Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testületének 3/2019. (II.27.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2019. 03. 01

Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya


1.§ (1) A rendelet hatálya kiterjed Nagyvenyim nagyközség közigazgatási területén a közműves szennyvízcsatorna hálózatba be nem kapcsolt ingatlanokon keletkezett, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek  az ingatlan tulajdonosától, vagyonkezelőjétől, birtokosától vagy használójától (a továbbiakban: ingatlantulajdonos) történő begyűjtésére, mely magába foglalja a szennyvíz átvételét, elszállítását és ártalmatlanítás céljából a szennyvíztisztító telepnek történő átadását.


     (2)              A rendelet hatálya nem terjed ki az ipari szennyvízre és a veszélyes hulladékokra valamint az ezzel összefüggő tevékenységekre.


     (3)   Gazdálkodó szervezet akkor köteles a közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek a kezeléséről, a vízgazdálkodásról szóló törvényben foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik.

2. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése


2.§ (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalommentes elhelyezését az önkormányzat közszolgáltatás útján látja el.


     (2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és az ártalmatlanító helyre történő elhelyezését végző közszolgáltató a Mezőföldi Regionális Víziközmű Kft. (7030 Paks, Kölesdi út 46., adószám: 11283144-2-17, a továbbiakban: közszolgáltató). A közszolgáltató működési területére a Rendelet 1.§ (1) bekezdésében foglaltak az irányadóak.


(3)   A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ürítési, átadási helye a közszolgáltató által üzemeltetett 2459 Rácalmás, 028/4 hrsz alatti szennyvíztisztító telep.

3.§ (1) A közszolgáltatóval a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező közszolgáltatás teljesítésére Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) köt szerződést.


     (2)   A közszolgáltatási szerződés tartalmára a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgtv.) 44/G. §-ban, valamint a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység részletes szabályairól szóló 455/2013.(XI.29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: kormányrendelet) 6-9.§-ában foglaltak az irányadóak.


(3)   A közszolgáltatás kezdő időpontja 2019. március 1.


(4)   A szolgáltatás időtartama 48 hónap határozott időtartam, mely meghosszabbítható 3 alkalommal 12 havi opciós lehetőséggel, melynek igénybe vételéről a képviselő-testület dönt.

3. A közszolgáltató jogai és kötelezettségei


4.§ (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítása kizárólag az erre a célra készített zárt rendszerű olyan járművel és úgy végezhető, hogy az teljes mértékben megfeleljen a mindenkor érvényes jogszabályoknak. Az eszközökön a szolgáltató nevét, címét időtálló módon és jól olvashatóan fel kell tüntetni.


     (2)   A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését és szállítását úgy kell végezni, hogy az szennyezést, elcsorgást ne okozzon. Elcsorgás esetén köteles a szennyezést megszünteti, a szennyezett felület fertőtlenítését elvégezni, elvégezetni, a környezet eredeti állapotát helyreállítani.


     (3)   A közszolgáltató mindenkor köteles a szolgáltatást az ügyfélszolgálatán történt  megrendeléstől számított 72 órán belül -az igénylővel egyeztetett időpontban- elvégezni.


     (4) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve, ha a szippantandó anyagról érzékszervi megállapítás alapján, vagy egyéb módon feltételezhető, hogy az közcsatornába nem engedhető.

4. Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei


6.§ (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező vagy onnan származó közüzemi csatornahálózatba vagy más módon befogadóba vagy szennyvíztisztítóba nem vezetett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet – a külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások szerint – gyűjteni és a közszolgáltatónak átadni.


     (2)   Az ingatlantulajdonos köteles a háztartási szennyvíz gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy az mások életét, testi épségséget, egészséget és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a település természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény és az állatvilágot ne károsítsa, a közrendet, közbiztonságot ne zavarja.


     (3)   Az ingatlantulajdonos köteles a 6.§ (1) bekezdése szerint gyűjtött nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz tekintetében a közszolgáltatást igénybe venni, figyelembe véve a kormányrendelet 1.§ (2) bekezdésében foglaltakat is. Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatást igénybe venni és a közszolgáltatónak átadni, részére a szolgáltatás ellenértékét e rendeletben szabályozott módon megfizetni.


     (4)   Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a gyűjtőhely megközelítését a szállítójármű részére oly módon, hogy az elláthassa feladatát.


     (5)   A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel az ingatlantulajdonos nem végeztetheti.

5. A közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei

    

7.§ (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatónál megrendelni.


     (2)   Az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre.


     (3)   A közszolgáltatás díját a közszolgáltatás elvégzését követően azonnal, a számla alapján jogosult beszedni.


     (4)   A közszolgáltatási díjfizetési kötelezettséget késedelmesen teljesítő ingatlantulajdonossal szemben a díjhátralék beszedésére vonatkozóan a Vgtv. 44/E. §-ában foglaltak szerint kell eljárni.


(5) Nagyvenyim nagyközség üdülőterülettel nem rendelkezik. A képviselő-testület az

8.§ (1) A közműpóló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet, vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a begyűjtést, ürítést végző, vagy más személyek élet- és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és műtárgyainak állagát.


     (2)   A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve, ha az veszélyes hulladékot tartalmaz, vagy annak minősül, továbbá abban az esetben, ha a szennyvíz az önkormányzat által kijelölt átadási helyen szennyvízelvezető műbe a külön jogszabályok szerint nem helyezhető el.

9.§       Az önkormányzat jogosult ellenőrizni, hogy

            a) a szennyvízcsatorna hálózatba be nem kapcsolt ingatlantulajdonos a keletkezett szennyvíz elszállításáról

gondoskodik-e,

            b) az ingatlantulajdonos a szállítást a rendeletben meghatározott közszolgáltatóval végezteti-e,

            c) a közszolgáltató a rendeletben foglaltaknak megfelelően végzi-e a közszolgáltatást.

6. A közszolgáltatás díja


10.§ (1)  A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésének, szállításának és a kijelölt helyen történő elhelyezésének az ingatlantulajdonos által fizetendő díját jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza, amely nem tartalmazza a 2013. évi CXIV. törvény szerinti rezsicsökkentést.


(2) A képviselő-testület a közszolgáltatás díjára vonatkozóan kedvezményeket, mentességeket nem állapít meg.

7. Közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések


11.§(1)   Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatónak a közszolgáltatási tevékenység során adatait megadni (természetes személyazonosító adatok, valamint a lakcím), ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik, vagy az igénybevétel kötelezettsége megszűnik.


(2) A közszolgáltató köteles a számára szolgáltatott személyes adatokat kizárólag a közszolgáltatás céljára felhasználni, és a mindenkor hatályos adatvédelmi rendelkezéseket betartani.


(3) A közszolgáltató a feladata ellátása során nyilvántartott adatokat - behajtásra jogosult hatóságon kívül – harmadik személynek nem adhatja ki.

8. Záró rendelkezés


12.§ (1) Ez a rendelet 2019. március 1. napján lép hatályba.


(2) Hatályát veszti a köztisztaság fenntartásáról szóló 4/2014. (II.14.) önkormányzati rendelet.





            Vargáné Kaiser Katalin                                   Takácsné dr. Gécs Anita

                        polgármester                                                       jegyző



Záradék:

E rendelet 2019. február 27. napján Nagyvenyimi Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján kihirdetésre került.


Nagyvenyim, 2019. február 27.                    


Takácsné dr. Gécs Anita

jegyző