Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testületének 11/2020. (XI.20.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű-hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

Hatályos: 2020. 11. 21

Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testületének hatáskörében eljáró Nagyvenyim Nagyközség Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet személyi hatálya kiterjed a Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában lévő víziközmű-hálózathoz utólag rácsatlakozni kívánó ingatlan tulajdonosaira, tényleges használóira (tulajdonosok, tényleges használók a továbbiakban együttesen: érdekeltek).


(2) E rendelet tárgyi hatálya Nagyvenyim nagyközség közigazgatási területén az önkormányzat beruházásában megvalósult, az önkormányzat tulajdonában lévő és üzembe helyezett víziközmű-hálózathoz (ivóvíz és szennyvíz) történő utólagos rákötésekre terjed ki.


(3) E rendelet szabályait kell alkalmazni akkor is, ha egy a víziközmű-hálózatra már rákötött ingatlanon olyan új érdekeltségi egység létesül, melyre új közszolgáltatási szerződést kötnek a közmű szolgáltatóval, vagy új rákötés létesítését vonja maga után.


(4) E rendelet hatálya nem terjed ki

a) azon nem lakossági felhasználókra, akik a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény alapján víziközmű-fejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelesek,

b) arra, aki korábban még nem kötött rá a közműves szennyvízelvezető-hálózatra, de az adott szennyvízelvezetési hely vonatkozásában az érdekeltségi hozzájárulás megfizetését igazolni tudja,

c) arra, akinek az érintett érdekeltségi egysége után a társulati érdekeltségi hozzájárulás már megállapításra került, de annak befizetése nem történt meg.


2. Értelmező rendelkezések


2. § E rendelet alkalmazásában:

  1. Érdekeltségi egység: beépített ingatlan esetében egy háztartás, vagy más üzemeltetett egység, amely szolgáltatási szerződést köt a közmű üzemeltetőjével; beépítetlen ingatlan esetében a településrendezési tervnek és építésügyi szabályoknak megfelelő méretű, kialakított építési telek.
  2. Ingatlan: az önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlan, vagy ha az önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlanon több önálló rendeltetési egység található, az önálló rendeltetési egység.
  3. Közmű csatlakozási hozzájárulás: az ingatlan ivóvízzel történő ellátottságának, szennyvízelvezetésének kiszolgálása érdekében az önkormányzat tulajdonában lévő víziközmű-hálózathoz történő utólagos rácsatlakozásért az érdekelt által fizetendő pénzösszeg.
  4. Lakossági felhasználó: a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény szerinti lakossági felhasználó.
  5. Utólagos csatlakozó: aki a víziközmű-hálózat megvalósításakor a költségekhez bármely oknál fogva nem járult hozzá.


3. A csatlakozás pénzügyi és műszaki feltételei


3. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű-hálózatra történő utólagos rácsatlakozásért az érdekeltek közmű csatlakozási hozzájárulást (a továbbiakban: hozzájárulás) kötelesek fizetni.

(2) A hozzájárulás mértéke 200.000 Ft/érdekeltségi egység.

(3) A hozzájárulás megfizetése alól felmentés nem adható.

(4) A hozzájárulást – az (5) bekezdésben foglalt kivétellel – egy összegben kell megfizetni a Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzatának határozatban megjelölt költségvetési számlájára.

(5) A természetes személyek, külön kérelemre legfeljebb 12 havi részletfizetési kedvezményben részesíthetők.


4. § (1) A hozzájárulás megfizetése a víziközmű–hálózatra történő rákötési jogot biztosítja.

(2) A víziközmű–hálózatra történő rácsatlakozási költségeket – különösen tervezés, kivitelezés – a hozzájárulás nem tartalmazza.


5. § (1) A csatlakozás megkezdéséhez szükséges:

a) az érintett ingatlan tulajdonosainak hozzájáruló nyilatkozata,

b) amennyiben a csatlakozás műszaki feltételei ezt indokolják, a közterület felbontásához szükséges hozzájárulás,

c) Polgármester által kiállított igazolás a hozzájárulás megfizetéséről.

(2) Az önkormányzati tulajdonban álló víziközmű–hálózatra csak a műszaki átadást követően lehet rácsatlakozni, amennyiben a rácsatlakozás műszaki feltételei a víziközmű–szolgáltató igazolása alapján biztosítottak.


4. A hozzájárulás megfizetése


6. § (1) A hozzájárulás megállapításával kapcsolatos elsőfokú hatáskört Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testülete a Polgármesterre ruházza át. A Polgármester, e rendelet alapján határozatban rendelkezik a hozzájárulás összegéről, annak megfizetésére vonatkozó rendelkezésekről, – erre vonatkozó kérelem esetén – a részletfizetés lehetőségéről, és igazolást állít ki a hozzájárulás megfizetéséről.


(2) A kérelmet írásban, e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon a Nagyvenyimi Polgármesteri Hivatalhoz (2421 Nagyvenyim, Fő u. 43.) kell benyújtani a víziközmű- szolgáltató által jóváhagyott és engedélyezett műszaki tervdokumentációval, igény esetén külön részletfizetésre irányuló kérelemmel. A kérelem illetékmentes.


(3) A Polgármester a természetes személy kérelmére induló eljárásban a hozzájárulás havi részletekben történő megfizetését engedélyezi, ha az utólagos csatlakozással érintett ingatlan tulajdonosának családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum összegének négyszeresét. A benyújtott kérelemhez csatolni kell a kérelmező és a vele közös háztartásban élőkre vonatkozóan a kérelem benyújtását megelőző hónap havi keresetéről, juttatásairól szóló igazolást.


(4) Részletfizetési kedvezmény kizárólag az ingatlan tulajdonosának engedélyezhető.


(5) A hozzájárulások befizetéséről, teljesítéséről a Nagyvenyimi Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.


(6) A víziközmű-hálózatra történő utólagos csatlakozáshoz a Polgármester az igazolást abban az esetben adja ki, ha az érintett érdekeltek a hozzájárulást az önkormányzat számára maradéktalanul megfizették.


7. § (1) A hozzájárulást - a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivétellel - az ingatlan tulajdonosa fizeti meg a határozat véglegessé válását követő 15 napon belül. Közös tulajdon esetén a hozzájárulást a tulajdonostársak megállapodásuknak megfelelő arányban, megállapodás hiányában pedig tulajdoni hányaduk arányában fizetik meg.


(2) A hozzájárulás részletekben történő megfizetésének engedélyezése esetén amennyiben az ingatlant annak tulajdonosa a hozzájárulás teljes összegének megfizetése előtt elidegeníti, a még fennálló tartozást egy összegben köteles megfizetni.


(3) Ha a hozzájárulás részletekben történő megfizetésének engedélyezése esetén a természetes személy tulajdonos a hozzájárulás teljes összegének megfizetése előtt elhalálozik, az örökös, amennyiben az örökhagyó részletekben már megkezdte a teljesítést, változatlan feltételekkel fizetheti tovább a hátralékot, vagy dönthet a fennmaradó rész egy összegben történő megfizetéséről.


(4) Az ingatlan jogcímmel rendelkező használója a tulajdonossal kötött megállapodás alapján jogosult a tulajdonos helyett a hozzájárulás megfizetésére.


8. § (1) A hozzájárulás megfizetéséről az igazolás akkor adható ki az érdekelt részére, ha

a) egyösszegű megfizetés esetén

aa) postai úton történő befizetés alapján a csekk ellenőrző szelvénye bemutatásra került,

ab) átutalással történő teljesítéskor a hozzájárulás a költségvetési számlán történő megjelenése ellenőrzésre került,

b) részletfizetés esetén a hozzájárulás teljes összege megfizetésre került.


(2) Az igazolás a hozzájárulás teljes összege megfizetésének igazolását követő 8 napon belül kerül kiadásra. Az igazolás tartalmazza az érdekelt és az ingatlan azonosításához szükséges adatokat, valamint annak megjelölését, hogy az utólagos csatlakozás ivóvízellátási vagy szennyvízelvezetési céllal történik.


(3) Nem lehet a víziközmű hálózatra rácsatlakozni, amíg a hozzájárulás teljes összege nem került megfizetésre, és az ehhez kapcsolódó igazolás kiadásra nem került.


(4) Jelen rendelet alkalmazása során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni azzal, hogy a végrehajtást a döntéshozó, elsőfokú hatóság foganatosítja.


5. Záró rendelkezések


9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


10. § Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2019. (XII.11.) önkormányzati rendeletének 1. melléklete a következő 10. ponttal egészül ki:


10. Dönt az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű-hálózathoz történő utólagos csatlakozás iránti kérelmekről a vonatkozó önkormányzati rendeletben foglaltak alapján.”


          Vargáné Kaiser Katalin                                                    Takácsné dr. Gécs Anita

                  polgármester                                                                              jegyző


Kihirdetési záradék:

E rendelet 2020. november 20. napján a Nagyvenyimi Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján kihirdetésre került.


Nagyvenyim, 2020. november 20.

Takácsné dr. Gécs Anita

jegyző