különösen, ha a kérelmező

  • a) váratlan betegség, baleset, orvosi kezelés vagy rokkantság miatt jelentős jövedelem-kiesést szenved,
  • b) sérelmére elkövetett bűncselekményből anyagi kára keletkezett,
  • c) nyugdíj vagy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 3. § (1) bekezdése szerint folyósított ellátás kifizetése a jogosultság megállapításának elhúzódása miatt késik,
  • d) válsághelyzetben lévő várandós anya, aki a segélyt gyermekének megtartása érdekében igényli,
  • e) a segélyt iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadásokhoz igényli
  • d) létfenntartása, megélhetése valamilyen egyéb előre nem látható esemény, elemi kár miatt – önhibáján kívül - veszélyeztetve van, jövedelem kiesése váratlan többlet-kiadása keletkezik.

(3) Rendkívüli települési támogatás adható

  • a) eseti jelleggel, egy naptári évben legfeljebb 20.000 Ft összegben,
  • b) meghatározott időszakra havi rendszerességgel, maximum 4 hónapra, egy naptári évben maximum 3 alkalommal, legfeljebb 25.000 Ft összegben havonta.

(4) A (3) bekezdés a) pontja szerint eseti jelleggel adható támogatás legkisebb adható összege 1.000 Ft-nál kevesebb nem lehet.

(5) Települési támogatás természetben is adható különösen a következő formában: Edenred ajándék utalvány, élelmiszer, tüzelő, tanszer, tandíj, közüzemi díjak, illetve gyermekintézmények térítési díjának kifizetéséhez nyújtott támogatás.

(6) A természetbeni ellátás kifizetése közvetlenül az árucikkeket, vagy szolgáltatásokat biztosító, vagy díjakat kérő szervezet számára történő átutalással is teljesíthető.

III. A személyes gondoskodáskeretében biztosított szociális alapszolgáltatások

7. Szociális alapszolgáltatások

13. § . Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata a szociálisan rászoruló személyek részére a személyes gondoskodás keretében a következő szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

  • a) étkeztetés,
  • b) házi segítségnyújtás,
  • c) családsegítés

8. Étkeztetés

14. § (1) A szociális étkeztetés keretében az önkormányzat napi egyszeri meleg étkeztetést (ebéd) biztosít az arra rászorultnak,

(2) Az étkezés történhet:

  • a) házi segítségnyújtás keretében házhoz szállítással,
  • b) jogosult általi elvitellel.

(3) A szociális étkeztetést az önkormányzat vásárolt élelmezés útján biztosítja.

(4) Szociális étkezésben részesíthető az, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülélő esetén annak 200 %-át nem haladja meg.

15. § (1) Szociálisan rászorulónak az alábbiak szerint kell megállapítani a személyi térítési díjat:

  • a) családban élő esetén:
    • aa) akinek az egy főre jutó jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét nem haladja meg, térítésmentes,
    • ab) akinek az egy főre jutó jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 110 %-át nem haladja meg, a térítési díj 20 %-át kell megfizetnie,
    • ac) akinek az egy főre jutó jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120 %-át nem haladja meg, a térítési díj 30 %-át kell megfizetnie,
    • ad) akinek az egy főre jutó jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át nem haladja meg, a térítési díj 50 %-át kell megfizetnie,
    • af) akinek az egy főre jutó jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 140 %-át nem haladja meg, a térítési díj 80 %-át kell megfizetnie.
  • b) egyedülélő esetén:
    • ba) akinek jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét nem haladja meg, a térítésmentes,
    • bb) akinek jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 160 %-át nem haladja meg, a térítési díj 20 %-át kell megfizetnie,
    • bc) akinek jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 170 %-át nem haladja meg, a térítési díj 30 %-át kell megfizetnie,
    • bd) akinek jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 180 %-át nem haladja meg, a térítési díj 50 %-át kell megfizetnie,
    • bf) akinek jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 190 %-át nem haladja meg, a térítési díj 80 %-át kell megfizetnie.

(2) Teljes összegű személyi térítési díjat kell fizetni annak a személynek, akinek az egy főre jutó jövedelme családban élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 140 %-át, egyedülélő esetén, akinek jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 190 %-át meghaladja.

(3) A személyi térítési díj nem haladhatja meg az az egy főre jutó jövedelem 30%-át.

9. Házi segítségnyújtás

16. § Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata a házi segítségnyújtást Család és Gyermekjóléti Szolgálata útján a biztosítja az Szt. 63. §-a szerinti jogosultak részére.

10. Családsegítés

17. § (1) Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata a családsegítést a Család és Gyermekjóléti Szolgálata útján a biztosítja az Szt. 64. §-ban foglaltak szerint.

(2) A családsegítés alapszolgáltatás igénybevétele önkéntes és térítésmentes.

IV. Egyéb támogatások

11. Karácsonyi Edenred ajándék utalvány

18. § [1] (1) A képviselő-testület évente, hivatalból, a költségvetésről szóló rendeletében előirányzott keret erejéig maximum 5.000 forint értékű Edenred ajándék utalványban részesítheti azon Nagyvenyim nagyközség közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen is ott tartózkodó, a döntés meghozatalának éve előtti év december 31-ig 69. életévét betöltött idős személyt, aki részére a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ellátást folyósít, amennyiben ellátásának havi összege nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének tízszeresét.

(2) Az utalványt a jogosultak részére évente december 1-20. közötti időszakban kell átadni.

(3) A tárgyévet követő év január 31. napjáig át nem vett Edenred ajándék utalvány jelen rendelet 12. §-a szerinti rendkívüli települési támogatásra használható fel.

12. Karácsonyi ajándékcsomag

19. § (1) A képviselő-testület évente, hivatalból, jövedelemvizsgálat nélkül, a költségvetésről szóló rendeletében előirányzott keret erejéig maximum 5.000 Ft értékű élelmiszerekből összeállított ajándékcsomagban részesítheti a szociális szempontból rászoruló Nagyvenyim nagyközség közigazgatási területén állandó lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen is ott tartózkodó gyermekek családját.

(2) Szociális szempontból rászoruló gyermek családja különösen az:

  • a) amelyet a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat ellátásában részesít, vagy vele kapcsolatban áll,
  • b) amely rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül,
  • c) amely a helyi és országos közfoglalkoztatásban vesz részt, vagy
  • d) amely jelen rendelet szerinti ellátásokra jogosult.

(3) A döntés meghozatala során a természetbeni juttatás megállapításánál különösen figyelemmel kell lenni azokra a családokra, ahol a család valamelyik tagja munkanélküli, települési támogatásban részesül, egyedülálló szülőként neveli gyermekét, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsága áll fenn, a család 3 vagy annál több gyermeket nevel, helyi és országos közfoglalkoztatásban vesz részt.

(4) A döntés meghozatalához javaslatot tehet:

  • a) a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat családgondozója,
  • b) a Nagyvenyimi Polgármesteri Hivatal igazgatási ügyintézője,
  • c) a körzeti védőnő,
  • d) az oktatást, nevelést végző intézmények vezetője.

(5) Az ajándékcsomagot a jogosultak részére évente december 1-20. közötti időszakban kell átadni.

V. Szociálpolitikai Kerekasztal

20. § (1) Nagyvenyim Nagyközég Önkormányzata az Szt. 58/B § (2) bekezdése alapján Szociálpolitikai Kerekasztalt hoz létre a helyi szociálpolitikai feladatok ellátásának elősegítésére, a szociális szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérésére, az aktív korúak ellátására jogosultak jövőbeni helyzetének tervezése, értékelése céljából.

(2) A Szociálpolitikai Kerekasztal az (1) bekezdésben meghatározott feladatkörében megvizsgálja

  • a) az egyes ellátotti csoportok helyzetének változásait a szociális szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok időarányos teljesítésével,
  • b) a szociális szolgáltatástervezési koncepció végrehajtása érdekében elfogadott döntések megvalósulását, valamint
  • c) a szociális szolgáltatástervezési koncepcióban kitűzött és elért eredményeket.

(3) A Szociálpolitikai Kerekasztal az elnök útján javaslattal élhet a Képviselő-testület felé az ellátások költséghatékonyabb biztosítását eredményező intézkedések megtétele érdekében.

(4) A Szociálpolitikai Kerekasztal a szociális szolgáltatástervezési koncepció tartalmának két évenkénti felülvizsgálata érdekében előzetes egyeztetési, véleményeztetési eljárást folytat le.

21. § (1) A Szociálpolitikai Kerekasztal szavazati joggal rendelkező tagjai:

  • a) az Egészségügyi, Szociális és Humán-erőforrás Bizottság elnöke,
  • b) Polgármesteri Hivatal igazgatási ügyintézője,
  • c) Nagyvenyimi Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatója által kijelölt gyermekvédelmi feladatokat ellátó pedagógus,
  • d) Nagyvenyimi Nefelejcs Óvoda vezetője által kijelölt gyermekvédelmi feladatokat ellátó óvodapedagógus,
  • e) Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat családgondozói,
  • f) Körzeti védőnők.

(2) A Szociálpolitikai Kerekasztal munkájába be lehet vonni:

  • a) Nagyvenyim nagyközség polgármesterét,
  • b) Nagyvenyim nagyközség alpolgármesterét,
  • c) a Képviselő-testület Pénzügyi, Fejlesztési, Összeférhetetlenségi és Vagyonnyilatkozati Bizottságának elnökét,
  • d) Nagyvenyim nagyközség jegyzőjét,
  • e) rendőrség körzeti megbízottját,
  • f) az alapfokú oktatási intézmények szülői munkaközösségének vezetőit,
  • g) szociális intézményeket működtető fenntartók képviselőit.

22. § (1) A Szociálpolitikai Kerekasztal tagjai közül választja meg elnökét.

(2) A Szociálpolitikai Kerekasztal szükség szerint, de évente legalább egy ülést tart. Az ülést az elnök hívja össze és vezeti.

(3) A Szociálpolitikai Kerekasztal üléséről jegyzőkönyv készül.

(4) Szociálpolitikai Kerekasztal tagjai határozati formában döntenek.

(5) A Szociálpolitikai Kerekasztal akkor határozatképes, ha a tagok közül legalább 4 jelen van. Az érvényes határozathoz a megjelent és szavazásban résztvevők egyszerű szótöbbsége szükséges.

(6) A Szociálpolitikai Kerekasztal végzett tevékenységéről évente beszámol a Képviselő-testületnek.

(7) A Szociálpolitikai Kerekasztal ülései nyilvánosak.

VI. Záró rendelkezések

24. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

25. § Hatályát veszti Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 17/2018. (XI.28.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet

a 18/2019. (XI.20.) önkormányzati rendelethez

K É R E L E M

települési támogatás megállapításához

1) Települési támogatás iránti kérelmet:

kapcsolatos kiadások enyhítése céljából nyújtom be.

2.) Rendkívüli települési támogatás megállapítása iránt nyújtom be.

/1., 2. a megfelelő rész aláhúzandó/

Név: ..............................................................................................................................................

Születési név: ...............................................................................................................................

Születési hely, idő: .......................................................................................................................

Anyja neve: ..................................................................................................................................

TAJ száma: …………………………………………………

Állampolgársága: magyar

bevándorlási, letelepedési engedéllyel rendelkező

hontalan, menekültként vagy oltalmazottként elismert

Státuszt elismerő határozat száma: …………./20………………………..

/A megfelelő rész aláhúzandó/

Családi állapota: egyedülálló (hajadon, nőtlen, házastársától külön élő, elvált, özvegy)

házastársával/élettársával él együtt

/A megfelelő rész aláhúzandó/

Lakóhely címe: .............................................................................................................................

Tartózkodási helye: ......................................................................................................................

Levelezési címe: ...........................................................................................................................

Kijelentem, hogy életvitelszerűen lakóhelyemen/tartózkodási helyemen élek.

/A megfelelő rész aláhúzandó/

1.) Az igénylővel egy háztartásban élő közeli hozzátartozók száma: …………….fő.

2.) Az 1.) pontban szereplő közeli hozzátartozók:


Név

Születési hely, idő

Anyja neve

TAJ száma

Rokoni fok

a)

b)

c)

d)

e)

f)

g)

3.) Az települési támogatás igénylésének indoka:

......................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................

4.) Jövedelmi adatok

A jövedelmek típusai

Kérelmező
jövedelme

A 2. pont a)-g) szerinti hozzátartozók jövedelmi adatai

a/

b/

c/

d/

e/

f/

g/

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból
származó, ebből közfoglalkoztatásból származó jövedelem

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások (GYES, GYED, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj stb.

4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

5. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

6. Egyéb jövedelem

7. Összes jövedelem

Egy főre jutó havi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki) ……………………….Ft/hó.

5. Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező igazgatósága útján ellenőrizheti.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.

Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a támogatás megszüntetésre kerül, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett támogatást folyósító szerv kamattal megemelt összegben visszaköveteli.

Alulírottak hozzájárulunk ahhoz, hogy a kérelemben feltüntetett adatainkat a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 18. §-a szerinti nyilvántartásban kezeljék, és azokat a kérelem alapján lefolytatott szociális igazgatási eljárásban felhasználják.

Nagyvenyim, …………. év ………………………. hó …….. nap

…………………………………… …………………………………..

nagykorú hozzátartozó aláírása a kérelmező vagy törvényes képviselő

aláírása

Vagyonnyilatkozat

Neve: ............................................................................................................................

Születési neve: .............................................................................................................

Anyja neve: ..................................................................................................................

Születési hely, év, hó, nap: ..........................................................................................

Lakóhely: .....................................................................................................................

Tartózkodási hely: .......................................................................................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: .......................................................................

A. Ingatlanok

1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):

- címe: ........................................ város/község ........................... út/utca .......... hsz.,

- alapterülete: ........... m2,

- tulajdoni hányad: ...........................,

- a szerzés ideje: ................ év.

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanra vonatkozóan bejegyzett terhek, korlátolt dologi jogok, vagyoni értékű jogok vagy feljegyzett tények: ............................................................ (pl. haszonélvezet, jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, használati jogok, szolgalom).

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):

- címe: ........................................ város/község ........................... út/utca ............. hsz.,

- alapterülete: ........... m2,

- tulajdoni hányad: ...........................,

- a szerzés ideje: ................ év.

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanra vonatkozóan bejegyzett terhek, korlátolt dologi jogok, vagyoni értékű jogok vagy feljegyzett tények: …………………................................. (pl. haszonélvezet, jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, használati jogok, szolgalom).

3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület- vagy épületrész-tulajdon (vagy állandó használat):

- megnevezése .................................... (pl. zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs),

- címe: ........................................... város/község ......................... út/utca ............. hsz.,

- alapterülete: ........... m2,

- tulajdoni hányad: ...........................,

- a szerzés ideje: ................ év.

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanra vonatkozóan bejegyzett terhek, korlátolt dologi jogok, vagyoni értékű jogok vagy feljegyzett tények: ……………........................................ (pl. haszonélvezet, jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, használati jogok, szolgalom).

4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat):

- megnevezése: ......................................................................................................................

- címe: ........................................... város/község ....................... út/utca ............ hsz., (pontos cím hiányában: ...................... helyrajzi szám),

- alapterülete: ........... m2,

- tulajdoni hányad: ...........................,

- a szerzés ideje: ................ év.

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanra vonatkozóan bejegyzett terhek, korlátolt dologi jogok, vagyoni értékű jogok vagy feljegyzett tények: …………………................................ (pl. haszonélvezet, jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, használati jogok, szolgalom).

B. Egyéb vagyontárgyak

Gépjármű adatai:

  • a) személygépkocsi: ................................................................ típus .................. rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: ...............................................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

Gépjárműre bejegyzett terhek, gépjárművet terhelő vagyoni értékű jogok: .................................................................. (pl. elidegenítési és terhelési tilalom, bejegyzett üzemben tartói jog).

A gépjárművet mozgáskorlátozottságra tekintettel tartják fenn:

igen/nem /a megfelelő aláhúzandó/.

b) tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, vízi- vagy egyéb jármű:

................................................................................................. típus .................. rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: ..............................................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

Gépjárműre bejegyzett terhek, gépjárművet terhelő vagyoni értékű jogok: ................................................................... (pl. elidegenítési és terhelési tilalom, bejegyzett üzemben tartói jog).

1. Felelősségem tudatában kijelentem /a megfelelő aláhúzandó, és a b) pont szerinti esetben kitöltendő/, hogy

- Pénzforgalmi szolgáltató neve: .............................................................................................

fizetési számla száma: ..............................................................................................................

fizetési számlán kezelt összeg ..................................................................................................

- Pénzforgalmi szolgáltató neve: ..............................................................................................

fizetési számla száma: ..............................................................................................................

fizetési számlán kezelt összeg ..................................................................................................

- Pénzforgalmi szolgáltató neve: ..............................................................................................

fizetési számla száma: ..............................................................................................................

fizetési számlán kezelt összeg ..................................................................................................

  • a) fizetési számlával nem rendelkezem vagy
  • b) az alábbi fizetési számlával rendelkezem (valamennyi megjelölendő):

2. Felelősségem tudatában kijelentem [a megfelelő aláhúzandó, és a b) pont szerinti esetben kitöltendő], hogy a velem együttélő közeli hozzátartozóm

- Pénzforgalmi szolgáltató neve: .............................................................................................

fizetési számla száma: ..............................................................................................................

fizetési számlán kezelt összeg ..................................................................................................

- Pénzforgalmi szolgáltató neve: ..............................................................................................

fizetési számla száma: ..............................................................................................................

fizetési számlán kezelt összeg ..................................................................................................

- Pénzforgalmi szolgáltató neve: ..............................................................................................

fizetési számla száma: ..............................................................................................................

fizetési számlán kezelt összeg ..................................................................................................

  • a) fizetési számlával nem rendelkezik vagy
  • b) az alábbi fizetési számlával rendelkezik (valamennyi megjelölendő):

3. Tudomásul veszem, hogy az ellátásra való jogosultság feltételeinek megállapítása érdekében a hatóság a fentiekben megjelölt pénzforgalmi szolgáltató felé megkereséssel élhet a fizetési számlán kezelt összeg tekintetében.

4. Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.

Kelt: .......... év .............................. hó ............ nap

................................................

aláírás

Megjegyzés:

A vagyoni helyzet vizsgálatakor nem kell figyelembe venni az életvitelszerűen lakott ingatlan eladása, valamint az életvitelszerűen lakott ingatlanon fennálló vagyoni értékű jog átruházása esetén az eladott ingatlan, illetve átruházott vagyoni értékű jog ellenértékeként a fizetési számlára befizetett összeget.

Ha a kérelmező vagy vele együttélő közeli hozzátartozója bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Ha a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem Magyarország területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.

* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.

** Becsült forgalmi értékként a gépjármű kora és állapota szerinti értéket kell feltüntetni.

Tájékoztató a kérelem kitöltéséhez

Egyedülálló az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van.

Család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt élő, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége.

Közeli hozzátartozónak számít:

a) a házastárs, az élettárs,

b) a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti gyermek, örökbe fogadott gyermek, mostohagyermek és a Ptk. szerinti gyermekvédelmi nevelőszülő által e jogviszonya keretében nevelt gyermek kivételével a nevelt gyermek,

c) korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt (a továbbiakban: fogyatékos gyermek),

d) a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, illetve a szülő házastársa vagy élettársa; valamint a b) és c) pontban meghatározott feltételeknek megfelelő testvér.

Háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége.)

A kérelmező a kérelemben saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékot, igazolást a kérelem benyújtásával egyidejűleg becsatolni szükséges. A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni

Jövedelem:

az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, és azon bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni. A jövedelmi adatok alatt a havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításakor a bevételt és az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni.

Jövedelem típusai:

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a NAV, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj,árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

5. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, a bérpótló juttatás, az ápolási díj, az adósságcsökkentési támogatás; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

6. Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.

A jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelmekről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni szükséges.

A kérelem ügyfélszolgálatnál történő benyújtása esetén az ügyintézés elősegítése érdekében a kérelmező személyi igazolványa és lakcímkártyája és a vele egy háztartásban lakó személyek lakcímkártyája és TAJ kártyájának bemutatása szükséges.

Csatolandó mellékletek:

A jövedelme igazolására:

a)a munkabérről, munkáltató által fizetett táppénzről a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás vagy munkabér jegyzék,

b) vállalkozó vagy őstermelő esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelemről a Nemzeti Adó és Vámhivatal igazolása és a tárgyévben elért jövedelemről nyilatkozat,

c) álláskeresési támogatás esetén a Dunaújvárosi Járási Hivatal Munkaügyi Kirendeltsége (a továbbiakban: Munkaügyi Központ) megállapító határozata és a kérelem benyújtását megelőző havi ellátás összegét igazoló szelvény vagy bankszámlakivonat,

d) nyugdíj, nyugdíjszerű rendszeres pénzellátás és árvaellátás esetén a kérelem benyújtását megelőző havi igazolószelvény (nyugdíjösszesítő), bankszámlakivonat,

e) a gyermekgondozási támogatások esetében a kérelem benyújtását megelőző havi összegről szóló szelvény vagy bankszámlakivonat,

f) a gyermektartásdíj esetén a kérelem benyújtását megelőző havi postai feladóvevény vagy bankszámlakivonat vagy az összeg átadásáról szóló és büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat,

g) a magasabb összegű családi pótlékra való jogosultságot igazoló szakorvosi igazolás

h) a házasság felbontását, gyermekelhelyezést megállapító bírósági végzés, vagy a gyermekelhelyezésről és gyermektartásdíjról szóló szülői egyezségről kiállított irat,

i) állam által megelőlegezett gyermektartásdíj esetén a Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatal Járási Gyámhivatal határozata,

j) ösztöndíj és egyéb juttatások esetén az oktatási intézmény által kiállított igazolás,

k) nem havi rendszerességgel szerzett jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett egyhavi átlagról szóló nyilatkozat

l) amennyiben a kérelmező, közeli hozzátartozója vagy a háztartásában életvitelszerűen vele együtt lakó más személy rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, úgy az erről szóló nyilatkozat és a Munkaügyi Központ igazolása arról, hogy regisztrált álláskereső és ellátásban nem részesül,

m) egyéb jövedelmek esetén a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozat

14 évnél idősebb gyermek tanulói jogviszony igazolását

minden olyan okirat (pl. kórházi zárójelentés, orvosi igazolás, hatósági határozat stb.), amely igazolja a létfenntartási gondot, illetve létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetet.

lakhatási támogatás esetén: kérelem benyújtását megelőző 6 havi közüzemi számlák másolata,

gyógyszerkiadások támogatása esetén:

az Szt. 50/A. § (3) bekezdésben meghatározott tartalommal kiállított háziorvosi igazolást,

rendkívüli települési támogatás esetén:

létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetre vonatkozó körülmény fennállását igazoló dokumentum.